Live Report: Heideroosjes viert dertigste verjaardag in de Melkweg

Geschreven door op 31 januari 2019 om 11:31
Heideroosjes in de Melkweg - Fotocredits: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Op zaterdag 26 januari vierden de Heideroosjes hun dertigjarig bestaan in een uitverkochte Melkweg. Artiesten Nieuws was erbij!

De Heideroosjes vieren jubileum in de Melkweg

De Heideroosjes vieren hun dertigjarig jubileum! Dertig jaar, waarvan er de afgelopen zeven jaar niets meer gebeurde. De band had in 2012 namelijk afscheid genomen van zijn publiek. Dat gebeurde destijds tevens in de Melkweg. Vanavond staan ze dan, na zeven jaar, weer op het Amsterdamse podium.

Afterpartees warmt het publiek op

De Afterpartees, die net als de Heideroosjes uit het Limburgse Horst komen, mogen de avond openen. Een uitstekende keuze, want als er één band is die een zaal goed op gang kan krijgen dan zijn het de Afterpartees wel. Met nummers als ‘First/Last’ en ‘Call Out Your Name’ komt de sfeer er al goed in. Halverwege de set bekent zanger Niek Nellen dat de band ooit als playback bandje onder de naam ‘De Weideroosjes’ is begonnen. Vervolgens wordt een stevige versie van de Heideroosjes-klassieker ‘Wurst und Käse’ gespeeld.

Afterpartees in de Melkweg - Fotocredits: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Afterpartees in de Melkweg – Fotocredits: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Heideroosjes dertig jaar

Om klokslag half negen klinkt heel toepasselijk Thin Lizzy’s ‘The Boys Are Back In Town’, gevolgd door de klassieker ‘Oh Heideroosje’. Dan is het eindelijk tijd voor de Heideroosjes, die er meteen vol tegenaan gaan met ‘United Scum’.

Dit is waar het publiek op gewacht heeft, een avondje ouderwetse punkrock. Zeker driekwart van de fans loopt in Heideroosjes t-shirts. Veel met de tekst ‘I’m not deaf, I’m just ignoring you’ achterop, het motto waardoor de band het dertig jaar heeft vol kunnen houden.

Heideroosjes in de Melkweg - Fotocredits: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Heideroosjes in de Melkweg – Fotocredits: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Melkweg vormt één grote moshpit

Vanavond wordt een echte reünie show met alleen maar klassieke Heideroosjes-nummers. Of zoals bassist Fred Houben het zo mooi aankondigt: “Het volgende nummer is ook een oudje.”

Kritische punkrock songs als ‘Scapegoat Revolution’ en ‘Fistfuckparty at 701’ worden afgewisseld met de bekende ongein als ‘Punica’ en ‘Ze Smelten De Paashaas’. Het publiek geniet en tovert de Melkweg om tot één grote mosh pit. Stage diven en crowd surfen mag weer een avondje, ook voor de 40 plussers en 50’ers in de zaal.

Heideroosjes in de Melkweg - Fotocredits: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Heideroosjes in de Melkweg – Fotocredits: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Intensiteit en rustpuntjes

Twee rustpuntjes worden er in de show ingebouwd. Eén is het mooie ‘Bag Full of Stories’ met Fred op accordeon. Een tweede is het moment waarop zanger/gitarist Marco Roelofs, om weer even op adem te komen, op zijn gemak een banaan gaat eten. Fred: “Vroeger was een banaan eten op het podium punk, nu is het gewoon een rustmomentje.”

Aan niets is te merken dat de mannen al zeven jaar niet meer samen hebben opgetreden. De sfeer zit er goed in, de energie spat er af en de nummers worden nog altijd even strak en scherp gespeeld. De avond wordt afgesloten met ‘Damclub Hooligan’. De zaal kan nog éénmaal helemaal uit zijn dak gaan. Het stoomt nog lang na in de Melkweg…

Wat ons betreft hoeven de Heideroosjes echt niet permanent terug bij elkaar te komen voor intensieve tours, als ze heel af en toe maar gewoon weer eens een keertje optreden. Gewoon voor de lol.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.