De woestijnblues van Bombino trekt van de Sahara naar Europa

Geschreven door op 5 juni 2018 om 13:18
Bombino - Foto: Steven Pisano (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

Op 18 mei kwam het album ‘Deran ‘van Bombino uit. Wellicht een wat onbekende naam, maar deze oorspronkelijk uit Niger afkomstige gitarist en songwriter timmert al een tijdje aan de weg. De wat zanderige weg van de Sahara en Sahel welteverstaan, maar gaandeweg krijgt Bombino ook in Europa naamsbekendheid met zijn ‘woestijnblues’.

Het verhaal van Bombino: Touareg

Bombino, echte naam Omara Moctar, behoort tot de Touareg. Een Afrikaanse bevolkingsgroep die vooral bestaat uit nomaden en veetelers in de Sahara en Sahel. Kenmerkend aan de islamitische Touareg is dat de mannen hun gezicht sluieren, in tegenstelling tot de vrouwen.

De Touareg hebben roerige tijden gekend; van de Franse kolonisatie tot de opstanden tegen het Afrikaanse regime omdat ze na de dekolonisering onafhankelijk wilden zijn. Het feit dat Bombino een bekend gitarist is geworden is historisch gezien zeer opvallend, aangezien een gitaar als symbool van rebellie werd gezien.

Jimi Hendrix

Bombino heeft zichzelf gitaar leren spelen door te kijken naar opnames van zijn voorbeelden Jimi Hendrix en John Lee Hooker. Hij bespeelt zowel de elektrische als akoestische gitaar, en zingt in het Tamasheq (een Berbertaal).

Ook al spreekt en begrijpt lang niet iedereen Tamasheq; men hoeft Bombino’s woestijnblues niet te kunnen verstaan om het te kunnen voelen. De muziek is een psychedelische mix van rock, blues, authentieke Afrikaanse en Arabische elementen, en zelfs reggae. Niet voor niets wordt deze muziekstroming ook wel ’touareggae’ genoemd.

Op de Europese tour

Momenteel tourt Bombino door Europa deze zomer. Op 18 juni treedt hij bijvoorbeeld op tijdens Oerol op Terschelling! In het najaar komt hij nog een keer terug naar Nederland om zowel zijn woestijnblues als zijn touareggae te spelen. In oktober en november speelt Moctar show in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

Bron: Oosterpoort, YouTube, Wikipedia

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Behind The Music · Bombino Nieuws · Fun Content · Nieuws