Iron Maiden domineert op tweede dag Graspop 2018

Geschreven door op 23 juni 2018 om 13:06

De tweede dag van Graspop 2018 kende vele grote namen met acts als Avenged Sevenfold en Parkway Drive. Maar er was één band die vandaag de Desselse festivalweide in zijn greep hield: Iron Maiden.

Iron Maiden domineert tweede dag Graspop

Met een koude nacht achter de rug kan het festivalpubliek in het Belgische Dessel wel een beetje vuurwerk gebruiken. Na een blik op de line-up van deze tweede dag, met onder anderen Avatar, Tremonti, Killswitch Engage, Parkway Drive, Avenged Sevenfold en natuurlijk opper-headliner Iron Maiden, zou dit geen probleem moeten worden!

Graspop 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Graspop 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Avatar maakt indruk met ‘in & out-show’

De Main Stage 1, die vandaag geopend werd door Tyler Bryant & The Shakedown, is deze vrijdag al vroeg het toneel voor de excentrieke Zweedse band Avatar. De metalband speelde vorig jaar ook al op Graspop en het festival maakte destijds flink wat indruk op de rockers, zo stelt frontman Johannes Eckerström. De zanger laat het Desselse publiek weten speciaal voor dit festival het vliegtuig vanuit huis gepakt te hebben, voor een zogenaamde ‘in & out-show’.

Met tracks als ‘A Statue of the King’‘The Eagle Has Landed’ en ‘Smells Like A Freakshow’ weten de Zweden inmiddels als geen ander hoe het een festivalpubliek moet inpakken. Het enige minpunt aan de show was dan ook het feit dat deze al na zeven tracks voorbij was. Avatar maakt ook dit jaar weer indruk op Graspop.

Avatar op Graspop 2018 - Foto: Jens de Haes (Graspop Metal Meeting) NIET GEBRUIKEN VOOR ANDERE ARTIKELEN!

Avatar op Graspop 2018 – Foto: Jens De Haes (Graspop Metal Meeting)

Avenged Sevenfold warmt publiek op

Het eerder genoemde vuurwerk wordt vandaag letterlijk verzorgd door Avenged Sevenfold, dat de eer heeft om het publiek voor de main stages op te warmen voor Iron Maiden. Dit doet het onder meer met enorme vlammenwerpers. Maar de Californische band zorgt natuurlijk ook met haar muziek voor de nodige opwarming.

De band gaat knallend van start met ‘The Stage’‘Afterlife’ en ‘Hail to the King’. Met de rustigere tracks ‘Burried Alive’ en ‘So Far Away’ (laatstgenoemde wordt voorafgegaan door emotionele beelden van de bands overleden drummer The Rev) lijkt de band zijn momentum enigszins te verliezen in het midden van de set. Deze wordt echter al snel weer gevonden met het immens populaire ‘Nightmare’, dat massaal meegezongen wordt.

Avenged Sevenfold op Graspop 2018 - Foto: Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting) NIET GEBRUIKEN VOOR ANDERE ARTIKELEN!

Avenged Sevenfold op Graspop 2018 – Foto: Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting)

“Jullie behoren tot de beste publieken die ik ooit heb gezien”

Tijdens ‘Bat Country’ legt zanger M. Shadows de show stil. De frontman spot een gewonde fan in het publiek en oogt bezorgd: “Hey, er is iemand gewond daar. Time-out, er is echt iemand gewond daar. Hij is bewusteloos, hij moet eruit. Blijf van de nek af, laat een professional het doen.”

Het omringende publiek maakt vervolgens massaal ruimte voor het medisch personeel, tot genoegen van de zanger: “Man, jullie behoren tot de beste publieken die ik ooit heb gezien, bedankt.” De band neemt een korte pauze om de medici hun werk te laten doen en keert enkele minuten later terug op het podium om de show af te maken met ‘Shepherd of Fire’ en ‘Unholy Confessions’, gepaard met nog meer vlammenwerpers en vuurwerk.

Avenged Sevenfold op Graspop 2018 - Foto: Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting) NIET GEBRUIKEN VOOR ANDERE ARTIKELEN!

Avenged Sevenfold op Graspop 2018 – Foto: Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting)

Iron Maiden zorgt voor absoluut hoogtepunt

Na een dag vol letterlijk en muzikaal vuurwerk is het de taak aan Iron Maiden om voor het hoogtepunt te zorgen. Het blijkt een gemakkelijke opgave voor de iconische Britse band. Zanger Bruce Dickinson blijft voor altijd jong, een enorm contrast met Axl Rose die een dag eerder op het podium stond. De charismatische en inmiddels bijna 60-jarige frontman zingt, rent en springt over het podium als nooit tevoren.

De band heeft met onder meer een enorme replica van het iconische Britse jachtvliegtuig Spitfire en natuurlijk mascotte Eddie, een flink aantal props meegenomen om een indrukwekkende show neer te zetten. Maar het is vooral de legendarische nummers die de bomvolle festivalweide in vuur en vlam zetten. Strak gespeelde hits als ‘Aces High’‘The Trooper’‘Fear of the Dark’‘The Number of the Beast’ en afsluiter ‘Run to the Hills’ worden woord voor woord meegeschreeuwd door de duizenden metalheads. Dat belooft wat voor de show die de Britten over twee weken in de Arnhemse GelreDome spelen!

Iron Maiden op Graspop 2018 - Foto: Rudy De Doncker (Graspop Metal Meeting) NIET GEBRUIKEN VOOR ANDERE ARTIKELEN!

Iron Maiden op Graspop 2018 – Foto: Rudy De Doncker (Graspop Metal Meeting)

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.