Terugblik: deze artiesten overleden in 2016

Geschreven door op 27 december 2016 om 14:46
Fadi Fawaz, George Michael (cropped) - Fotocredits Faithhour - Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael en nog vele anderen: we zijn een aantal grote sterren verloren dit jaar. Een overzicht van grote artiesten die zijn overleden in 2016.

Overleden in 2016

Long John Hunter (1931) – bluesgitarist en -songwriter

Hunter was naast gitarist ook gevierd songwriter en is met name bekend van zijn nummers El Paso Rock en Alligators Around My Door. De muzikant groeide op in Arkansas en Texas en kocht zijn eerste gitaar na een concert van B.B. King. Zijn laatste van zijn studioalbums is Looking For A Party en verscheen in 2009. Hunter overleed op 4 januari op 84-jarige leeftijd.

Lees meer…

David Bowie (1947) – popicoon

David Robert Jones, zoals Bowie eigenlijk heet, was zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Bovenal was hij een van de meest invloedrijke popiconen uit de muziekgeschiedenis. De Space Oddity-zanger bracht vlak voor zijn dood zijn afscheidsalbum Blackstar uit. Op 10 januari overleed Bowie op 69-jarige leeftijd.

Lees meer…

Alan Rickman (1946) – acteur

Rickman was een Brits toneel- en filmacteur. Hij is onder andere bekend van de rol van professor Severus Sneep uit de Harry Potter-filmreeks. Hij won een Golden Globe en een Emmy Award voor zijn rol in Rasputin en kreeg een BAFTA Award voor Robin Hood: Prince of  Thieves. Alan Rickman overleed op 14 januari op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Lees meer…

René Angélil (1942) – producer, manager

Angélil was de manager en echtgenoot van zangeres Céline Dion. Na een korte zangcarrière in de jaren 60 en 70 besloot hij zich toe te leggen op het managen van artiesten. Hij stond aan de wieg van de succesvolle carrière van zijn latere echtgenoot. In juni 2014 moest Angélil vanwege zijn ziekte helaas stoppen met zijn werk en op 14 januari overleed hij op 73-jarige leeftijd.

Lees meer…

Clarence Reid (Blowfly) (1939) – muzikant, songwriter en producer

Reid was vooral bekend onder zijn artiestennaam Blowfly. Tijdens de jaren 60 en 70 schreef en produceerde hij muziek voor onder andere KC & the Sunshine Band, maar daarnaast maakte hij ook zijn eigen muziek. Ook in de hiphop- en R&B-wereld was hij geliefd, want zijn muziek werd als sample onder ander door Beyoncé en Wu Tang Clan gebruikt. Op 17 januari overleed Reid op 76-jarige leeftijd.

Lees meer…

Glenn Frey (1948) – oprichter Eagles

Gitarist en medeoprichter van de Eagles Glenn Frey overleed op 18 januari op 67-jarige leeftijd. In 1971 was hij betrokken bij het oprichten van de band en bleef tot zijn dood begin dit jaar betrokken bij de Eagles, onder andere bekend van Hotel California. In 2014 trad hij nog met de band op in de Ziggo Dome.

Lees meer…

Maurice White (1941) – oprichter Earth, Wind & Fire

White was behalve de oprichter ook de belangrijkste songwriter en producer van Earth, Wind & Fire. Ook zorgde hij samen met Philip Bailey voor de zang. ‘Moe’ of ook wel ‘Reece’ won maar liefst zeven Grammy’s en werd in totaal voor twintig Grammy Awards genomineerd. Ook na het stoppen van de band bleef hij actief in de muziekindustrie. White overleed op 4 februari en is 74 jaar geworden.

Lees meer…

George Martin (1926) – producer The Beatles

Martin werd ook wel gezien als ‘de vijfde Beatle’, omdat hij op één album na al het werk van The Beatles produceerde. Nadat de band in 1970 uit elkaar ging, bleef Martin actief in de muziekindustrie. Hij produceerde onder andere muziek voor Bondfilm Live And Let Die en voor Elton John. George Martin werd 90 jaar en overleed op 8 maart 2016.

Lees meer…

Phife Dawg (1970) – rapper A Tribe Called Quest

Malik Isaac Taylor, beter bekend als Phife Dawg, was rapper bij de befaamde rapgroep A Tribe Called Quest. Zijn bijnamen ‘The Five Footer’ en ‘Five Foot Assassin’ dankte hij aan zijn geringe lengte van 1.60 meter. Op 22 maart overleed hij aan de complicaties van diabetes. Taylor is 45 jaar geworden.

Lees meer…

Prince (1958) – popicoon

De hele wereld stond geschokt stil bij het plotselinge overlijden van poplegende Prince afgelopen april. In zijn carrière van bijna veertig jaar wist de excentrieke zanger de popmuziek te vernieuws, verkocht hij meer dan 150 miljoen albums en singles en won hij zeven Grammy’s, een Oscar en een Golden Globe. Prince is 57 jaar geworden.

Lees meer…

Rod Temperton (1949) – producer

Temperton werkte als producer mee met een aantal grote artiesten als Aretha Franklin, George Benson en Michael Jackson. Voor die laatste schreef hij onder andere de grote hits Thriller, Rock With You en Off The Wall. Temperton was al een tijdje ziek en overleed begin oktober aan de gevolgen daarvan.

Lees meer…

Mieke Telkamp (1934) – zangeres

Mieke Telkamp is de artiestennaam van Maria Telgenkamp. De zangeres is in Nederland vooral bekend van het lied Waarheen, Waarvoor uit 1971, maar ook in West-Duitsland haalde ze grote successen. Ze was in 1978 de eerste persoon uit de showbizz die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 20 oktober overleed Telkamp op 82-jarige leeftijd.

Lees meer…

Bobby Vee (1943) – zanger, acteur

Robert Thomas Velline werd bekend als Bobby Vee en scoorde op jonge leeftijd al grote hits. Zijn grootste succes haalde hij in de jaren 60, onder andere met het nummer Take Good Care Of My Baby. In 2012 maakte hij bekend te stoppen met het spelen van muziek, omdat hij aan Alzheimer leed. Op 24 oktober overleed het voormalig tieneridool op 73-jarige leeftijd.

Lees meer…

Frank Noya (1933) – musicus

Noya, een Nederlands musicus, dankte zijn bekendheid vooral aan zijn rol als ‘papjesgeitenbreier’ uit de Film van Ome Willem waar hij onderdeel van de begeleidingsband was. Zijn zoon maakte begin november bekend dat zijn vader een paar dagen ervoor op 82-jarige leeftijd was overleden.

Lees meer…

Leonard Cohen (1934) – zanger

De Canadese zanger begon zijn carrière als dichter, maar ging verder met het schrijven van liedjes. Hij werd wereldberoemd met liedjes als Suzanne, So Long Marianne en natuurlijk Hallelujah. Cohen kampte al jaren met gezondheidsproblemen, maar bracht vlak voor zijn overlijden toch nog het album You Want It Darker uit. De zanger werd 82 jaar.

Lees meer…

Mose Allison (1927) – jazz- en bluesmuzikant

Allison bezong zijn muziek vaak met goede dosis humor en stond bekend als een van de weinige blanke bluessterren. Zijn laatste studioalbum The Way Of The World verscheen in 2010. Allison werd ook opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame. De muzikant overleed op 15 november en is 89 jaar geworden.

Lees meer…

Greg Lake (1947) – rockmuzikant

De Britse basgitarist was bekend van de bands King Crimson en Emerson, Lake & Palmer. Eerder dit jaar overleed van de laatste ook al toetsenist Keith Emerson. Lake was in 1969 een van de oprichters van King Crimson. De band wordt nog altijd gezien als een van de uitvinders van de progressive rock. Greg Lake is 69 jaar geworden en overleed op 7 december.

Lees meer…

George Michael (1963) – popicoon

Geheel onverwacht kwam met kerst het bericht dat George Michael in zijn huis in Londen was overleden. De iconische zanger werd bekend met popgroep Wham! (Last Christmas), maar timmerde daarna ook solo aan de weg. Hij scoorde enorme hits met FaithCareless Whisper en Jesus to a Child. De zanger werd slechts 53 jaar.

Lees meer…

 

Helaas ontvielen ons nog meer gevierde artiesten. Deze artiesten zijn ook overleden in 2016: Black (Wonderful Life-zanger), Eddy Wally (Volkszanger), Christina Grimmie (Zangeres en The Voice of America deelneemster), Keith Emerson (toetsenist), Merle Haggard (Countryzanger), Billy Paul (Me and Mrs. Jones-zanger), John Berry (Beastie Boys-lid), Corry Brokken (Songfestivalwinnaar), Toots Thielemans (Mondharmonicaster), Eddy Christiani (gitarist), Leon Russell (muzikant),  Barbara Straathof (Zangers en The Voice of Holland deelneemster), Rick Parfitt (Status Quo-gitarist)

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Lijstjes · Nieuws