Zangeres Anneke Grönloh overleden

Geschreven door op 17 september 2018 om 14:06
Anneke Grönloh - Fotocredits: Broers, F.N / Anefo, Nationaal Archief, Wikimedia Commons. CC0 1.0 Universal

Anneke Grönloh is afgelopen vrijdag 14 september 2018 op 76-jarige leeftijd overleden. Dit maakte haar management zondag bekend. De zangeres stopte in 2017 met haar muzikale carrière in verband met gezondheidsproblemen.

De carrière van Anneke Grönloh

Grönloh breekt in 1959 door met de, voor die enorm populaire, talentenjacht ‘Cabaret der onbekenden’. Met het winnende nummer ‘Ma, He’s Making Eyes at Me‘ scoort Anneke een grote hit in het buitenland. De Nederlandse vertaling van het nummer: ‘Ma, Hij Wil Zo Graag Een Zoen‘ wordt een grote hit in Nederland.

Songfestivals

In 1962 doet Anneke mee aan het Songfestival van Knokke. De single ‘Brandend Zand‘ wordt een megahit van het formaat á la ‘Shape of You’ van Ed Sheeran. De ster groeit uit tot een tieneridool in Nederland, België en Duitsland. Zelfs in Singapore, Maleisië en Indonesië is ze erg populair. Twee jaar later, in 1964, vertegenwoordigt Anneke Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. Het nummer ‘Jij bent mijn leven‘ levert haar de tiende plek op.

Guinnes Book of Records

Zelfs wanneer de Nederlandse geen tieneridool meer is, blijft ze succesvol. Zo scoort Anneke in 1997 vijf vermeldingen in het Guinnes Book of Records. Even later wordt de zangeres door koningin Beatrix benoemd tot officier in de Orde van Oranje- Nassau. In haar lange carriére heeft Grönloh miljoenen platen verkocht en vele optredens en theatertours gedaan. De zangeres werkte onder andere samen met artiesten als Ramses Shaffy, Ronnie Tober en Ali B.

Anneke op het scherm

De veelzijdige artiest was in de afgelopen jaren te zien in meerdere Nederlandse televisieprogramma’s zoals: ‘U spreekt met Anneke en De Anneke Grönloh Show’, ‘In de hoofdrol’, ‘Studio Anno’ en ‘Ali B op volle toeren’. In 2007 maakt het multitalent haar debuut in de filmwereld met ‘Ver van familie’. Naast Anneke’s optredens als actrice en zangeres zet ze zich ook in voor acceptatie van homoseksuelen, herdenkingen van de oorlog en taboedoorbreking rondom de ziekte aids.

Overlijden

In 2017 besluit Anneke wegens gezondheidsproblemen met pensioen te gaan. Met een laatste afscheidsoptreden neemt de zangeres emotioneel afscheid van haar grootste fans.Johanne Louise Grönloh is geboren in Indonesië in 1942 en overlijdt op 14 september 2018 op 76-jarige leeftijd. Grönloh woonde haar laatste jaren in Frankrijk na een bewogen leven en een ernstige longembolie waar ze sinds 2016 aan lijdt.

Reportage / Serie : Anneke Grönloh thuis Beschrijving : [Anneke Grönloh] Datum : 29 januari 1964 Locatie : Amsterdam Trefwoorden : portretten, zangeressen, zangers Persoonsnaam : Grönloh, Anneke Fotograaf : Broers, F.N. / Anefo Auteursrechthebbende : Nationaal Archief

Anneke Grönloh – Fotocredits: Broers, F.N / Anefo, Nationaal Archief, Wikimedia Commons. (CC0 1.0)

Bronnen: Wikipedia, Nu.nl, Ad.nl, Nos.nl, YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Nieuws