Het legendarische album ‘Nevermind’ van Nirvana is morgen 25 jaar oud

Geschreven door op 23 september 2016 om 16:56
Kurt Cobain, Logo Nirvana - Wikimedia Commons (Publiek Domein)

De grungeband Nirvana kent iedereen wel. Hits zoals Smells Like Teen Spirit en Come As You Are kan vrijwel iedereen wel meezingen. Morgen is het 25 jaar geleden dat de band het album ‘Nevermind’ uitbracht.

Albumcover Nevermind

Albumcover Nevermind – DGC

Nirvana

De band Nirvana werd in 1987 opgericht door zanger Kurt Cobain en bassist Krist Novoselic. Met het debuutalbum Bleach scoorde de band niet bij het mainstream-publiek, dit gebeurde pas vanaf het tweede album Nevermind. De groep werd in korte tijd wereldberoemd, iets wat Cobain lastig vond om mee om te gaan.

De band wisselde een aantal keer van samenstelling, maar in 1990 kwam drummer Dave Grohl bij de band en maakte tot het einde van Nirvana deel uit van de band. Na het overlijden van Kurt Cobain in 1994 stopte de band. Drummer Dave Grohl richtte zijn band Foo Fighters waarmee hij nu nog steeds succesvol is.

‘Nevermind’

Op 24 september 1991 werd het tweede album Nevermind uitgebracht. Het album betekende een wereldwijde doorbraak voor de Amerikaanse grungeband en stond hoog in de hitlijsten in verschillende landen. Wereldwijd is het album ruim 30 miljoen keer over de toonbank gegaan!

‘Smells Like Teen Spirit’

Het nummer Smells Like Teen Spirit werd mede dankzij de videoclip, waarin de band samen met cheerleaders op het podium staat voor een tienerpubliek, een wereldhit. In de clip worden de tieners naarmate het concert vordert steeds uitzinniger.

Vandaag de dag wordt het nummer nog steeds vaak op de radio gedraaid en gebruikt voor covers en films. Het nummer werd onder andere gezongen in de film Moulin Rouge en de recenter verschenen film Pan.

Albumcover

De legendarische albumcover van het album is te herkennen aan de zwemmende baby die staat afgebeeld. In 2009 gaf de toen 17-jarige ‘baby’ Spencer Elden aan zich de grootste pornoster ter wereld te voelen omdat zoveel mensen over de wereld hem naakt op de cover gezien hebben.

Spencer heeft naar eigen zeggen nooit erkenning ontvangen voor de afbeelding. Zanger Kurt Cobain beloofde wel de jongen mee uit eten te nemen als ie wat ouder was. Helaas is dat er nooit van gekomen.

Overlijden van Kurt Cobain

In 1991 leerde zanger Kurt Cobain zangeres Courtney Love kennen, waarmee hij in 1992 trouwde en 2 jaar later dochter Frances Bean Cobain kreeg. Na een aantal mislukte zelfmoordpogingen maakte de frontman van Nirvana in 1994 op 27-jarige leven toch een einde aan zijn leven. In april werd het lichaam van de wereldster gevonden in zijn huis in Seattle.

Over de dood van Cobain zijn verschillende theorieën. Zo zijn er nog steeds mensen die niet geloven dat hij zelfmoord gepleegd heeft, maar juist vermoord is.

Eerbetoon

Ter ere van het 25-jarig bestaan van het album Nevermind werd de hashtag #Nevermind25 in het leven geroepen op social media. Daarmee tonen fans hun liefde voor de band en het succesalbum. Zo werd er onder andere een minidocumentaire met exclusieve interviews en beelden gedeeld door MTV Classic.

Nirvana is er niet meer, maar de band zal altijd voort blijven bestaan in de harten van de miljoenen fans van over de hele wereld!

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Nieuws · Nirvana Nieuws