Beatles producer George Martin overleden op 90-jarige leeftijd

Geschreven door op 9 maart 2016 om 11:45

De vroegere producer van The Beatles, sir George Martin, is overleden op 90-jarige leeftijd. Hij stond in 1962 aan de wieg van het succes van The Beatles.

George Martin

De vroegere producer van The Beatles, sir George Martin (ook wel de ‘vijfde Beatle’ genoemd) is overleden op 90-jarige leeftijd. Hij was de man die The Beatles hielp aan hun eerste platencontract. De in Londen geboren Martin groeide uiteindelijk tot een van de meest succesvolle platenproducers in de wereld met zo’n dertig nummer 1-hits in Groot-Brittannië en de VS.

De producer werkte daarnaast onder andere met muzikale grootheden als Jeff Beck, Bob Dylan en Elton John. Hij werd in 1996 door de Britse koningin geridderd.

The Beatles

George Martin mocht zich als enige de ‘vijfde Beatle’ noemen vanwege zijn grote invloed op de muziek van het viertal. Hij stond in 1962 aan de wieg van het succes van The Beatles. Martin begon in de jaren vijftig bij platenmaatschappij EMI en werd in 1955 manager bij Parlophone.

Bij die maatschappij gingen The Beatles in 1962 op auditie en dat leverde hen hun eerste platencontract op. Martin produceerde vrijwel alle albums van het legendarische viertal, alleen het laatste album Let It Be werd gerealiseerd door Phil Spector.

 

Bron: NU.nl

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Volg Artiestennieuws en blijf altijd op de hoogte van de belangrijkste concertaankondigingen en de leukste muzieknieuwtjes.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
George Martin Nieuws · Nieuws · The Beatles Nieuws