Trijntje’s concurrenten Eurovisie Songfestival

Geschreven door op 12 maart 2015 om 13:05
Trijntje Oosterhuis - Fotocredits: Maurice, Haags Uitburo (Flickr) (CC BY-NC-SA 2.0)

Op 19, 21 en 23 mei 2015 kunnen we het Eurovisie Songfestival weer live volgen op televisie. Maar hoe zwaar is de concurrentie onderling? Hieronder kun je in een overzicht kennis maken met alle deelnemers en hun nummers. Ook kun je stemmen op jouw favoriet!

Bijna alle deelnemers van 2015 zijn ondertussen onthult. Zoals al eerder bekend gemaakt zal Trijntje Oosterhuis Nederland vertegenwoordigen met het nummer Walk Along. Kun je niet wachten tot het Eurovisie Songfestival begint? Bestel dan nu tickets voor een van de vijf concertdatums van Trijntje Oosterhuis op Topticketshop.

Trijntje Oosterhuis - Fotocredits: Maurice, Haags Uitburo (Flickr)

Trijntje Oosterhuis – Fotocredits: Maurice, Haags Uitburo (Flickr)

NEDERLAND

Trijntje Oosterhuis (Amsterdam, 1973) is al jarenlang een van de topvocalisten van Nederland. Het begon allemaal toen zij samen met haar broer Tjeerd Oosterhuis op jonge leeftijd de popgroep Total Touch oprichtte. Later werd Trijntje succesvol als solozangeres. Weet je even niet meer met welk nummer Trijntje Oosterhuis aan het Eurovisie Songfestival gaat deelnemen? Beluister hieronder dan het nummer. Onder het filmpje staan de concurrenten van Trijntje weergegeven.

LBANIË

Albanië stuurt Elhaida Dani met het nummer ‘I’m alive’. Deze jonge meid is pas 22 jaar. Ze speelt al sinds haar zesde piano en zingen is haar grote passie. Elhaida Dani heeft aan meerdere talentenjachten meegedaan. Zo begon ze haar carrière in 2008 op het Kënga Magjike festival, een groot muziek evenement in Albanië. In 2009 won ze de talentenshow Star Akademi en in 2012 Top Fest. Een jaar later deed ze mee aan The Voice of Italy waar ze ook met de zege ervandoor ging. Nu is het songfestival voor haar aangebroken. Wat vinden jullie van haar muzikale talent?

ARMENIË

Genealogy zal Armenië met het nummer ‘Don’t deny’ gaan vertegenwoordigen. Genealogy is een groep die bestaat uit verschillende Armeense zangers en zangeressen. De groep is opgericht ter ere van het Eurovisie Songfestival 2015 en bestaat uit zes artiesten, ieder van een ander continent. Het idee is om een nieuwe generatie Armenen op te laten treden waarvan de families in 1915, vanwege de Armeense genocide, het land uit zijn gevlucht. Helaas hebben we nog geen filmpje kunnen vinden van het volledige nummer ‘don’t deny’.

AUSTRALIË

Guy Sebastian zal namens Australië op de planken staan met het nummer ‘Alive’. Al op jonge leeftijd komt Guy in aanraking met muziek. Vanaf zijn vierde tapet Guy zijn favoriete nummers aan elkaar en sinds zijn veertiende begon Guy met zingen. Zijn echte doorbraak was in 2003 nadat Guy meedeed aan de Australische versie van Idols waarbij hij er met de eindoverwinning vandoor ging. De single ‘Angels Brought Me Here’ die hij toen uitbracht kwam binnen op de nummer één positie in de hitlijsten. Zijn debuutalbum ‘Just As I Am’ domineerde de hitlijsten en behaalde een verkooprecord. Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging, het winnen van het songfestival. Wat denken jullie, maakt hij kans?

BELGIË

België stuurt Loïs Nottet naar het liedjesfestijn met het nummer ‘Rhythm Inside’. Loïc is pas 18 jaar en deed mee aan The Voice Belgique. Hij eindigde als tweede, achter Laurent Pagna. Leuk weetje: al drie jaar op rij stuurt België een deelnemer uit The Voice Belgique. Roberto Bellarosa (2013) en Axel Hirsoux (2014) gingen Loïc voor

CYPRUS

Cyprus heeft gekozen voor Giannis Karagiannis met het nummer ‘One thing I should have done’. Giannis is een singer – and songwriter uit de stad Limmasol, Cyprus. Al sinds zijn 6e is hij druk bezig met muziek. Zo nam hij eerder deel aan verschillende talentenjachten. Het nummer ‘One Thing I Should Have Done’ is gecomponeerd door Giannis Karagiannis en Mike Connaris. De laatst genoemde schreef al eerder nummers voor Cyprus. Zo schreef hij een van de best scorende nummers dat Cyprus instuurde tijdens het Eurovisie Songfestival, ‘Stronger Every Minute’ uit 2004. Is dit nummer weer zo goed geschreven, of hadden ze hem beter achterwege kunnen laten? Wat vinden jullie

DENEMARKEN

Anti Social Media zal met het nummer ‘The way you are’ namens Denemarken gaan performen. De Deense band Anti Social Media bestaat uit vier jongens. Sinds korte tijd hebben zij hun krachten samen gebundeld in een door de jaren ’60 geïnspireerde band; Anti Social Media. Twee van de bandleden studeren, David volgt een bachelor opleiding aan het Muziekconservatorium en Emil is, naar zijn zeggen, halverwege zijn studie. De andere twee bandleden hebben hun studie inmiddels afgerond en zijn fulltime met de band bezig. Hebben ze een toekomst in de muziek, of vinden jullie dat ze beter terug naar school kunnen gaan?

DUITSLAND

Ann Sophie zal met het nummer ‘Black smoke’ Duitsland gaan vertegenwoordigen. Kümmert, die de wedstrijd in Duitsland won, bedankte donderdagavond voor de eer. De bescheiden zanger zei dat hij zich ”er niet voor in de positie” voelt. ”Ik ben maar een kleine muzikant.” Daarom heeft Ann Sophie, die tweede is geworden, de eer gekregen. Op veertien jarige leeftijd weet Ann Sophie dat ze later zangeres wil worden. Zes jaar later verhuist Ann Sophie naar New York om te gaan studeren aan de Lee Strasberg Theatre & Film Institute, om later aan de slag te gaan als actrice. In dit zelfde jaar start Ann Sophie haar muziek carrière door op te treden in kleine barretjes en door haar eigen geschreven liedjes op te nemen. Nu pakt ze het wat groter aan, het songfestival. Slimme keus denk je?

ESTLAND

Estland stuurt Elina Born & Stig Rästa met het nummer ‘Goodbye to yesterday’. ‘Goodbye to yesterday’ staat al weken hoog in de hitlijsten in Estland. Het was voor veel mensen al voor de finale duidelijk dat deze inzending moest gaan winnen. Het duo werkt al een aantal jaar samen en nu gaan ze proberen het songfestival te winnen.

FINLAND

Pertti Kurikan Nimipäivät zal namens Finland het podium betreden met het nummer ‘Aina mun pitää’. Pertti Kurikan Nimipäivät is een punkband die bestaat uit vier verstandelijk gehandicapten. De groep is in 2009 ontstaan nadat zij deel namen aan een cultuurworkshop voor verstandelijk gehandicapten. In 2012 is er een documentaire gemaakt over de band, genaamd The Punk Syndrome. In deze documentaire wordt getoond hoe mensen met een verstandelijke handicap leven en hoe zij zich door middel van muziek gemakkelijk kunnen uiten. Mooi initiatief voor het songfestival, of hoort het daar niet thuis?

FRANKRIJK

Frankrijk gaat Lisa Angell naar het songfestival sturen met het nummer ‘N’oubliez pas’. Het nummer werd voor het eerst door Lisa gezongen in november 2014 op de herdenkingsplechtigheid van de Eerste Wereldoorlog. Lisa legt zelf uit dat het nummer daar niet specifiek over gaat maar over conflicten in het algemeen. Maakt ze kans met dit nummer?

GEORGIË

Nina Sublati zal namens Georgië Europa gaan entertainen met het nummer ‘Warrior’. Nina is een Georgische artiest en componiste. In 2008 is Nina geslaagd voor haar studie op de muziekschool waarbij ze zich vooral focuste op het spelen van pianomuziek. Daarnaast heeft Nina veel ervaring opgedaan met de muziek door op te treden met verschillende bands door heel Georgië. Nina is net als vele andere deelnemers een winnares van een talentenjacht. In 2013 won ze de Georgische versie van Idols. Naast artiest is Nina ook een componist en lerares. Wat vind je van het nummer?

GRIEKENLAND

Griekenland stuurt Maria-Eleni Kyriakou met het nummer ‘One last breath’. Maria is een Grieks-Cypriotische zangeres en is geboren op 11 januari 1984 in Cyprus. Op 13-jarige leeftijd start Maria met de muziekschool waardoor ze in aanraking komt met muziek. Een aantal jaren later gaat Maria filosofie studeren op de Universiteit van Ioannina, maar maakt deze studie niet af. Maria-Elena is bekend geworden nadat zij deel heeft genomen aan The Voice of Greece. Tijdens haar auditie draaiden alle coaches hun stoel. Maria won deze zangcompetitie en kreeg een platencontract bij Universal Music Greece. Vind je haar beter dan alle andere kandidaten?

HONGARIJE

Boggie zal Hongarije gaan vertegenwoordigen met het nummer ‘Wars for nothing’. BOGGIE is bedacht door zangeres Boglárka Csemer en toetsenist Áron Sebestyén. In 2010 kwam de band tot stand toen Tamás Szabó op de drums, Mihály Simkó-Várnagy op de bas en de elektrische cello en Izsák Farkas op de elektrische viool zich bij de band voegden. Het nummer waarmee ze deelnemen aan het songfestival heeft Nederlands tintje; de Haagse Sára Hélène Bori schreef de tekst van de Hongaarse inzending Wars for Nothing. Ze heeft er geen verklaring voor waarom juist haar nummer werd uitgekozen. “Misschien omdat het de mensen raakt. Het is eerlijk, oprecht.” Raakt het jou ook?

IERLAND

Molly Sterling wil Ierland naar de overwinning gaan helpen met het nummer ‘Playing with numbers’. De 16-jarige Molly is erg muzikaal; zo heeft ze nog nooit muziekles gevolgd, maar leerde zichzelf muziek spelen door te oefenen. In haar jeugd heeft Molly aan verschillende lokale talentenjachten deelgenomen. Zo won zij onder andere de Tipp Teen Idol Contest in november 2011. In november 2014 bracht Molly haar eerste EP uit, genaamd ‘Strands of Heart’. Nu ze wat meer ervaring heeft gaat ze het songfestival proberen te winnen. Maakt ze kans denk je?

IJSLAND

IJsland zendt Maria Olafsdottir met het nummer ‘Unbroken’ om de titel te bemachtigen. María Ólafsdóttir is geboren op 21 maart 1993 in Reykjavic, IJsland. Maria zingt haar hele leven al. Daarnaast heeft Maria al een aantal keren in het theater gestaan, zo stond ze onder andere in de Sound of Music en in de Michael Jackson Tribute. Met haar vele talenten gaat ze proberen indruk te maken op het songfestival. Gaat haar dat lukken denk je?

ISRAËL

Ndav Guedj zal Israël gaan vertegenwoordigen op het liedjesfestijn. Nadav Guedj is een 16-jarige zanger die geboren is in de Franse hoofdstad Parijs. Nadav heeft het tweede seizoen van HaKokhav HaBa gewonnen, een Israëlische zangcompetitie. Met welk nummer hij zal deelnemen aan het songfestival is nog niet duidelijk. We wachten in spanning af.

ITALIË

Italië stuurt Il Volo met het nummer ‘Grande amore’. Il Volo is een Italiaanse band die pop-opera zingt. Il Volo is opgericht in 2009 toen de jongens deelnamen aan het televisieprogrammaTi lascio una canzone. In 2010 lanceerde Il Volo hun debuutalbum in Italië. In korte tijd bereikte het album de platina-status. Wereldwijd zijn er circa 100 miljoen exemplaren van dit album verkocht. Hiermee belandde het debuutalbum van Il Volo in de Billboard Top 200. Hierna brachten zij nog vier albums uit.

LETLAND

Letland wil gaan winnen door Aminata te sturen met het nummer ‘Love injected’. In een spannende finale van de voorronde voor het Eurovisie Songfestival, getiteld Supernova, heeft Aminata Savadogo in Letland haar concurrenten achter zich gelaten. Met haar eigen gecomposeerde ‘Love injected’ kreeg Aminata de meeste stemmen van het publiek. In de finale nam Aminata het op tegen MNTHA, ElektroFolk en Markus Riv. Met een groot aantal stemmen meer wint Aminata het van de andere drie deelnemers. Terecht, of niet?

LITOUWEN

Namens Litouwen zullen Monika & Vaidas gaan performen met het nummer ‘This time’. Monika en Vaidas deden afzonderlijk van elkaar mee met de voorrondes van het Eurovisie Songfestival in Litouwen. Tijdens één van deze acht shows zongen ze samen een duet. Dit viel zo goed in de smaak bij het televisiekijkend publiek en de jury dat de twee besloten een gelegenheids duo te vormen. Samen behaalden ze de finale van het nationaal Songfestival in Litouwen. Daar zongen ze het liedje ‘This time’ waarmee ze met een verschil van 1.156 stemmen zangeres Mia versloegen. Had jij ze ook zoveel stemmen gegeven?

MACEDONIË

Daniel Kajmakoski zal namens Macedonië op de planken staan met het nummer ‘Lisja esenski’. Daniel is de gelukkige deelnemer doordat hij het Skopje Festival gewonnen heeft. Zijn nummer Lisja Esenski, betekent in het Nederlands ‘herfstbladeren’. Macedonië maakte als eerste de artiest en song bekend voor het Eurovisie Songfestival 2015. Is het een overhaaste beslissing geweest of staat hij in mei terecht op de planken?

MALTA

Malta stuurt Amber met het nummer ‘Warrior’ om hen te vertegenwoordigen. De winnares deed de afgelopen jaren al meerdere keren mee aan de voorronde van het Eurovisie Songfestival in Malta, maar won nooit. Wel mocht ze mee als achtergrondzangeres van Kurt Calleja naar Azerbeidzjan (2012). Is ze meer dan een achtergrondzangeres? Oordeel zelf.

MOLDAVIË

Eduard Romanyuta zal aanwezig zijn namens Moldavië met het nummer ‘I want your love’. Eduard is een 19-jarige zanger en is geboren op 23 oktober 1992 in Ternopil, Oekraïne. In 2011 deed Eduard mee aan het Nationale Songfestival in Oekraïne. Eduard won niet, maar zijn lied ‘Berega’ werd erg populair in Oekraïne. Zo belandde het in de afspeelrotatie van verschillende radiostations in Oekraïne. Daarnaast deed Eduard in 2012 en 2013 ook mee aan de voorrondes van het Oekraïense Nationale Songfestival. Hierbij behaalde hij een derde en een vijfde plek. Het lied ‘I’ll Never Let Go’ wordt in 2012 een YouTube-hit; binnen veertien dagen is de videoclip meer dan 800.000 keer bekeken waardoor Eduard de aandacht trekt van vele Europese muziekproducenten. In hetzelfde jaar brengt Eduard zijn eerste album uit waar hij ongeveer twee jaar aan heeft gewerkt. Wat vind jij van het nummer waarmee hij deelneemt aan de wedstrijd?

MONTENEGRO

Montenegro gaat het doen met Nenad Knezevic (Knez) die het nummer ‘Vjeruj’ gaat brengen. Knez is een populaire popzanger uit Montenegro. Ook in de buurlanden Servië, Macedonië en Kroatië is hij erg bekend. Hij heeft meerdere albums opgenomen en produceert ook voor andere artiesten. Knez is bovendien groot fan van het Songfestival. Hij was daarom ook niet verrast toen hij de uitnodiging voor deelname ontving. Hieronder kun je het nummer beluisteren.

POLEN

Namens Polen gaat Monika Kuszy?ska aan het songfestival deelnemen met het nummer ‘In The Name Of Love’. Monika is een Poolse singer-songwriter die haar muziekcarrière in het jaar 2000 begon als leadzangeres van de pop-rockband ‘Varius Manx’. In 2001 bracht ze samen met de band haar eerste album uit, genaamd ‘Eta’. In 2006 raakte Monika samen met de bandleden betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Bij dit ongeluk raakt Monika vanaf haar middel verlamd waardoor ze in een rolstoel beland. Toch besloot Monika ondanks deze tegenslag haar passie voor zang niet op te geven. Dat is ook prachtig terug te zien in haar clip.

PORTUGAL

Leonor Andrade zal met het nummer ‘Há um mar que nos separa’ namens Portugal op de planken staan. Leonor is een Portugese zangeres en actrice. Op haar vierde begon Leonor met het spelen van piano, in totaal heeft ze tien jaar aan de muziekschool gestudeerd. Toen haar broer voor zijn band een zangeres nodig had, begon Leonor met zingen. In 2014 heeft ze deelgenomen aan The Voice Portugal. Dit heeft ze helaas niet gewonnen, maar de competitie om naar het songfestival wel. Terecht? Of kan ze beter gaan acteren?

ROEMENIË

Roemenië stuurt de Romeense pop-rockband Voltaj met het nummer ‘De la capat’. De band bestaat sinds 1982 en bestaat in totaal uit vijf leden. In 2005 wint Voltaj een MTV Europe Music Award voor‘Best Romanian Act’. Wat vinden jullie van het nummer?

SERVIË

Servië stuurt Bonjana Stamenov met het nummer ‘Ceo svet je moj’. Bojana is een Servische zangeres die geboren is op 24 juni 1986 in Belgrado. Bojana brak in Servië door nadat ze deel had genomen aan Serbia’s Got Talent. Kan ze met zo weinig ervaring wel tegen Trijntje op?

SLOVENIË

Maraaya gaat Slovenië met het nummer ‘Here for you’ vertegenwoordigen. Maraaya is een indie-/pop groep die bestaat uit de vocalist Marjetka Vovk en de componist Raay. Naast dat Marjetka en Raay de groep Maraaya vormen, zijn ze ook een getrouwd stel. Marjetka begon haar carrière als een studiozangeres waardoor ze de kans kreeg om met verschillende artiesten samen te werken. Hierdoor is Marjetka met verschillende muziekstijlen in aanraking is gekomen. Daarnaast leert Marjetka jongeren hoe zij zich kunnen ontwikkelen in de moderne-pop techniek. In 2014 kwam hun eerste single ‘Lovin’ me’ uit. Op dit moment werkt Maraaya aan hun eerste album, die naar verwachting in mei uit zal komen. Naast die drukte, zijn ze dus ook nog bezig met het songfestival. Klinkt als een ware concurrent voor Trijntje?

SPANJE

Spanje heeft Edurne gekozen voor op het liedjesfestijn met het nummer ‘Amanecer’. Edurne zingt al haar hele leven, maar haar carrière start pas echt als ze finalist is in een bekende Spaanse talentenjacht. Ze tekent een contract bij Sony en brengt in 2006, 2007, 2008 en 2010 een album uit. Van 2007 tot en met 2013 speelt ze Sandy in de Spaanse versie van de musical Grease. Na een periode van drie jaar te hebben gespeeld in de musical Grease brengt Edurne haar nieuwe album Climax uit. Climax is het vijfde studioalbum van Edurne. Bovendien presenteerde ze in 2014 het programma ‘Todo va bien’. Nog een leuk feitje: ze heeft een relatie met David De Gea, de keeper van Manchester United. Genoeg glamour voor het podium lijkt me?

TSJECHIË

Het gelegenheidsduo Marta Jandová en Václav Noid Bárta gaan Tsjechië vertegenwoordigen met het nummer ‘Hope never dies’. Het duo is door een interne verkiezing en een vakjury gekozen. De twee hebben beiden al veel ervaring in onder andere rockbands, talentenjachten en musicals. Door hun krachten te bundelen kunnen ze flink kans maken.

YouTube player

VERENIGD KONINKRIJK

Het Verenigd Koninkrijk zendt Electro Velvet met het nummer ‘Still in love with you’ naar het songfestival. Het duo Electro Velvet bestaat uit de zanger Alex Larke en de zangeres Bianca Nicholas. Beiden probeerden, voordat zij de groep Electro Velvet oprichtten, een solocarrière op te starten. Zonder succes. Het ziet ernaar uit dat het duo wel op weg is naar succes.

YouTube player

WIT-RUSLAND

Wit-Rusland wil gaan winnen met Uzari & Maimuna met het nummer ‘Time’. Het televisiekijkend publiek vond Uzari & Maimuna goed voor een derde plek. De vakjury was veel enthousiaster en gaven al hun punten aan het muzikale duo, waardoor zij Wit-Rusland mogen vertegenwoordigen. Het is de eerste samenwerking tussen Uzari & Maimuna.

YouTube player

ZWITSERLAND

Mélanie René gaat Zwitserland vertegenwoordigen met het nummer ‘Time to shine’. Mélanie heeft Zwitserland al eerder op andere muziekfestivals vertegenwoordigd. Zo heeft ze mee gedaan aan het Georges Gregoriu International Festival en het internationale muziekfestival le Cerf d’Or. De 19-jarige Zwitserse gaat met haar liedje ‘Time to Shine’ proberen de eindoverwinning binnen te slepen. Bij de nationale finale heeft men kunnen kiezen uit zes artiesten. De keuze is gemaakt op basis van televoting en een vakjury. Is ze concurrentie voor Trijntje?

YouTube player

RUSLAND

Polina Gagarina gaat namens Rusland het podium betreden met het nummer ‘A million Voices’. Helaas is het volledige nummer nog niet gepubliceerd. Wel hebben ze ons vast een voorproefje gegeven die hieronder te beluisteren is.

YouTube player

SA MARINO

San Marino stuurt Michele Perniola & Anita Simoncini naar het liedjesfestijn. Helaas hebben zij nog niet laten weten met welk nummer ze gaan deelnemen.

NOORWEGEN

Wordt bepaald op 14 maart 2015

AZERBEIDZJAN

Wordt bepaald op 15 maart 2015

ZWEDEN

Wordt bepaald op 14 maart 2015

OOSTENRIJK

Wordt bepaald op 13 maart 2015

 

Wij vinden het leuk om te horen wat jij vindt. Laat in een reactie achter wie je denkt dat gaat winnen. Maakt Trijntje kans op de titel?

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.