Ozzy en band bezorgen Graspop 2018 spectaculair einde

Geschreven door op 25 juni 2018 om 17:33
Graspop 2018 (klein voor Facebook) - Foto: Robin de Roode

Het zit erop! Graspop Metal Meeting 2018 is een feit. Het Belgische festival pakte op zondag nog een laatste keer uit met grote namen als Limp Bizkit, Judas Priest en headliner Ozzy Osbourne.

Knallend einde voor Graspop 2018

Na drie dagen feest op de frisse Desselse Stenehei, is het zondag tijd voor de laatste dag van deze XL-editie van Graspop. Het affiche voor de vierde dag kent een aantal absolute metal-grootheden, met optredens van onder meer Judas Priest en Ozzy Osbourne.

De zondag van Graspop lijkt daarnaast ook dé dag van de supergroepen, die vandaag flink vertegenwoordigd zijn. Onder meer Powerflo, met leden van Cypress Hill, Fear Factory en Biohazard, en Dead Cross, met Faith No More’s Mike Patton en oud-Slayer drummer Dave Lombardo, staan vandaag op de festivalpodia. Maar de meest opvallende naam is zonder twijfel Hollywoord Vampires, de band van Alice Cooper, Aerosmith-gitarist Joe Perry en… Johnny Depp!

Graspop 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Graspop 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

De coverband van Alice Cooper en Johnny Depp

Jazeker, Captain Jack Sparrow staat vandaag op de Main Stage 1 van Graspop! De aanwezigheid van de filmster alleen trekt natuurlijk al veel bekijks. Voeg hier doorgewinterde rockers als Alice Cooper en Joe Perry aan toe en de festivalweide stroomt goed vol voor een coverband. Heel veel meer dan dat is de supergroep namelijk niet.

De band speelt, naast een drietal eigen nummers, voornamelijk covers van onder anderen AC/DC, Motörhead, The Who en natuurlijk werk van Alice Cooper en Perry’s Aerosmith. Hoewel Cooper als vanouds prima bij stem is en er ook op de rest van de band weinig valt aan te merken, lijkt de toevoeging van Johnny Depp toch vooral een beetje een gimmick. De acteur is een aardige gitarist en is zeker geen slechte zanger (vooral zijn cover van David Bowie’s ‘Heroes’ klinkt best aardig), maar vergeleken met de rest van de band is het niet bijster indrukwekkend.

Hollywood Vampires op Graspop - Foto: Ruby De Doncker (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET GEBRUIKEN VOOR ANDERE ARTIKELEN

Hollywood Vampires op Graspop 2018 – Foto: Ruby De Doncker (Graspop Metal Meeting)

Verrassingsoptreden Glenn Tipton hoogtepunt bij Judas Priest

Ook de show van Judas Priest, dat direct na het optreden van Hollywood Vampires het tweede hoofdpodium betreedt, komt wat langzaam op gang. Gaandeweg komt de show gelukkig steeds meer los, met de hulp van klassiekers als ‘You’ve Got Another Thing Comin’‘Hell Bent for Leather’ en ‘Painkiller’.

Het absolute hoogtepunt bevindt zich echter in de staart van het optreden, wanneer frontman Rob Halford plotseling een verrassingsoptreden van gitarist Glenn Tipton inluidt. De 70-jarige Tipton kondigde eerder dit jaar zijn afscheid aan, in verband met de ziekte van Parkinson. De zichtbaar verzwakte gitarist presteert het desondanks om er drie nummers uit te persen. Een schitterend en vooral aandoenlijk beeld dat voor kippenvel bij het publiek zorgt.

Judas Priest op Graspop - Foto: Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET GEBRUIKEN VOOR ANDERE ARTIKELEN

Judas Priest op Graspop 2018 – Foto: Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting)

Ozzy straalt plezier uit

Hoofdact van de avond is Ozzy Osbourne, naast Guns N’ Roses en Iron Maiden de derde legendarische metal-act die bovenaan de Graspop-poster prijkt. The Prince of Darkness krijgt anderhalf uur de tijd om Graspop het einde te bezorgen dat het verdiend.

Dat Ozzy, met zijn verleden, überhaupt nog op het podium staat, is al een wonder te noemen. Dat het allemaal niet meer zo toonvast en zuiver is, nemen we daarom maar even voor lief. De inmiddels 69-jarige zanger lijkt er nog altijd echt van te genieten en huppelt, voor zover hem dat nog lukt, het hele podium over.

Waardige afsluiter

Op muzikaal vlak is het vooral de band van Ozzy die indruk wekt, met Black Label Society-gitarist en shred-koning Zakk Wylde voorop. Al het legendarische werk van Osbourne passeert vanavond de revue: hits als ‘Mr. Crowley’‘No More Tears’ en ‘Crazy Train’, maar ook Black Sabbath-klassiekers als ‘War Pigs’ en ‘Paranoid’. Ook op visueel vlak zet het collectief een indrukwekkende show neer, met onder meer een lasershow waar een Pink Floyd nog jaloers van zou kunnen worden.

Heel geweldig is het allemaal niet meer bij de oude Brit, maar zijn zichtbare plezier en fantastische bandleden compenseren een hoop. Ozzy en co. sluiten Graspop 2018 op  waardige wijze af!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.