Grote namen op chaotische eerste dag Graspop 2018

Geschreven door op 22 juni 2018 om 19:18
Graspop Metal Meeting - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Graspop 2018 is onderweg! Het Belgische metalfestival, dat dit jaar eenmalig een extra dag geïntroduceerd heeft, ging op donderdag 21 juni van start. De eerste dag werd gekenmerkt door een aantal grote namen, maar nog grotere opstartproblemen. 

Graspop 2018 barst uit zijn voegen

De extra toegevoegde dag bleek al vroeg een schot in de roos voor Graspop. Het festival meldde onlangs dat het voor het eerst in haar geschiedenis voor aanvang al uitverkocht was. Volle bak op de Desselse festivalweide dus! Toch leek de organisatie niet geheel voorbereid op deze massale stroom aan metalheads.

Op social media, op en rondom het festivalterrein, en op camping ‘Boneyard’, regent het al vroeg klachten. Sommige festivalbezoekers melden maar liefst tweeënhalf uur in de rij te hebben gestaan om het terrein op te komen. En dat terwijl de organisatie dit jaar een tweede ingang aan het terrein heeft toegevoegd.

Eenmaal aangekomen op de camping staan veel metalheads voor een volgend probleem: het kampeerterrein lijkt al vroeg ruimte tekort te komen voor het enorme aantal bezoekers. Gefrustreerde en chagrijnige festivalgangers doen hun beklag bij de aanwezige stewards en crew-leden, waarna besloten wordt om de gangpaden van de camping te versmallen om zo meer ruimte te creëren. Desondanks hebben flink wat mensen de openingsacts van het festival moeten missen. Een valse start voor het juist altijd zo goed georganiseerde Graspop.

Donkere wolken pakken zich samen boven een overvalle Graspop-camping - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Donkere wolken pakken zich samen boven een overvalle Graspop-camping – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Ghost maakt indruk

Toch zou het festival haar valse start al snel te boven komen. Met een aantal grote namen als Korn-frontman Jonathan Davis, Ghost, het in België immens populaire Fleddy Melculy en natuurlijk de enorme headliner Guns N’ Roses, had de humeurige festivalbezoeker nog meer dan genoeg om naar uit te kijken.

De occulte Zweedse band Ghost maakt vandaag wellicht de meeste indruk. De band, die onlangs haar gloednieuwe plaat ‘Prequelle’ uitbracht, weet het publiek voor zich te winnen met een perfecte mix aan heaviness, gecombineerd met een flinke dosis meezingbare stadion rock. Een betere opwarmer had Guns N’ Roses zich niet kunnen wensen. Het is dus zeker geen toeval dat ‘Guns’ de Zweedse band als voorprogramma heeft uitgenodigd voor haar show die binnenkort in Oslo, Noorwegen plaatsvindt.

Graspop 2018 - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Graspop 2018 – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Drieënhalf uur durend hitfestijn bij Guns N’ Roses

Aan Guns N’ Roses de eer om de chaotische eerste Graspop-dag af te sluiten. De legendarische Amerikaanse rockers krijgen maar liefst drieënhalf uur de kans om al haar hits de revue te laten passeren. Aan gretigheid geen gebrek bij Axl, Slash, Duff en co. Al snel blijkt echter dat het geluid niet optimaal is. De vele schommelingen in volume en geluidskwaliteit vormen een kleine smet op de lange show en hoewel ook de stem van de inmiddels 56-jarige Axl Rose natuurlijk niet meer is wat het ooit was, weet hij er nog altijd een aantal van zijn kenmerkende kreten uit te persen.

Iconische hits als ‘Welcome To The Jungle’, ‘Sweet Child O’ Mine’, ‘November Rain’ en ‘Paradise City’ zijn al genoeg om de Desselse festivalweide in extase te brengen. Voeg hier enkele covers van legendarische tracks als Pink Floyds ‘Wish You Were Here’ aan toe met een volop solerende (en in topvorm verkerende) Slash, en de avond kan niet meer stuk voor de doorgewinterde Guns N’ Roses-fan. Drieënhalf uur is voor de gemiddelde festivalbezoeker wellicht iets te veel van het goede, maar memorabel is de show van de Amerikaanse iconen zeker.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.