Terugblik op 2015: ode aan de doden

Geschreven door op 30 december 2015 om 11:00
Marc de Hond, Chris Trousdale, Nick Blixky, Pop Smoke, Feis, Greg Lake, Frank Noya, rod tempert, Phil Chess, Peter Burns, dead or alive, Overleden, Dood, overlijden, kaars (Publiek Domein) - Errol Brown, john holt, paul craft,jimi jamison, afscheid songs

Er zijn veel mooie dingen gebeurd dit jaar, maar ook minder mooie. Wij hebben de artiesten die zijn overleden in 2015 op een rij gezet.

Bobbi Kristina Brown (1993)

Op 31 januari werd Bobbi Kristina Brown, de dochter van Bobby Brown en Whitney Houston, bewusteloos in bad gevonden. Brown werd een tijd lang in een kunstmatige coma gehouden. Bobbi Brown overleed uiteindelijk op 26 juli op 22-jarige leeftijd.

B.B. King (1925)

Op 14 mei overleed de Amerikaanse blueslegende B.B. King. In eerste instantie werd gedacht dat hij overleed aan een combinatie van diabetes, alzheimer, uitdroging en zijn hoge leeftijd. Kort na zijn dood startte de FBI een moordonderzoek. Volgens de dochters van King zou hij vergiftigd zijn door zijn persoonlijke assistent. Dat bleek niet waar te zien. B.B. King werd 89 jaar.

Armand (1946)

Op 19 november overleed protestzanger Armand op 69-jarige leeftijd aan een longontsteking. In 1966 scoorde Armand een grote hit met Ben ik te min?. De zanger was een groot voorstander van de legalisering van softdrugs. In de zomer van 2015 tourde Armand nog met The Kik door Nederland.

Armand - Fotocredits Cees de Vries (Wikimedia Commons)

Armand – Fotocredits Cees de Vries (Wikimedia Commons)

Thé Lau (1952)

Op 23 juni overleed Thé Lau aan de gevolgen van keelkanker. De zanger van The Scene vertelde in RTL Late Night meerdere keren openhartig over zijn ziekte. In 2014 werd bekend dat Lau uitbehandeld was. Daarop besloot de zanger afscheid te nemen met een tour langs Pinkpop, Ancienne Belgique, de Lotto Arena en de Heineken Music Hall. Thé Lau is 62 jaar geworden.

Drs. P (1919)

Schrijver, dichter, econoom, zanger en componist Heinz Hermann Polzer overleed op 13 juni op 95-jarige leeftijd. De geboren Zwitser, beter bekend als Drs. P., stierf in Amsterdam aan ouderdom. Drs. P was vooral bekend van nummers als Dodenrit, Veerpont en Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei.

Albert West (1949)

Op 4 juni overleed Albert West. West beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ’70 met hits als Put Your Head on my Shoulder, You and Me en Ginny Come Lately. In 2005 scoorde de zanger weer een hit met Amarillo, nadat het nummer werd gebruikt in een bierreclame. Albert West overleed op 65-jarige leeftijd aan hersenletsel, die hij opliep bij een aanrijding met een wielrenster.

Joost Zwagerman (1963)

Op 8 september stapte schrijver Joost Zwagerman op 51-jarige leeftijd uit het leven. Zwagerman leed aan de ziekte van Bechterew en was al geruime tijd depressief. Op de dag van zijn overlijden werd Zwagerman verwacht bij een radioprogramma op NPO Radio 4, waar hij niet op kwam dagen. Tijdens de uitzending werd bekend dat de schrijver was overleden. Een dag na zijn overlijden verscheen het laatste werk van Joost Zwagerman: De Stilte van het Licht uit.

Scott Weiland (1967)

Op 3 december overleed de Amerikaanse rockzanger Scott Weiland op 48-jarige leeftijd. De zanger werd dood aangetroffen in zijn tourbus. Hij zou zijn gestorven in zijn slaap. Weiland speelde in de jaren ’90 in de grungeband Stone Temple Pilots. In 2003 kwam hij met Slash, Duff McKagan en Matt Sorum in de band Velvet Revolver terecht.

Cory Wells (1941)

Op 20 oktober overleed Cory Wells op 74-jarige leeftijd aan een vorm van bloedkanker. Wells was een van de drie leadzangers van de band Three Dog Night. Three Dog Night had in de jaren ’70 successen met Mama Told Me (Not to Come), Joy to the World en The Show Must Go On.

Van Alexander (1915)

Op 19 juli overleed Van Alexander op honderdjarige leeftijd aan hartfalen. De Amerikaan was in de jaren ’30 en ’40 succesvol met zijn bigband- en swingmuziek. Na de Tweede Wereldoorlog ging Alexander muziek componeren voor films en tv-shows.

Errol Brown (1943)

Op 6 mei overleed de Jamaicaans-Britse zanger Errol Brown op 71-jarige leeftijd. Brown stierf aan leverkanker. Errol Brown is de oprichter van de band Hot Chocolate, die in de jaren ’70 en ’80 grote successen had met Emma, You Sexy Thing, Every 1’s a Winner en Girl Crazy.

William Guest (1941)

Op 24 december 2015 overleed William Guest, bekend van de R&B- en soulformatie Gladys Knight & the Pips. Guest overleed op 74-jarige leeftijd aan hartfalen.

Stevie Wright (1947)

Op 27 december overleed Stevie Wright. Deze Australische zanger was in de jaren ’60 bekend als leadzanger van The Easybeats, die in 1966 een nummer 1-hit scoorde met Friday on my Mind. In de jaren’70 ging hij solo. Wright overleed op 68-jarige leeftijd nadat hij een dag eerder onwel werd. De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

Demis Roussos (1946)

Op 25 januari overleed de Griekse zanger Demis Roussos. De Griek had vooral solosuccessen. In 1973 scoorde Roussos twee nummer 1-hits met My Friend the Wind en Schönes Mädchen aus Arcadia. Demis Roussos overleed aan de gevolgen van uitgezaaide maagkanker. Hij werd 68 jaar.

Percy Sledge (1940)

Op 14 april ontviel Percy Sledge ons. Deze soulzanger had grote successen in de jaren ’60 met When a Man Loves a Woman en My Special Prayer. Sledge overleed op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker.

Jaap Buijs (1946)

Op 28 juni overleed Jaap Buijs. Buijs was bekend als manager van veel Volendamse artiesten, zoals Jan Smit, Nick & Simon, 3Js en de George Baker Selection. Ook was hij regelmatig te zien in het tv-programma De Zomer Voorbij. Jaap Buijs overleed op 69-jarige leeftijd aan maagkanker met uitzaaiingen naar de slokdarm.

James Last (1929)

Op 9 juni overleed James Last op 86-jarige leeftijd. De Duitser was bekend als jazzbassist, componist en orkestleider. In zijn carrière heeft hij meer dan 200 gouden en 17 platina platen voor zijn albums gekregen. Last werd spottend ‘de koning van de liftmuziek’ genoemd. James Last overleed aan een ziekte waar hij sinds september 2014 aan leed. Welke ziekte, is niet bekend.

Phil Taylor (1954)

Op 11 november overleed Phil Taylor. Taylor was de drummer van de bekende metalband Motörhead. De drummer verliet Motörhead in 1992 omdat zijn prestaties achteruit gingen. Daarna speelde hij nog in enkele andere bands. Phil Taylor stierf op 61-jarige leeftijd aan leverfalen.

Lemmy Kilmister (1945)

Phil Taylor is niet het enige lid van Motörhead dat dit jaar overleed. Op 28 december overleed oprichter en frontman Lemmy Kilmister op 70-jarige leeftijd. Kilmister overleed aan een zeer agressieve vorm van kanker, die pas twee dagen voor zijn dood werd vastgesteld. De zanger had al langer last van gezondheidsproblemen: sinds 2013 had hij regelmatig hartproblemen.

John Bradbury (1953)

Op 29 december overleed John Bradbury. Bradbury was bekend als drummer in de Britse ska-band The Specials. Drie jaar geleden trad hij met The Specials nog op op Pinkpop. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Bradbury werd 62 jaar.

Guru Josh (1964)

Op 27 december overleed dj en producer Guru Josh op 51-jarige leeftijd. Hij scoorde in 1990 een grote hit met Infinity. Een remix uit 2008 zorgde opnieuw voor succes. Het is niet bekend waaraan Guru Josh is overleden.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Oscar van Oorschot

Altijd op de hoogte van de grootste hits van dit moment.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.