The Curious Incident of the Dog in the Nighttime: spektakel, originaliteit en diepgang

Geschreven door op 2 oktober 2017 om 9:55
Amsterdamse Theaters, Koninklijk Theater Carré - Foto Erik Zachte (WIkimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

‘The Curious Incident of the Dog in the Nighttime’: Een Engelse miljoenenbestseller, maar ook op het toneel een groot succes. Van 20 september tot en met 1 oktober speelt de originele Engelse cast het toneelstuk in Carré. Artiesten Nieuws was afgelopen zondag aanwezig bij een van de voorstellingen.

The Curious Incident of the Dog in the Nighttime in Carré

Het verhaal van Christopher Francis Boone vormt de basis van het boek van Mark Haddon, en daarmee ook het toneelstuk. Christopher is 15 jaar oud en weet heel veel van wiskunde, maar mensen zijn een groot raadsel voor hem.

Wanneer de hond van een buurvrouw vermoord blijkt te zijn met een hooivork, besluit Christopher om als een detective op zoek te gaan naar de moordenaar. Hierbij komt hij situaties tegen die hij nog niet kende, geheimen waar hij het bestaan niet van wist en verlegt daarbij zijn grenzen.

De kracht van het bekroonde verhaal is ook in het toneelstuk sterk te voelen. Het verhaal wordt, net als in het boek, verteld door Christopher zelf.

Het decor: eenvoudig maar spectaculair

Het decor is vrij eenvoudig: een soort open zwarte kubus met wat doet denken aan de lijnen van een wiskundeschrift. Al snel blijkt echter dat alles wat het publiek ziet een doel heeft. In de wanden zijn onzichtbare kastjes aanwezig waar geregeld spullen uit tevoorschijn worden gehaald, de vloer is een soort tekenscherm en wat getekend wordt, is te zien op de achterwand.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van allerlei lichteffecten. Allemaal met als doel emoties uit te beelden, voornamelijk de paniek die Christopher ervaart tijdens verschillende situaties op zijn onderzoeks-avontuur. Alles heeft als doel om het verhaal het beste over te brengen. En dit lukt zeker. Spektakel, originaliteit en diepgang zijn de woorden die het stuk het beste omschrijven.

Overdracht naar het publiek

De cast heeft het verhaal volledig eigen gemaakt en vertelt dit vol passie en talent. Voornamelijk de hoofdrolspeler, Sam Newton, is enorm overtuigend in zijn rol als Christopher Francis Boone. De strubbelingen, emoties en humor die het verhaal zo sterk maken, brengt hij perfect over naar het publiek.

De directe en eerlijke manier van uiten van Christopher zorgt voor een lach bij het publiek en de opkomst van een golden retriever pupje doen de harten van de toeschouwers hoorbaar smelten. En het slot, waarin Christopher vraagt of hij na zijn avontuur nu alles kan en hier geen antwoord op gegeven kan worden, heeft het publiek in Carré muisstil.

Een ijzersterk stuk

Dit is de kracht van het stuk: het indrukwekkende en emotionele verhaal van Mark Haddon, een inventief decor, spectaculaire effecten en het talent van acteurs en regisseurs. Een ijzersterke combinatie die gegarandeerd zorgt voor een onvergetelijke avond waar je nog lang over na zult praten.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Sabien Froger en ik ben 20 jaar oud. Ik ben eerstejaars student Journalistiek in Tilburg, gek op schrijven en alles wat met muziek te maken heeft.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.