U2 verontschuldigt zich voor manier verspreiding album

Geschreven door op 15 oktober 2014 om 13:07
Elijah Hewson, Inhaler, best verdienende artiesten, Bono (U2) - Fotograaf Peter Niell - Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

U2-frontman Bono heeft zich namens de band verontschuldigd voor de manier waarop hun album Songs of Innocence bij het publiek terecht is gekomen. Dat meldt NME.

Bono gaf toe zich schuldig te hebben gemaakt aan een “stukje grootheidswaanzin, vrijgevigheid en zelfpromotie”. Eerder dit jaar verspreiden Itunes en U2 het album Songs of Innocence automatisch naar alle Itunes-gebruikers, zo’n 500 miljoen. Ondanks recente cijfers, die aangeven dat slechts 5% (26 miljoen gebruikers) het album daadwerkelijk ongewild in hun library toegestopt kregen, stuitte de band op heftige kritiek aangaande de vorm van distributie.

U2 Q&A op Facebook

Via een Q&A op Facebook reageerde Bono op vragen over de verspreiding van het album. Eén van de vragen luidde: “Kan je alsjeblieft nooit meer een album via Itunes uitbrengen waarbij de plaat automatisch en ongevraagd naar iedereen’s library wordt gedownload? Dat is namelijk erg onfatsoenlijk.”

In een reactie op diezelfde vraag verontschuldigde Bono zich voor de situatie en legde hij uit hoe het tot stand kwam. “Oeps, dat spijt me. Ik had een prachtig idee en we werden erdoor meegesleept. Artiesten hebben daar aanleg voor.  Een stukje grootheidswaanzin, vrijgevigheid, zelfpromotie en een diepe angst dat de nummers waar we de afgelopen jaren onze harten en zielen in hebben gestoken misschien niet gehoord zouden worden. Er is een hoop herrie in de wereld. Ik denk dat we zelf een beetje opdringerig zijn geworden om door die herrie heen te komen.

U2

U2 is een Ierse rockband met Bono (Paul David Hewson, zang en gitaar), The Edge (David Howell Evans, gitaar, piano, bass) , Adam Clayton (bas, gitaar) en Larry Mullen jr. (drums). Deze bezetting is van het begin af altijd ongewijzigd gebleven, wat uitzonderlijk is in de popgeschiedenis. Zelfs de entourage van de groep – van manager en geluidstechnicus tot roadie en art director – is in de loop der jaren bij U2 grotendeels hetzelfde gebleven.

De band is politiek actief voor de mensenrechten en steunt vele goede doelen, onder andere door benefietconcerten en inzamelingsacties. Het benefietconcert Live Aid op 13 juli 1985 vormde de definitieve doorbraak van de groep.

Binnenkort zou de opvolger van Songs of Innocence, genaamd Songs of Experience, afgemaakt worden, waarvan in een vorig artikel bekend werd dat de follow-up al voor 70% af was. De vraag is nu op welke manier U2 dat album aan de man wil brengen.

Bekijk hieronder een deel van het U2-concert in Amsterdam in 2009.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Nieuws · U2 Nieuws