Interview: Metalband Hexed behekst luisteraars met positieve spreuken

Geschreven door op 20 juni 2018 om 16:32
Hexed - Netherworld - met toestemming band via mail

Op zoek naar nieuwe metalmuziek? Wij laten je graag kennis maken met onze laatste muzikale vondst: de Zweedse female-fronted metalband Hexed.

Interview met Hexed

Bij Artiesten Nieuws zijn we altijd op zoek naar nieuwe band en nieuwe muziek. Het is een zoektocht die nooit ten einde is en er is altijd wel iets leuks te ontdekken. Zo kwamen wij via YouTube terecht bij de band Hexed. Ook al kenden we de naam niet, we zagen dat de band uit Zweden kwam en meestal spreekt muziek uit Zweden ons meer dan aan. Deze keer was het niet anders en dus gingen wij op onderzoek uit om deze band eens wat beter te leren kennen.

Tina Gunnarson, de zangeres van de band, was zo vriendelijk om onze vragen te beantwoorden.

Bij een naam als Hexed, wat ‘behekst’ betekent, denken wij in Nederland al snel aan tovenarij en heksen. Kun je ons vertellen waar de naam voor staat?

Tina vertelt ons dat het een naam is die eigenlijk gewoon uitstekend past bij het imago van de band, evenals bij hun muziek en teksten:

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk brein, occultisme en de mysteries van het leven. En eigenlijk heeft het ook wel iets met heksen en hun mysterie te maken hoor. Het is ook een soort van eerbetoon aan hen die die heksenjacht niet hebben overleefd. Deze vond plaats in de periode 1668 – 1704. En met deze naam wordt dus ook onze geschiedenis niet vergeten.”

De zangeres voegt daaraan toe: “Als band proberen wij de mensen te beheksen met de verhalen die wij schrijven in onze liedjes en hoe wij zijn als band. De teksten zijn allemaal geschreven vanuit het nu, maar in vooral metaforische zinnen zodat het publiek zich er mee kan vergelijken en het zich op hun manier ook eigen te maken.  Wij hopen dan ook dat wanneer je eenmaal naar onze muziek hebt geluisterd het je pakt. En zoals wij het zeggen, verken het onbekende en raak hexed’“.

Kun je iets zeggen over de geschiedenis van de band en de bandleden?

“De band bestaat nu ongeveer drie jaar. We zijn toen gestart als een viermansformatie. De enige switch die we hebben gemaakt is dat de drummer, die nog wel als drummer het album mee heeft gemaakt, nu als tweede gitarist in de band zit.”

Dit was volgens de band een noodzakelijke aanpassing, aldus Tina: “We hebben het album opgenomen met twee gitaarpartijen. En we vinden dat we dus ook met twee gitaristen onze optredens moeten verzorgen. Dus is een vijfde bandlid bij ons aangesloten: onze nieuwe drummer Simon Aspsund. Echt een geweldige drummer, en jullie hebben zo’n beetje de primeur om dit officieel naar buiten te brengen.” 

Hexed bestaat uit: Tina Gunnarson (zang), Stellan Gunnarson (leadgitaar, keyboard en zang), Daniel Hakansson (bas), Teddy Moller (gitaar) en Simon Aspsund (drums).

Kan je ons nog iets meer vertellen over de bandleden? Wij zijn altijd wel benieuwd naar de eventuele muzikale achtergrond.

De zangeres begint: “Ik ben opgegroeid binnen een gezin waar muziek altijd wel een hoofdrol heeft gespeeld. Ik ben al heel vroeg begonnen met zingen, ik denk vanaf een jaar of zes. Ik vond het toen al leuk om op te treden en op de planken te staan. Ik hield in die tijd eigen wel van allerlei soorten muziek zoals, country, rock, blues, totdat ik metal ontdekte. Het was gelijk liefde op het eerste gezicht. Bands waar ik in heb gezongen zijn: Nebraska, Mellow Poetry en Detained.” 

Tina vertelt ook over de achtergrond van haar bandleden. Over Stellan, met wie ze naast haar muzieksmaak ook de liefde voor elkaar deelt, zegt ze het volgende:  “Stellan heeft een lange tijd een soloproject gedaan en had een band met de mooie naam Bacchus. Verder componeert en produceert hij veel muziek. Eigenlijk allerlei soorten metal. Hij is ook nog bassist in een nieuwe band, genaamd Fuel For Nightmares.”

Niet alleen haar grote liefde, maar ook haar broer zit in de band: “Teddy is mijn broer, hij is opgegroeid samen met mij, dus eigenlijk ook dezelfde muzikale achtergrond. Hij heeft al erg veel gedaan binnen de muziek en speelt ook in verschillende bands, zoals Loch Vostok, Anima Morte en Satans Kadaver. En in het verleden heeft hij ook nog gedrumd in de band F.K.U.”

Alle bandleden blijken al aardig wat ervaring in de muziek te hebben: “Daniel is onze bassist en heeft zijn roots liggen in zowel punk als metal. Hij speelde in bands als Biomasticator, Them Tyrants, Zionide en nog een aantal meer.”

Tot slot vertelt de zangeres over het vijfde lid van de band: “Simon heeft al vanaf jongs af aan muziek gestudeerd. De enige band waar hij in heeft gespeeld is Goodfellas. En dus zeer recent bij Hexed gekomen. Hij is een echte aanwinst voor de band. Brengt veel muzikale kennis binnen de band en is erg fanatiek.”

Zijn jullie full-time muzikant?

“Helaas niet. We hebben allemaal naast onze muziek ook nog een reguliere baan. We zouden het natuurlijk graag willen maar niemand van ons is tot nu toe in de gelegenheid om er een vaste baan van te kunnen maken.”

Als we naar jullie muziek kijken (en luisteren natuurlijk), hoe zou je dan de muziek van Hexed typeren?

Artiesten houden er meestal niet zo van zichzelf in een hokje te plaatsen, maar Tina heeft een heel duidelijk antwoord: “Ik denk dat onze muziek zich vooral kenmerkt door het vette ritme dat in de songs verwezen zit. Maar ook melodische gitaren en soms zelfs ook wat progressief georiënteerd. Maar altijd echt pakkende teksten gezongen door een krachtige vrouwelijke stem.”

Jullie hebben net een album uitgebracht ‘Netherworld‘. Kan je daar iets over vertellen?

Het album is uitgebracht op 30 maart van dit jaar. We hadden het album in feite al een jaar klaar maar zijn eerst op zoek gegaan naar een goede platenmaatschappij die goed paste bij onze muziek. Uit een paar opties hebben we uiteindelijk gekozen voor Vicisolum Productions en zij hebben het album uitgebracht.

Bij metalbands denken we al snel aan doem en gloom, maar de band blijkt juist een hele positieve boodschap met zijn album te brengen. “‘Netherworld’ bevat 10 tracks. De titelsong vertelt ons eigenlijk ook het verhaal van de band: “geef nooit op”. Hoe donker je dingen soms ook inziet, er is altijd wel weer een mogelijkheid om uit het dal weer op te klimmen.

Er blijkt een treurig verhaal achter de betekenis van het nummer te zitten: “Dit is eigenlijk ontstaan na het overlijden van onze ouders en een paar goede vrienden, vlak na elkaar eigenlijk. Naar aanleiding daarvan ben ik voor mezelf dingen gaan schrijven over het leven zelf. En dat hebben we gebruikt voor de titelsong.”

De band weet het verdriet via hun muziek om te zetten in iets heel moois. “Het optreden naar aanleiding van de release van ons album was overigens een geweldig feest. Ons leukste optreden tot nu toe.”, vertelt Tina ons.

Over optreden gesproken, kunnen we HEXED ook een keer in Nederland verwachten?

“Dat hopen we zeker. We zijn druk bezig en het zou geweldig zijn om een keer naar Nederland te komen.”

Wat zijn jullie eventuele toekomstplannen?

Over de toekomstplannen van de band, vertelt de zangeres het volgende: “We willen graag zoveel mogelijk gaan optreden en natuurlijk in zoveel mogelijk verschillende landen. En we gaan werken aan nummers voor ons tweede album.”

Dan hebben we nog een laatste vraag. Misschien een wat vreemde, maar we willen hem toch graag stellen als dat mag? We volgen de band nu al een tijdje en wat ons opvalt is de vrolijkheid die jullie uitstralen. In al jullie berichten is het vooral vrolijkheid die de boventoon voert.

Van onze vraag moet de zangeres wel een beetje lachen. “Wij zijn gewoon heel vrolijke mensen en genieten vooral van het leven en onze muziek. En dat willen we graag uitdragen naar eenieder die ons volgt. Wij genieten van alle dingen die rondom ons gebeuren, het geeft ons een positieve boost. En we zijn natuurlijk geboren optimisten.”, aldus de metalmuzikante.

Benieuwd naar meer?

Tina, super bedankt voor het beantwoorden van onze vragen. We hopen jullie snel een keer in Nederland te zien.

Wil jij nou meer over deze metalband te weten komen of zelf ontdekken welke positieve berichten de muzikanten met hun volgers delen? Je kunt de band vinden op zijn officiële website, Facebook, Instagram en op YouTube. Koop het nieuwe album ‘Netherworld’ hier.

YouTube player

Bron: YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Hexed Nieuws · Interviews · Nieuws