8 bekende songs waar meisjes massaal naar zijn vernoemd

Geschreven door op 26 februari 2018 om 18:39

Heb jij je naam te danken aan een van deze bekende liedjes? Artiesten Nieuws zet acht nummers voor je op een rijtje, waar ouders door de jaren heen hun dochters massaal naar vernoemden.

Bekende tracks met vrouwennamen

Nee hè, niet weer dat nummer op de radio! Als jij vernoemd bent naar een nummer, weet je soms niet hoe snel je de radio uit moet zetten als deze voor de zoveelste keer voorbij komt.

Er is echter een reden waarom je ouders je nou net die naam hebben gegeven. Waarschijnlijk vonden ze jouw ‘naamnummer’ geweldig en geef ze eens ongelijk. Want zeg nou zelf, is het echt zo erg om vernoemd te zijn naar één van deze prachtige tunes?

 

The Rolling Stones – Angie

Wie is die mysterieuze Angie waar Mick Jagger over zingt? Geruchten gaan dat het nummer over de ex-vrouw van wijlen David Bowie, Angela, gaat. Andere kanshebbers zijn de dochters van Keith Richards, Dandelion Angela en actrice Angie Dickinson.

Wie Angie ook is, er zijn waarschijnlijk genoeg Angela’s die het nummer wel kunnen dromen. Angela is nog altijd een populaire naam. Op dit moment lopen er zo’n tienduizend Angela’s rond in Nederland.

‘The Rolling Stones’ brachten het nummer uit in 1973. Het is te vinden op het album ‘Goats Head Soup‘.


Marillion – Kayleigh

Sinds het nummer in 1985 uitkwam, kwamen er bijna drieduizend Kayleigh’s bij in Nederland. In 2015 stond de naam op positie 292 van de duizend in de lijst van populairste meisjesnamen.

De Marillion frontman schreef het nummer om sorry te zeggen tegen zijn ex Kay Lee. De track, afkomstig van het album ‘Misplaced Childhood‘, bereikte in 1985 de twaalfde plek in de top 40 en is elk jaar nog te horen in de top 2000 van Radio 2.

Wil je de song nog eens live horen, dan kan dat dit najaar tijdens de concerten van voormalig Marillion-zanger Fish.


The Police – Roxanne

Of je nou vereerd moet zijn als je vernoemd bent naar dit nummer, dat is de vraag. Mocht je het niet doorhebben bij het horen van de tekst ‘You don’t have to put on the red light‘, ‘Roxanne‘ gaat over een man die verliefd wordt op een prostituee.

Sting schreef het nummer in 1977 tijdens een verblijf in Parijs. In de buurt van het hotel waar hij overnachtte zag de Brit een stel prostituees hangen. De naam Roxanne komt van een karakter uit het toneelstuk ‘Cyrano de Bergerac’, waarvan een poster hing in het hotel waar ‘The Police‘ in oktober 1977 verbleef.

Hoewel de track van het debuutalbum ‘Outlandos D’Amour‘  uit de late jaren ‘7o  stamt, werd de naam in Nederland pas echt populair na 1985. In 1990 bereikte de naam zijn hoogtepunt: Tweehonderdtwintig meiden kregen in dat jaar de naam Roxanne.


The Zutons/Amy Winehouse & Mark Ronson – Valerie

De band ‘The Zutons‘ bracht in 2006 het origineel van het nummer uit. Het waren echter Amy Winehouse en Mark Ronson die van ‘Valerie‘ pas een echte hit maakten.

De cover afkomstig van het album ‘Version‘ van Ronson kwam in 2008 op de eerste plek te staan in de top 40.

Valerie is als naam nog steeds vrij populair, het staat op de honderdvierendertigste positie in de lijst van populaire meisjesnamen in 2015. In 2008, ten tijde van het uitkomen van het nummer, noemden honderd-en-elf ouders hun dochter Valerie.


Derek and the Dominos/Eric Clapton – Layla

Deze rockklassieker van ‘Derek and the Dominos‘ stamt alweer uit 1970. Front-man Eric Clapton deed het in 1992 nog eens haarfijn over met een akoestische versie van het nummer, waar hij een gigantische hit mee scoorde.

De tekst schijnt gebaseerd te zijn op de liefde van Eric voor Pattie Boyd. Pattie was de toenmalige vrouw van ex-Beatle George Harrison, die een goede vriend van Clapton was. De beroemde songwriter haalde inspiratie uit een Arabisch liefdesverhaal, waarin de hopeloze liefde voor Layla een dichter tot waanzin drijft.

De Arabische naam wint steeds meer aan terrein in Nederland. In 2016 kregen zestig meisjes in Nederland de naam Layla.


Kaiser Chiefs – Ruby

‘Ruby, Ruby, Ruby, Ruby!’ Als je Ruby heet zingen de Kaiser Chiefs niet één keer, maar wel vier-en-twintig keer jouw naam in dit nummer uit 2007. Het liedje, wat te vinden is op het album Yours Truly, Angry Mob‘, was de eerste nummer 1 van de Britse band in hun thuisland.

De band had volgens eigen zeggen geen specifiek persoon in gedachten bij het schrijven van het nummer. Het kan over elke Ruby gaan die je kent, aldus de schrijvers. In dat geval gaat het nummer over twee-en-vijftig nieuwgeboren meisjes in 2016.


Plain White T’s – Hey There Delilah

Wie kent het lieve gitaarliedje van de Plain White T’s niet? Het nummer dat frontman Tom Higgenson schreef voor zijn lange-afstandsvriendinnetje was de eerste hit van de band in juni 2007.

In Amerika bereikte het lied de eerste positie in de hitlijsten. De song is te vinden op het album Every Second Counts’.

De kans dat je deze naam hebt is echter vrij klein. In Nederland is de naam niet zo populair als in Amerika. Elf meisjes kregen in ons land de naam in 2016.


Goo Goo Dolls – Iris

De naam wordt geen enkele keer gezongen in dit nummer. Dat maakt het voor de vrouwen die Iris heten misschien minder erg om de hit vaak aan te moeten horen. Want de kans is groot dat je het nummer nog regelmatig voorbij hoort komen. Het romantische liedje staat al jaren in de Radio 2 top 2000 en stond in 1998 een-en-twintig weken in de top 40.

John Rzeznik schreef het lied speciaal voor de soundtrack van de film ‘City of Angels‘. Het bracht een eind aan de writer’s block van de zanger en gitarist en zorgde tevens voor de comeback van de band.

Als je Iris heet ben je niet alleen, in 2014 liepen er ruim drie-en-twintigduizend vrouwen met de naam rond in Nederland.

Ben jij naar een song vernoemd? Vertel ons jouw naam!

Bron: Meertens Instituut, Rolling Stone, TeamRock, nporadio2, nme, YouTube

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Plaats hier je reactie:

comments

Lees ook:
Valerie van Amy Winehouse meest gedraaide nummer op Nederlandse radio  'Valerie' is het meest gedraaide nummer op de Nederlands radio in de periode van 2005 tot en met 2017. Wat is het verhaal achter dit nummer van Amy W...
Marillion viert dertigjarig jubileum in Nijmegen en Utrecht Marillion komt naar Nederland! De progrockband viert het dertigjarig jubileum van frontman Steve Hogarth in De Vereeniging te Nijmegen en TivoliVreden...
Kamerleden gaan los op Armin van Buuren Heb jij ook altijd al willen weten hoe de muzieksmaak van ons kabinet eruit ziet? Nu kan het! Alle Tweede Kamerleden hebben samen een top 150 opgestel...
Dauwpop kondigt o.a. Kaiser Chiefs, De Staat en RONDÉ aan Dauwpop heeft nieuwe namen bevestigd voor 2019! Onder andere Kaiser Chiefs, De Staat en RONDÉ betreden het podium tijdens het Overijsselse festival. ...
Vestrock bevestigt Kaiser Chiefs, Rondé, Donnie en meer! Vestrock heeft zeven nieuwe namen bekendgemaakt voor de editie van 2019! Onder andere Kaiser Chiefs en Donnie staan op het Zeeuwse festival.Zeve...
Hit of Shit: Mark Ronson en Miley Cyrus releasen ‘Nothing Breaks Like A Heart’ Mark Ronson heeft een nieuw nummer uitgebracht, deze keer in samenwerking met Miley Cyrus. Wat vind jij van 'Nothing Breaks Like A Heart'?Mark R...

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu