Interview: I Am Oak over nieuwe EP, blackmetal en dromen

Geschreven door op 27 september 2017 om 17:09
I am Oak - Bron: Persbericht

Op 29 september brengt I Am Oak zijn nieuwste EP ‘Pictures Of The Floating World’ uit. Artiesten Nieuws sprak Thijs Kuijken, de man achter de Utrechtse act.

I Am Oak – ‘Pictures Of The Floating World’

Het is donderdagmiddag en een week voor de release van de nieuwe I Am Oak-EP. Nieuw is niet helemaal het juiste woord, ‘Pictures Of The Floating World’ is een live-plaat; een doorsnede van alle releases die I Am Oak de afgelopen jaren uitbracht. ‘Pictures Of The Floating World’ komt 29 september uit op Snowstar Records.

I Am Oak is Thijs Kuijken, die af en toe mét en af en toe zonder band op het podium staat. Naar aanleiding van de EP die eind september uit komt spraken we met hem in het centrum van Utrecht, waar hij woont.

Liedjes voor op zondagochtend

‘Pictures Of The Floating World’ is live opgenomen tijdens Indies Keeping Secrets in Brussel. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een show, waarna ze enkel te horen krijgen naar welk metrostation ze moeten reizen om vervolgens naar een geheime locatie gebracht te worden. Op die geheime locatie speelde Thijs zijn liedjes, uitgekleed en wel, in zijn eentje.

Deze liedjes zijn nog niet eerder op deze manier uitgebracht, dus in die zin is het ‘nieuw’ materiaal. Zijn kleine, mooie en gevoelige liedjes zijn perfect om op zondagochtend te luisteren met de krant en een kop koffie. “Dat is niet per se een compliment, het klinkt wat tuttig… Aan de andere kant betekent het wel dat mensen aandachtig naar je muziek luisteren,” zegt Thijs.

Kunst

Het idee van de EP ontstond toen kunstenaar Joost Stokhof vroeg of hij eens met I Am Oak mee op tour mocht. Joost observeerde de band tijdens hun Duitse- en Zwitserse tour en maakte tekeningen die voor hem het tourleven samenvatten. Kopers die de plaat pre-orderen krijgen een boekje met daarin extra tekeningen door Joost, ook wel bekend als The Things We Are. De tekeningen zijn een verzameling van indrukken van de tour.

Liever solo of met band?

We vroegen Thijs of hij liever solo of met band speelt, waarop hij antwoordde: “Het heeft allebei een hele andere dynamiek. Solo ben je deels afhankelijk van de reactie van het publiek. Als mensen puur voor jou naar een show komen dan is de kans groot dat ze aandachtig luisteren.”

Hij vervolgt: “Op een festival of een show waar mensen niet helemaal weten wat ze voor zich gaan krijgen, is het soms moeilijk om de mensen stil te krijgen. Met een band kun je dan makkelijk wat gas bijgeven, dat is in je eentje lastiger. Ik heb verder geen voorkeur voor solo-optredens of optredens met band.”

Blackmetal?

Hoe is Thijs Kuijken eigenlijk uitgegroeid tot I Am Oak? “Toen ik tien of elf jaar was begon ik met gitaarles, waarna ik in een coverband terecht kwam met vrienden. Toen ik achttien of negentien was ben ik eigen liedjes gaan schrijven, die toen nog heel… stom waren. Later heb ik van het geld dat ik door mijn bijbaan gespaard had een PC gekocht en toen ben ik zelf muziek op gaan nemen.”

Zou je nog graag een andere muziekstijl muziek willen maken? “Ik zou graag een keer iets met blackmetal doen.” Dit antwoord is er eentje voor de categorie ‘die hadden we niet aan zien komen’. Thijs glimlacht: “Ik wil ook nog graag eens piano leren spelen, en goed leren drummen.”

Dromen over Japan, Amerika en Scandinavië

I Am Oak is nu al een tijdje bezig en heeft al in landen als Duitsland en Zwitserland gespeeld. Op Thijs zijn wensenlijstje staan onder andere nog Japan en headline-shows in Amerika en Scandinavië.

Voor het zover is zullen ze op 1 oktober tijdens het 7 Layers festival in Paradiso spelen, touren ze door Duitsland en staan ze 30 december in de EKKO in Utrecht als laatste show van het jaar. Voor alle tourdata en alle updates rondom Thijs en I Am Oak volg je ze op Facebook en check je de website www.iamoak.com.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · I Am Oak Nieuws · Interviews · Nieuws