Top 10 succesvolste girlbands aller tijden

Geschreven door op 8 juli 2015 om 16:32
Sugababes - Foto: Mandy Coombes - Bron: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Deze 10 girlbands hebben veel betekend in het leven van de meeste vrouwen. Girlpower, onafhankelijkheid en feminisme zijn kenmerken van deze 10 legendarische meidenbands.

Top 10 succesvolste girlbands aller tijden

Ben je geboren in de jaren 80 of 90? Dan ben je vast en zeker opgegroeid met girlbands en boybands. Wij hebben de succesvolste voor je op een rijtje gezet. Enjoy!

10. Atomic Kitten

Toen Atomic Kitten in 1997 werd opgericht door de zangeressen Elizabeth, Kerry en Heidi kreeg het de naam: Honeyhead. De naam veranderde al snel in Atomic Kitten. Heidi verliet in 1999 de groep en werd vervangen door Natasha. De meiden die toen deel uitmaakten van de girlband hebben het tot het einde in 2008 volgehouden.

YouTube player

9. Girls Aloud

Girls Aloud ontstond in 2002 na het winnen van de talentenjacht Popstars – the Rivals. Cheryl Cole werd als winnaar van de talentenjacht uitgeroepen en is momenteel buiten Girls Aloud ook vaak op de televisie te zien. De meidengroep bleef, in tegenstelling tot andere talentenjachten, ruim tien jaar bij elkaar en waren erg succesvol in Groot-Brittannië. In 2013 deed de groep een laatste tournee: de TEN Hits-tour. Na deze tour, in maart 2013, kondigde Girls Aloud aan voorgoed te stoppen.

YouTube player

8. Sugababes

The Sugababes werd in 1998 opgericht door Keisha, Mutya en Siobhán. Na een klein hitje verliet Siobhán de groep in 2001 en kwam een oude bekende daarvoor in de plaats. De blonde Heide, die we ook al bij nummer 10 voorbij zagen komen, werd de vervanger. Dit betekende de commerciële doorbraak voor de groep en ze scoorden hit na hit. In 2005 verliet Mutya de groep en Keisha in 2009. Amelle en Jade kwamen hun plaats vervangen. Samen met Heidi vormen zij momenteel nog steeds het trio: de Sugababes.

De groep is in z’n thuisland, Groot-Brittannië, benoemd tot de succesrijkste meidengroep van de alsnog korte 21ste eeuw. Iedere Sugababe is op dit moment haar eigen ding aan het doen, maar komen in de toekomst zeker nog bij elkaar. Daarnaast hebben ze nog een platencontract waar ze aan moeten voldoen en waarmee ze zeker voor 2017 nog één album moeten uitbrengen.

YouTube player

7. TLC

De tiener Crystal Jones bedacht in 1990 samen met haar producer een concept voor een meidengroep met een jongensachtige hiphop-uitstraling. Na een oproep voor twee meiden om een trio te vormen, sloten uiteindelijk Tionne en Lisa zich bij Crystal aan. Het trio noemde zich 2nd Nature, later TLC-Skee en uiteindelijk TLC (Tionne, Lisa en Crystal). Rond de contractonderhandelingen verliet Jones de groep, en in april 1991 werd het resterende duo aangevuld met Rozonda. Om de inmiddels tot TLC ingekorte naam als acroniem te behouden, werd haar de bijnaam “Chilli” gegeven, en kregen Tionne en Lisa de bijnamen “T-Boz” en “Left Eye” Speenkoorden.

Toen de opnames voor het vierde album in volle gang was kreeg Lisa een auto-ongeluk en overleed. Het album werd afgemaakt en ook de nummers die Lisa al wel had ingezongen kwamen gewoon op het album te staan.

YouTube player

6. Bananarama

De naam Bananarama is ontstaan uit de titel “Pyjamarama”, een song van Roxy Music. Hun eerste bescheiden hitje ‘Aie-a-mwana’ was volledig gezongen in het Swahili. Toen ze mee mochten zingen met het nummer It Ain’t What You Do (It’s The Way That You Do It) brak de meidengroep door. Bananarama is het Guinness Book of Records ingegaan als Best All Female Group Ever.

YouTube player

5. En Vogue

Gratie, klasse, mode, sierlijk en bekoorlijkheid, En Vogue heeft het allemaal. Van oorsprong was het de bedoeling om met drie meiden een band te starten. Maar de harmonie en de vonken tussen deze vier wisten de producers te overtuigen om er vier aan te nemen. De groep haalde zijn muzikale inspiratie bij eerdere artiesten als The Surpremes, Andrew Sisters, The Emotions en Sister Sledge. Toch werd er bij En Vogue geen frontlady naar voren geschoven, zoals men dat gewend was bij eerdere groepen. De meisjes zongen alle vier evenveel de leadzang.

YouTube player

4. Pussycat Dolls

De groep werd opgericht door choreografe Robin Antin in 1995. In 2003 besloot zij ook de muziek in te gaan met de groep. Naast een aantal vaste burleske Dolls werden ook speciaal de zangeressen Nicole Scherzinger, Melody Thornton en Kaya Jones als Pussycat Dolls aangenomen om de zangkwaliteiten van de groep tot een succes te brengen. In 2010 besloot de toenmalige formatie te stoppen en werden alle Dolls vervangen door nieuwe. Tussen 2010 en 2012 hield Antin verschillende audities en liet verschillende meisjes met elkaar zingen. Het kostte haar twee jaar om de definitieve bezetting te creëren, die uiteindelijk in begin van 2013 verder gingen als een nieuwe meidengroep.

YouTube player

3. The Supremes

The Supremes bestonden van 1959 tot 1977 en zijn een groot voorbeeld geweest voor Afro-Amerikanen. Met hun soulmuziek behoorde de meidengroep tot de populairste muziekgroepen in Amerika en Europa. De oorspronkelijke groepsleden waren Florence Ballard, Diana Ross, Mary Wilson en Betty McGlown. Mary heeft er vanaf het begin tot het einde ingezeten en Diana heeft het meeste succes gehad als soloartiest. De film ‘Dreamgirls’ is gebaseerd op het verhaal van The Supremes. Beyonce, Jennifer Hudson, Jamie Foxx en Eddie Murphy spelen de hoofdrollen in de film.

YouTube player

2. Destiny’s Child

Het is de bestverkopende vrouwelijke artiestengroep aller tijden met meer dan 50 miljoen verkochte platen wereldwijd. De groep is opgericht in 1990 en bestond uit vier meiden, waaronder Beyoncé. De vader van Beyoncé (Mathew Knowles) trainde de vier zangeressen hoe ze hun stem als zangeres moesten gebruiken. Beyoncé hield zich al veel bezig met de choreografie van de groep. De andere meiden hadden het gevoel dat Beyoncé werd voorgetrokken door haar vader en verlieten de groep. Kelly Rowland en Michelle Williams kwamen daar in 2000 voor in de plaats. Wel was het al snel duidelijk dat Beyoncé het grote brein was achter Destiny’s Child en kreeg daarom ook veel succes als soloartiest nadat de groep in 2006 uit elkaar ging. Kelly Rowland heeft overigens ook veel succesvolle nummers uitgebracht.

YouTube player

1. Spice Girls

Girl power, de woorden waar deze meidengroep om bekend staat. Wat begon als een marketingoperatie resulteerde in de bestverkopende meidengroep aller tijden. Ze verkochten meer dan 45 miljoen albums en 30 miljoen singles. Victoria Adams, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Melanie Brown en Geri Halliwell maakten deel uit van de Spice Girls. Formeel gezien zijn ze nooit uit elkaar gegaan.

Eind 2007 gaf de groep een reeks reünieconcerten en in 2012 traden ze samen op ter gelegenheid van de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen. De muziek van de Spice Girls wordt momenteel nog steeds door vele meiden gedraaid. De Spice Girls staan nou eenmaal voor girlpower!

YouTube player

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.