Wat is het geheim van een succesvolle solo artiest?

Geschreven door op 9 april 2015 om 17:05
Beyoncé, Destiny's Child- Foto: Asterio Tecson (Wikimedia Commons)

Wat is het geheim van een succesvolle solo artiest? Eerst een succesvolle band opstarten en dan het beste bewaren voor een solocarrière? Zayn Malik kan aan de volgende artiesten in ieder geval een voorbeeld nemen.

In zowel binnen- als buitenland hebben we voorbeelden kunnen vinden van hoeveel succes een solocarrière kan brengen. Voordat deze succesvolle artiesten solo gingen, behoorden zij tot een band. Ken je onderstaande bands nog?

NEDERLANDSE:

Trijntje Oosterhuis als solo artiest

Dit jaar doet Trijntje mee met het songfestival. Lees ook: Trijntje’s concurrenten Eurovisie Songfestival. Haar succes is niet uit het niets ontstaan. In de jaren ’90 brak Trijntje namelijk door met haar broer Tjeerd Oosterhuis in Total Touch. Na vele succesvolle hits besluit Trijntje solo te gaan en Tjeerd besluit te gaan werken aan nieuw materiaal. Hieronder zijn de hits van Total Touch te beluisteren:

Trijntje heeft daarna een hele succesvolle solocarrière gehad. Het onderstaande nummer ken je waarschijnlijk wel:

Nance Coolen

Nance is nu vooral bekend als presentatrice. Laatst hebben we nog een artikel kunnen lezen op NU.nl over Nance. Ze bleek te balen van haar onbekendheid als zangeres. Eigenlijk is dit terecht, de band van Nance was namelijk erg succesvol. Ze werd in 2012 aan de kant gezet door SBS en heeft daarna zo’n twee jaar zonder werk gezeten. Inmiddels werkt ze weer, nu bij RTL. Maar het liefste zou ze weer aan de slag willen als zangeres. “Dat ik dj Hardwell bij RTL Late Night zie en denk: ah joh, bel mij, ik doe met jou wel een nummertje. Dat lijkt me zo leuk!” Maar waarom heeft ze haar voormalige band dan verlaten? Of was dat niet het probleem?

Op 16-jarige leeftijd werd Nance ontdekt door een danceproducer toen ze in een discotheek stond. Hij plaatste haar in de band Twenty 4 Seven waarmee ze vele succesvolle hits scoorde. Bekijk hieronder een hit van de band.

Slave to the music

 

Angela Groothuizen

Angela Groothuizen is jaren druk geweest met programma’s maken voor onder andere AVRO met Wie is de mol? En Talpa. We hebben haar ook kunnen zien als jurylid van The Voice of Holland. Maar Angela Groothuizen was al beroemd voordat ze bij de AVRO kwam. In 1978 wordt ze gevraagd om in een Nederlandse meidengroep te komen zingen. In 1979 wordt deze band, genaamd de Dolly Dots, officieel opgericht en scoren ze hit na hit. Hieronder is ‘Love me just a little bit more’ te horen:

Do Wah Diddy Diddy

BUITENLANDSE:

Robbie Williams

De carriere van Robbie Williams begon allemaal met Take That in 1990. Take that was ontzettend populair! Hoewel het goed leek te gaan met de band, bleek Williams totaal niet in de groep te passen en maakte hij veel ruzie met de bandleden en het management. In 1995 besloot Robbie Williams daarom om de band te verlaten. Hieronder is een nummer van Take That uit 1993 toegevoegd.

Take That ging in 1996 uit elkaar. In 2005 besloot de band om weer opnieuw te gaan samenwerken. Ze toerden het land door en dat werd een succes. In 2010 kwam Robbie Williams er zelf ook weer bij en er kwam vervolgens een nieuw album uit. In de tussentijd dat Robbie niet bij Take That zat, heeft hij een flinke solo carriere opgebouwd. Bekijk hieronder een van zijn bekendste nummers.

Beyonce

Beyonce, wie kent haar niet? Voordat ze als soloartiest werkte, was ze bekend van de meidengroep Destiny’s Child. Deze bestond in de beginjaren uit Beyoncé Knowles, LaTavia Roberson, Nikki Taylor en Nina Taylor. In de verdere jaren zijn ook Kelly Rowland, Tamara Davis, Letoya Luchett, Farrah Franklin en Michelle Williams ook lid geweest van de meidengroep. Het nummer ‘no, no, no’ bezorgde hen de doorbraak.

Na een rustpauze waarin Beyonce al solomateriaal produceerde, ging Destiny’s Child toch door. Er ontstonden meer hitjes waaronder onderstaande:

In 2005 kondigde de groep definitief het afscheid aan. Beyonce werd daarna een groot succes. In 2012 maakte de vader van Beyonce bekend dat er nieuw materiaal van de groep zou uitkomen. Het bleek om eerder opgenomen materiaal te gaan. Er kwam één nieuwe hit uit: Nuclear. Tevens traden de meiden dat jaar op bij de Super Bowl XL. Met de nummers ‘Bootylicious’, ‘Independent Women’ en Beyoncé’s ‘Single Ladies’ werd de zaal op z’n kop gezet. Bekijk hieronder het optreden.

Michael Jackson

Michael groeide op in een groot gezien met acht kinderen. Zijn broers, Jackie, Tito en Jermaine, vormden ‘The Jackson Brothers’. Hier zat Michael Jackson dus nog niet bij. Toen hij erbij kwam samen met Marlon veranderde de naam van de groep in ‘The Jackson 5’. In 1968 kreeg de groep een contract bij Motown Records waardoor de eerste singles ‘I want you back’, ‘ABC’, ‘The love you save’ en ‘I’ll be there’ als grote hits de deur uitvlogen.

Later werd hun naam weer veranderd in ‘The Jacksons’ omdat ze van platenlabel wisselden. In 1984 gingen ze helaas uit elkaar. Motown zag in Michael Jackson een charismatische zanger en begon hem in 1971 klaar te stomen voor een solocarrière. In 1972 had Jackson zijn eerste nummer 1-hit als soloartiest: de single Ben.

Hierna scoorde Michael hit na hit. Hieronder is het wereldberoemde nummer ‘Beat it’ te zien.

Sting

Hij werd voor het eerst wereldwijd bekend als de bassist en zanger van The Police die hij samen vormde met drummer Stewart Copeland en gitarist Andy Summers in 1977. De wereldhit ‘Roxanne’ is hieronder te beluisteren:

Ondertussen werkte Sting al aan het eerste soloalbum ‘The dream of the blue turtles’, dat in 1985 uit kwam. Toen de band in 1984 uit elkaar ging ruilde Sting zijn basgitaar in voor een gitaar. De overstap naar meer jazz-georiënteerde muziek was niet helemaal verrassend, aangezien Sting in zijn jongere jaren met jazz en progressieve-rockbands had gespeeld. Het resultaat was meer volwassen en afwisselend dan zijn opnamen met The Police. Luister hieronder naar een van zijn nummers:

De volgende keer gaan we in op artiesten die minder succes hadden.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.