Amy Winehouse schittert op het witte doek

Geschreven door op 3 april 2015 om 13:19
Valerie, Amy Winehouse - Fotocredits: Karen Blue (Flickr - CC BY-SA 2.0)

AMY, de documentaire die laat zien wie Amy Winehouse was achter de schermen, is vanaf 6 juli overal te zien. Wij zijn ook vast in haar geschiedenis gedoken.

Het award-winnende team van ‘SENNA’ de documentaire is twee jaar geleden begonnen met een nieuwe documentaire. Dit keer over de legendarische, veel te jong gestorven, Amy Winehouse.

DE START VAN AMY WINEHOUSE

Amy Winehouse was een Britse Jazz- en soulzangeres. Ze werd geboren als de dochter van een apotheker en taxichauffeur (die haar zou hebben leren zingen). Op haar tiende vormde ze met haar vriendin, Juliette Ashby, het rapduo: Sweet ’n Sour. We hebben geprobeerd een filmpje te vinden van dit duo maar helaas hebben we het niet gevonden. Daarvoor zullen we nog even moeten wachten op de documentaire.

Nadat ze de theater school had afgerond vervolgde ze haar muziekcarrière. Ze begon als zangeres van een jazzband. Ook ontwikkelde ze zichzelf in de journalistiek door als showbizz-journaliste voor World News Entertainment Network te gaan werken. Toen even later haar eerste album uitkwam, Frank, werd ze continue vergeleken met Sarah Vaughan en Macy Gray.

Hieronder kun je een stukje van Sarah Vaughan beluisteren. Wat vind je? Lijkt haar muziek op die van Amy Winehouse?

EEN AMY-HIT

Amy Winehouse wordt op een negatieve- maar vooral ook op een fantastische manier omschreven. Amy was namelijk een heldin in de Britse muziek. “Ze heeft Britse muziek weer echt op de kaart gezet. Ze heeft ervoor gezorgd dat het publiek er weer van is gaan houden”, zegt Adele. Amy was een artiest die leefde voor de muziek. De jazz en de soul zat in haar. Ze schreef altijd over dingen die haar zelf waren overkomen waardoor in elk nummer puur gevoel zat. Hieronder kun je genieten van drie hits van Amy Winehouse:

Amy Winehouse – Rehab

Amy Winehouse – Back to black 

NEGATIEVE PUBLICITEIT

Amy Winehouse schreef over al haar levenservaringen een nummer. Zo ontstond het nummer ‘Rehab’, omdat iedereen vond dat ze af moest kicken van de drank, terwijl ze dat zelf niet nodig vond. Op Pinkpop 2007 nam Krezip haar plaats in omdat ze stomdronken op het festival stond. Ook op het North Sea Jazz Festival ging het feestje niet door. Tijdens de uitreiking van de MTV Europe Music Awards kondigde presentator Snoop Dogg haar aan met de woorden: ‘She didn’t go to rehab, she came out here to sing.’ Toch waren er vermoedens dat ze niet geheel nuchter op het podium stond. Hieronder is haar optreden te bekijken. Wat denk je? Nuchter of niet?

 

Ken je het nummer: ‘Hoofd, Schouders, Knie en Teen’ nog? Hoe raar het ook klinkt. In 2008 dook er een video op van Amy Winehouse die het lieflijke nummer zong met een iets realistischere tekst. Het werd gefilmd door haar echtgenoot destijds, Blake Fielder-Civil. De media en haar fans waren verontwaardigd en boos, en terecht. Bekijk hieronder de video.

 

DRUGSGEBRUIK

Vanaf 2008 was er geen stoppen meer aan. Amy werd steeds vaker in het ziekenhuis opgenomen. Grote vraagtekens waren er niet, iedereen wist erg goed waarom ze weer in het ziekenhuis lag. Ze gebruikte steeds meer drugs. Daardoor viel ze steeds meer af en verloor ze uiteindelijk haar schoonheid.

Fielder-Civil, de ex-man van Amy, gaf in het tv-interview toe dat hij Amy heeft laten kennis maken met heroïne. Zelf had hij het een keer of vier eerder gedaan voordat hij met Amy ging gebruiken. De eerste keer van Amy speelde zich af in een hotelkamer in londen. ‘Ik rookte het op folie en zij vroeg of ze het ook mocht proberen. Ik denk dat ik nog een beetje heb geprotesteerd, maar uiteindelijk heeft ze het ook gebruikt’, aldus Fielder-Civil. Hij erkende dat dat waarschijnlijk een keerpunt is geweest in het leven van de zangeres. Dan zie je toch maar weer dat het niet alleen ligt aan het beroep, ook hebben de mensen met wie de artiesten omgaan veel invloed. Op de foto hieronder is Amy samen met haar ex-man Blake Fielder-Civil te zien.

 

HET EINDE VAN AMY WINEHOUSE

We horen het wel vaker. Wanneer een artiest erg beroemd wordt bij het publiek, komt de drugs en alcohol om de hoek kijken. Zo hoor je Amy ook zeggen in de trailer van de documentaire: ‘ik ga nooit heel erg groot worden want dat kan ik niet aan. Ik denk dat ik gek zou worden.’ Of ze het inderdaad gewoon niet aankon of dat het anders was gelopen als ze haar ex-man niet had ontmoet zullen we nooit weten. Op zaterdag 23 juli 2011 werd de zangeres op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van het appartement in Noord-Londen. Uit de autopsie die op 25 juli op haar lichaam werd verricht, kon geen duidelijke doodsoorzaak worden vastgesteld. Daardoor moesten er verschillende onderzoeken worden ingesteld die weken hebben geduurd. In oktober werd officieel bekend gemaakt dat Amy Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging.

ALLEEN MAAR TRANEN

Ook al was het te verwachten, de wereld was geschokt. Amy had een schitterde toekomst voor zich. We hadden nog zoveel muziek van haar willen horen. Green Day, de Amerikaanse punk-rockband, schreef een liedje genaamd ‘Amy’ ter nagedachtenis van de zangeres. Hieronder is die te beluisteren:

 

Op verschillende evenementen werd er stilgestaan bij Amy. Sinds haar dood noemen steeds meer mensen haar de ‘Queen of Soul’. Op het album ‘Banga’ van Patti Smith, verscheen een ode aan Amy getiteld: ‘This is the Girl’. Deze is hieronder te beluisteren:

 

Voor Amy’s dood was ze bezig met het schrijven en inzingen van het nummer ‘Cherry Wine’ samen met rapper Nas. Als eerbetoon heeft de rapper het nummer op zijn album gezet. In 2013 is Amy hiervoor genomineerd voor een Grammy Award en samen met rapper Nas genomineerd voor de beste Rap Samenwerking. Luister hieronder naar het nummer:

 

Een van de laatste nummers van Amy, dat samen met Tony Bennett was opgenomen, werd op single uitgebracht. De opbrengst daarvan gaat naar de stichting van Amy’s vader voor drugsverslaafden. Het nummer van de twee genaamd ‘Body and Soul’ is hieronder te beluisteren:

STANDBEELD

Op 14 september 2014, de dag waarop Winehouse 31 jaar zou zijn geworden, werd in het Londense district Camden, op de Stables Market, een levensgroot standbeeld van de zangeres onthuld. Het beeld is een ontwerp van de Londense kunstenaar Scott Eaton.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Inge Peeters, Webredacteur bij Artiestennieuws
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Amy Winehouse Nieuws · Artiesten · Featured · Nieuws