Festival Report: Zon, bier, gezelligheid, en stof op Zwarte Cross 2018

Geschreven door op 16 juli 2018 om 18:06
Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

De 22e editie van de Zwarte Cross zit er weer op! Het festival, dat afgelopen weekend plaatsvond in het Gelderse Lichtenvoorde, is in de loop der jaren uitgeroeid tot grootste en één van de veelzijdigste festivals van Nederland. Op vrijdag 13 juli was Artiesten Nieuws erbij!

Festival Report: Zwarte Cross 2018

Onder ideale weersomstandigheden, droog met een heerlijk zonnetje en een temperatuur van rond de 26 graden, was dit in feite al dag 2 van het festival. Waar het in 1997 begon als simpele cross wedstrijd, is dit festival in de loop der jaren uitgeroeid tot wat het nu is. Van een 1-daags feest, naar een compleet festival waar niet alleen motoren een rol spelen, maar ook theater, kermis en natuurlijk muziek van groot belang zijn!

Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Bonte carnavalsoptocht van creatieve voertuigen

Toch speelt de cross zelf een nog altijd belangrijke rol. Niet alleen motorcrossers gaan over de baan, maar ook veel zelfgebouwde prachtige voertuigen scheuren over het circuit waardoor het soms wel wat weg heeft van een bonte carnavalsoptocht. Maar dan met flink opgevoerde, ronkende voertuigen.

Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Gigantisch circus

Bij aankomst op het terrein valt de veelzijdigheid en ruime opzet direct op. Het oogt als een soort gigantisch circus met allerlei tenten en kraampjes, met aan de achterkant het imposante hoofdpodium. Er zijn verschillende muziektenten waar men terecht kan voor zijn of haar muziek voorkeur. Zo is er onder anderen de grote feesttent, de discotent, de undercovertent (waar coverbands spelen) en natuurlijk het hoofdpodium.

Volbeat - Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Volbeat – Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Muziek

Uiteraard speelt muziek een grote rol tijdens de Zwarte Cross. Als we kijken naar de line-ups door de jaren heen, zien we dat heel veel gerenommeerde bands hier al op het podium hebben gestaan. Maar er is ook altijd ruimte geweest voor het lokale talent.

Jett Rebel - Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Jett Rebel – Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Behoorlijke Line-up

Vandaag staan The Kik, Jett Rebel, Di-rect en Kraantje Pappie op het hoofdpodium, waarna de dag wordt afgesloten met een optreden van de Deense rockband Volbeat. Al met al een behoorlijke line-up! En vooral de wat jeugdigere bezoekers kunnen dit wel waarderen. Als Kraantje Pappie op het podium verschijnt barst er een waar feest los. Dan zijn er natuurlijk ook nog een aantal andere bands die op de wat kleinere podia spelen, waardoor er altijd wel iets leuks te zien en te horen is.

Kraantje Pappie - Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Kraantje Pappie – Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Leven voor de dood

De laatste jaren kent de Zwarte Cross ook steeds een thema. En dit jaar was dat ‘Leven voor de dood’. Een thema dat zeker past bij een festival als deze. Als je de bezoekers hier hun feestje ziet vieren, bestaat er geen twijfel: er is zeker een leven voor de dood!

Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

1 minuut stilte

Het thema krijgt extra glans wanneer om 20.00 uur precies de bezoekers gevraagd wordt om een minuut stilte in acht te nemen. Nu eens niet om de doden te herdenken, maar om stil te staan bij het leven. Men wil heel graag het leven vieren. Volgens de organisatie wordt er steeds meer geklaagd. Gezeur op het werk, sociale media waar we elkaar het leven zuur kunnen maken, chagrijnige gezichten en meer van dat soort zaken. De Zwarte Cross wil hier graag stelling tegen nemen.

Om klokslag 20.00 uur zijn de 65.000 toeschouwers stil, muisstil. Het is meer dan indrukwekkend en zorgt voor kippenvel bij veel van de aanwezigen. De laatste 10 seconden mogen gebruikt worden om weer lawaai te maken, voor het leven. Een oorverdovend gejuich ontstaat door het publiek. Werkelijk schitterend. Het geeft deze mooie dag een extra tintje.

Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Heerlijk sfeertje

Ondanks het warme weer en de aanwezigheid van zo’n 65.000 duizend mensen, is en blijft het allemaal erg vriendelijk en gemoedelijk. Men gaat als vrienden met elkaar om en jong en oud vieren hier feest. Een mooi feest. En als je ook ziet hoe sommige bezoekers hun best hebben gedaan om er toch ‘speciaal’ uit te zien, geweldig.

Zwarte Cross 2018 - Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Zwarte Cross 2018 – Fotograaf Shali Blok (ArtiestenNieuws)

Zon, bier en heel erg veel stof

Op het einde van de dag is duidelijk wat de Zwarte Cross is: zon, bier, motoren, muziek, gezelligheid en stof. Heel veel stof. Maar dat mag, het heet niet voor niets Zwarte Cross! Na deze vrijdag zou het feest nog twee dagen doorgaan, onder prachtige weersomstandigheden. De Zwarte Cross was ook dit jaar de moeite weer meer dan waard!

Tip: Kijk hier voor de fotoreportage van Zwarte Cross 2018.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Reacties

  • Mooi geschreven en goed dat men eens stilstond bij het leven !

    Eric 16 juli, 2018 21:10 Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.