Live Report: Waan je in de wirwar van Beck in 013

Geschreven door op 5 juni 2018 om 15:57

Beck staat al sinds 1985 op het podium, gewapend met een eeuwig jeugdige look en zijn herkenbare sound. Na in oktober vorig jaar eindelijk album ‘Colors’ uit te brengen, was het nu tijd om zijn bijpassende dans moves weer eens live te laten zien. Deze exclusieve clubshow bracht hem naar het Tilburgse 013 en Artiesten Nieuws was daarbij!

EUT opent de avond

De opener van vanavond is de vijfkoppige post-popband EUT uit Amsterdam. De titel ‘Best Performance’ van Eurosonic Noorderslag hebben zij al op hun naam staan, naast een plek op de lijst ‘Bands to Watch in 2018’ van 3voor12. Dat belooft wat voor deze avond en de lat ligt dan ook hoog. Ook voor de band zelf: ze openen voor een van hun inspiraties, die ze zelf heeft uitgekozen als voorprogramma.

Plezier en energie straalt van het podium

Qua performance weten ze hun titel waar te maken en een glimlach op de nieuwsgierige gezichten van het publiek te toveren. Met hun 90’s looks brengen ze hun jeugdige enthousiasme tot uiting in gespring, brede glimlachen en de vrolijke sound van hun muziek. Het nieuwe nummer ‘Bad Sweet Pony’ komt als tweede aan de beurt. Net als in de ietwat spacy videoclip, straalt het plezier en de energie van het podium af.

Technisch is er weinig op aan te merken, dit professionele vriendenbandje weet wat het doet. Met schijnbaar gemak rossen de gitaristen er een soms wat hardere sound doorheen en de stemeffecten die zangeres Megan inzet zijn op een hand te tellen. Die stem blijkt wel een aandachtspuntje. Herkenbaar is deze zeker maar gedurende de setlist vordert, groeit ook de hoop dat er iets meer variatie in deze ietwat zeurderige stemklank tevoorschijn komt. Helaas ijdele hoop, maar het publiek is in ieder geval wakker.

Muzikale duizendpoot Beck

De grote zaal van 013 lijkt qua aanwezige leeftijden vanavond op een familiereünie. Neefjes, nichtjes, ooms, tantes en grootouders hebben zich verzameld voor een zeldzaam fenomeen: een optreden van muzikale duizendpoot Beck.

Vier jaar geleden was het immers alweer dat hij een volwaardig concert gaf, in wat toen nog de Heineken Music Hall was. Na zijn optreden op Best Kept Secret in 2016 heeft het even geduurd, maar vanavond is het zover. Als de horde aan roadies eenmaal alles heeft klaargezet en het podium verlaat, is het de beurt aan the man of the evening.

Kenmerkende dans moves

Opener ‘Black Tambourin’ zet meteen het gehele aanwezige muzikanten-ensemble aan het werk. De energie spat er vanaf en ook Beck verwelkomt het publiek gelijk met zijn kenmerkende dans moves. Een motoriek á la Mick Jagger, maar dan rustiger. De avond vordert met een wirwar aan stijlen, albums en visuele traktaties.

‘Weirdos en weirdolitas’

Met ‘Up All Night’ komt het nieuwste album ‘Colors’ aan bod, dat in 2017 het daglicht zag. Het nummer straalt de wat meer poppy-sound van dit album uit. Het publiek zingt en beweegt vanaf de eerste noot mee en houdt daar niet meer mee op.

Tijd voor interactie is er ook. Beck laat de lichten in de zaal aangaan, om zo alle ‘weirdos’ en ‘weirdolitas’ te bekijken. Het afmaken van zinnen, samenzang en klappen: het publiek hoeft niet stil te staan.

De Beck experience

Beck neemt iedereen actief mee in het resultaat van zijn constante zoektocht naar vernieuwing. Met ‘Wow’ vindt hij de hiphop en zijn akoestische kracht laat hij zien met een aantal nummers van het met drie grammy’s beloonde album ‘Morning Phase’.

Tussendoor is er tijd om te praten, waarbij Beck in gaat op het experimentele karakter van album ‘Colors’. Humor is eveneens een belangrijke factor in de Beck experience. Hij draagt een nummer op aan alle fietsers op straat in Amsterdam, aangezien hij in deze, volgens hem, ‘orgy of activity’ meerdere malen bijna is aangereden.

Zelfs zijn oude hit kwam langs #beck #loser

Een bericht gedeeld door Daan Schipper (@megadxxn) op

Veelzijdigheid

Het funky nummer ‘Debra’ is eveneens een groot succes bij de aanwezigen en ze krijgen de kans om de tekst ‘Hollandser’ te maken. Met een tribute aan Prince in de vorm van ‘Raspberry Beret’ sluit hij de akoestische ronde af.

Een banjo, en daarmee de country sound, passeert de revue, gevolgd door wederom een variatie aan andere stijlen. Natuurlijk komt ook hit ‘Loser’ aan bod, tot genot van het publiek en hun stembanden. Tot slot wordt de mondharmonica tevoorschijn getoverd, waarmee Beck zijn veelzijdigheid nogmaals bewijst.

Koning van de alternatieve muziekscene

Een ietwat vreemde man, met ietwat vreemde moves. Echter, enkel in positieve zin. Met zijn muzikaliteit en hoge entertainment gehalte doet hij de hoop groeien dat een terugkomst dit keer minder lang zal duren. Duimen maar, en ondertussen kunnen we de tijd vullen met de wirwar aan stijlen die Beck als koning van de alternatieve muziekscene de wereld heeft ingegooid.

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Sabien Froger en ik ben 20 jaar oud. Ik ben eerstejaars student Journalistiek in Tilburg, gek op schrijven en alles wat met muziek te maken heeft.
Deel artikel:

Plaats hier je reactie:

comments

Lees ook:
Megadeth-bassist David Ellefson in oktober naar 013 Megadeth-bassist David Ellefson komt aankomend najaar voor een bijzondere show naar Nederland! Ellefson trakteert 013 in oktober op een avond vol geni...
Rockband Shinedown in november naar 013 Tilburg Shinedown komt terug naar Nederland! De Amerikaanse rockband reist aankomend najaar naar Tilburg voor een show in 013.Shinedown naar 013 Tilburg...
Optreden Judas Priest in 013 Tilburg volledig uitverkocht De show van Judas Priest in 013 is volledig uitverkocht! De iconische Britse metalband staat zodoende op 6 augustus voor een volgepakte zaal in Tilbur...
Rico & Sticks aankomend najaar op tour langs intieme zalen Rico & Sticks gaan weer touren! Het Nederlandse hiphopduo reist aankomend najaar langs verschillende poppodia door het hele land.Rico & ...
Queen en Adam Lambert trakteren Ahoy op ultiem meezingfeest Hoog bezoek in Ahoy! De legendarische rockers van Queen streken woensdag neer in de Rotterdamse evenementenhal, samen met zanger Adam Lambert. Vernieu...
Americana- en blues artiest G. Love naar Nederland G. Love brengt aankomend najaar een bezoekje aan Nederland! De Amerikaanse blues- en americana muzikant geeft in oktober vier shows door het hele land...

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menu