Kovacs in emotionele rollercoaster richting succes

Geschreven door op 5 mei 2015 om 10:44
Sharon Kovacs - Fotocredits: Marc Wielaert (Wikimedia Commons)

Tegen de 21-jarige ‘Wolf Lady’ wordt nu al gezegd: “niet op je 27ste dood gaan hè!” Dit is Kovacs echter niet van plan: “dat zou zonde zijn van al het harde werken.”

Sharon Kovacs is een zangeres in hart en nieren. Met haar excentrieke uiterlijk en haar krakende stem waarin de emotionele ervaringen door de speakers te voelen zijn, is ze op weg naar wereldwijd succes.
Lees ook: De legendarische club van 27

Excentriek uiterlijk

Een hele tijd terug besloot Kovacs haar haren af te scheren. Ze verklaard dat ze dit nu gebruikt ter afweersysteem. Aan de reactie van mensen op haar haren kan ze horen welke personen haar wel waarderen en welke niet. “Mensen die mijn haren vet vinden, mag ik meteen”, verteld Kovacs in een documentaire van BNN. Met een arm vol tattoo’s en mutsen die haar op een wolf doen lijken, eist ze direct de aandacht op. Er komt echt een artiest binnen gelopen.

Een intensieve samenwerking tussen Oscar en Kovacs

Muzikant en producer Oscar Holleman, ontdekker van Within Temptation en Krezip, raakte via Facebook met Kovacs in contact. De zangeres stuurde haar muziek naar hem op en hij was direct sprakeloos. “Ik schrok me kapot! Die stem die ik hoorde, zo ongelofelijk anders dan anders. Daarom heb ik haar toen gebeld, afgesproken en meteen mijn agenda vrij gemaakt voor de drie jaar die daarop volgden. Ik heb haar toen dingen beloofd die ik allemaal ga waarmaken. Ze vond het moeilijk om dat te geloven omdat al zoveel personen haar teleurgesteld hebben. Toch ga ik haar bewijzen dat er wel mensen bestaan die zich aan zijn woord houden”, aldus Oscar.

Oscar leidt aan een bipolaire stoornis. Door deze ziekte wordt hij steeds geconfronteerd met stemmingswisselingen. Hoe meer stress hij is zijn leven heeft, hoe erger het wordt. “Kovacs heeft mij glans gegeven. Ze is gebleven in een tijd dat ik het moeilijk had. Ik heb dus niet alleen Kovacs geholpen met haar leven en carriere, zij heeft mij ook geholpen om mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik kan niet meer zonder haar. Iedere andere artiest was weg geweest, maar Sharon is gebleven. Dat is zo ontzettend loyaal.”

Verward en aangetast

De zangeres heeft zelf ook flink wat persoonlijke obstakels moeten overwinnen voordat haar eerste album, Shades of Black, uitgebracht kon worden. “Mijn jeugd was gewoon kut. Ik demonstreerde heel erg tegen mijn stiefvader, wat thuis natuurlijk alleen maar ruzie opleverde. Als mijn moeder me huisarrest gaf, liep ik gewoon weg. Op een dag belde ze daarom jeugdzorg, er moest iets gebeuren anders zou het vroeg of laat fout gaan. Dat moet absoluut niet makkelijk zijn geweest voor mijn moeder. Vervolgens ben ik uit huis geplaatst. Toen het leek alsof het weer beter met me ging, mocht ik op mijn 19e weer thuis komen wonen. Het ging weer mis..”, Sharon kon haar tranen niet meer bedwingen tijdens het vertellen van dit verhaal.

“Sharon communiceert anders dan anderen. Om die reden werd ze niet gezien of gehoord, niemand begreep haar. Daaruit groeide veel frustratie waardoor ze alleen maar ruzie kon maken in haar jeugd”, verteld Oscar die meer dan een producer is voor de zangeres. “Toen ik op mijn 19e het huis weer uit ging, vond ik de muziekopleiding in Eindhoven. ‘Daar wil ik heen’, zei ik tegen iedereen om me heen. ‘Sharon dat gaat je nooit lukken’, kreeg ik naar me toe geworpen. ‘Dat gaat me wel lukken, ik ga het doen!’ Ik heb het gedaan en kijk waar ik nu sta. Mijn opa en oma hebben me altijd met alles gesteund, en nog steeds. Ook al heeft mijn moeder het zwaar gehad, en heb ik haar soms gehaat, ik hou toch het aller meeste van mijn opa, oma en mijn moeder.

Stressvol en perfectionistisch

Kovacs haat het om niet 100% te presteren in iemand anders z’n ogen. Vooral niet met iets waarover ze het gevoel heeft het wel 100% te kunnen. “Ik wil gewoon altijd bewijzen dat ik het wel kan, in tegenstelling tot wat ze tegen mij zeiden toen ik de opleiding in Eindhoven begon.” De zangeres heeft een erg tegenstrijdige persoonlijkheid. “Ik ben momenteel gelukkig en heb mijn dingen op de rit. Maar misschien moet dat wel helemaal niet. Misschien moet ik wel helemaal naar de klote om goede muziek te kunnen maken?” Het ergste in het leven vindt ze teleurstellingen. Mensen die haar laten zitten. Ze heeft dit al zovaak meegemaakt. Een persoon die z’n woord nakomt is hetgeen wat ze het meeste waardeert.

Als iets niet gaat zoals ze het van tevoren heeft gepland, kan ze haar agressiviteit even niet meer onder controle houden. “Toen ik een tijd terug werd opgebeld door het zoontje van Oscar, dat Oscar een tia had gehad, werd ik gek. Ik heb heel mijn benen kapot geslagen omdat ik zo boos was op de wereld”, verteld Sharon. In de documentaire van BNN is te zien dat de zangeres veel scheldt en schreeuwt. Maar je ziet ook dat ze erg veel lacht. Het is alles of niks en daar komen nou eenmaal veel emoties bij kijken. Luister hieronder naar een van haar hitjes ‘My love’. In de videoclip komt haar identiteit erg goed naar voren. Excentriek, mysterieus en ontzettend muzikaal. Overigens is dit ook ons favoriete nummer van de zangeres.

YouTube player

Het leven is kut

“Ik heb al in geen weken meer geluk gevoeld.” Oscar en Kovacs zaten naast elkaar in de auto tijdens deze uitspraak. Beiden lagen ze helemaal in de slappe lach. “Zullen we ons maar vast knopen aan een boompje dan? Of laten we dat in Londen doen, dat is allemaal wat depressiever. Het leven is kut en het wordt alleen maar erger allemaal. Ik ben blij als het voorbij is”, voegt Oscar eraan toe. Beiden lachen ze alleen nog maar harder. “Nee serieus. Ik wil niet op mijn 27ste dood gaan”, zegt de 21-jarige zangeres die vergeleken wordt met Amy Winehouse. “Ik wil oud worden. Een jaar of 40/50.”

Lees ook: De legendarische club van 27

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Behind The Music · Kovacs Nieuws · Nieuws