Festival Report: Verrassend zonnig Best Kept Secret slaagt na jubileumjaar

Geschreven door op 12 juni 2018 om 13:49
Arctic Monkeys @ Best Kept Secret 2018 - Fotocredits: Jokko - Bron: PB Friendly Fire

Best Kept Secret keerde dit jaar terug in de Beekse Bergen op 7,8 en 9 juni. Headliners als Arctic Monkeys, The National en LCD Soundsystem vulden het hoofdpodium en met namen als The Internet en Vince Staples beloofden de andere podia ook veel goeds. Toch werd er hier en daar door bezoekers zelf ‘Everything Now’ gedraaid, als een ode aan het voorgaande jaar. Kon Best Kept Secret 2018 het vijfjarige jubileum evenaren?

Best Kept Secret 2018

Er was regen voorspeld voor het hele weekend, maar Best Kept Secret 2018 heeft geen enkele druppel hoeven vangen. Het zonnetje overgoot het terrein in het licht en het was warm genoeg om in het meer te springen – en zelfs door een enkeling te skinnydippen.

Veel vraagtekens werden opgeroepen door het grote vraagteken op de timetable, zo werd er gespeculeerd dat Despacio, een project van Soulwax en LCD Soundsystem’s James Murphy daar zou verschijnen, maar niks was minder waar. Tussen de foodtrucks was er een ‘Hangout’ geplaatst, waar overdag niet veel te doen was, maar ‘s avonds gedanst werd tot aan de rij bij de toiletten. Om het faillissement van de beroemde macaronikraam werd gerouwd, maar daar maakte de biologische kapsalon, die vorig jaar afwezig was, heel wat voor goed.

Best Kept Secret 2018 - Fotocredits Julie Velthoven - (Redactie ArtiestenNieuws)

Best Kept Secret 2018 – Fotocredits Julie Velthoven – (Redactie ArtiestenNieuws)

Best Kept Secret op vrijdag

Tyler the Creator

Zonder productieset, zonder gasten en de dj-booth nog net niet verstopt in de coulissen: Tyler The Creator had niets meegenomen naar Hilvarenbeek. Dit betekende voor de Amerikaanse rapper dat hij moederziel alleen met zijn microfoon op het podium stond en dat ging hem niet van harte af. Met tracks als ‘Boredom’, ‘Who Dat Boy’ en ‘911′ kreeg hij de kern van het publiek in beweging, maar het veld bleef vrij stil. Dit tot onvreugde van Tyler, en zijn blik bleef op teleurstelling en tegenzin staan, tot op het punt dat hij in kleermakerszit ging zitten op de boxen. Pas op het eind zagen we de grappende Tyler die we hadden willen zien: “That was fun. Sorta.

.tyler the fuck*ng creator. #bks #bks18 #fanboy

Een bericht gedeeld door Stijn Vlasschaert (@bike_eat_sleep_repeat) op

Arctic Monkeys

Het was alsof er een filmset op ONE stond. De Arctic Monkeys waren wedergekeerd op Best Kept Secret, en het leek alsof ze er niet meer klaar voor hadden kunnen zijn dan ze waren. Ze openden met ‘Four Out Of Five’, een song van het in mei uitgebrachte album Tranquilty Base Hotel + Casino waarmee ze gelijk de toon hadden gezet voor de rest van de set: moeiteloze, sensuele charme.

De Monkeys vonden een goede mix tussen oud en nieuw in hun nieuwe setlist, waarbij ze veel nummers van het nieuwe album wisten af te wisselen tussen de geliefde tracks zoals ‘Knee Socks’ en ‘R U Mine’. ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ vormde al gauw een hoogtepunt: het hele veld sprong en de ‘hook’ bracht, door het schreeuwen van het publiek, een kippenvelmomentje. Alex Turner bewees zich tot slot als de ultieme frontman: hij had het vele veld van begin tot eind in zijn zak.

Arctic Monkeys @ Best Kept Secret 2018 - Fotocredits: Jokko - Bron: PB Friendly Fire

Arctic Monkeys @ Best Kept Secret 2018 – Fotocredits: Jokko – Bron: PB Friendly Fire

Best Kept Secret op zaterdag

Nana Adjoa

Een bescheiden uitstraling, maar een prachtige stem. De betoverende Nana Adjoa kreeg THREE op de vroege middag van de zaterdag in haar greep. Haar alternatieve-indie-met-een-beetje-folk sound ligt heerlijk in het oor, maar de lyrics zetten je wel tot denken. Van die songs waar je het liefst op een zondagochtend naar luistert, maar dan in THREE, tussen de slaperige maar tevreden festivalgangers. Er komt ook nog een trombone solo bij kijken van toetsenist, die zeker niet misstaat, en bij het afronden een vuist kort in de lucht slaat uit vreugde. Nana Adjoa is om verliefd op te worden

Angus and Julia Stone

Bloedheet was het toen de zon op zijn hoogste punt stond tijdens de show van Angus en Julia Stone, zo heet dat de frontdame haar schoenen uitdeed en op een handdoek de show voortzette. De Australische broer en zus hadden, net zoals de Arctic Monkeys, al eerder op Best Kept Secret gestaan, maar van hun enthousiasme was er geen gebrek. Misschien was het de warmte, misschien was iedereen te brak, maar de lieve, folky sound deed iedereen nog een beetje doezelend voor zich uit staren. Pas bij ‘Big Jet Plane’, waar Angus een soort wazige reggae-versie van inzette, werd er het strand opgerend.

Angus and Julia Stone @ Best Kept Secret 2018 - Fotocredits Julie Velthoven - (Redactie ArtiestenNieuws)

Angus and Julia Stone @ Best Kept Secret 2018 – Fotocredits Julie Velthoven – (Redactie ArtiestenNieuws)

The Internet

Ja hoor, de heupen kwamen los. The Internet bracht alles wat ze te bieden hadden en meer. Wel even het belangrijkste voorop: 20 juli komen ze met hun nieuwe album, en dat moest frontvrouw Syd tha Kid duidelijk gemaakt worden ook. “Hive Mind, July twentieth, remember that!”

De rest van de show runde ze ook aan elkaar, maar helaas was haar zwoele engelenzang hier en daar niet te horen door de snoeiharde funk. Dit deed echter niet af van de set, want er werd gretig gedanst en meegezongen op ‘Roll (Burbank Funk)’ en ‘Gabby’. Ook kon Steve Lacy, de gitarist, nog zijn eigen muziek pluggen. ‘Dark Red’ werd enthousiast ontvangen en deed heel wat kwartjes vallen in het publiek. The Internet is een samenstelling van heel wat talent en kan alleen nog maar meer ontwikkelen.

The Internet @ Best Kept Secret 2018 - Fotocredits Julie Velthoven - (Redactie ArtiestenNieuws)

The Internet @ Best Kept Secret 2018 – Fotocredits Julie Velthoven – (Redactie ArtiestenNieuws)

Vince Staples

Nou is het wat makkelijker om een tent af te breken dan een stage ONE, maar Tyler, The Creator mag wel wat leren van Staples. Met alleen zijn mic, een lichtmuur en een kogelvrij vest om zijn lijf betrad de Big Fish rapper stage TWO. Als een tijger sloop hij over het podium, nooit echt uit de rook van de rookmachine komend, altijd in een hard contrast met de lichtmuur achter hem. En het publiek ging uit zijn dak. ´Get The Fuck Off My Dick´ zette de toon, waar er vanaf moment één flink gedanst, gesprongen en meegerapt werd. Dit energielevel bleef gedurende de hele set zo hoog, met de ‘Gorillaz’ Ascension’ en ‘Big Fish’ als extra harde bangers. “Boy yeah right, yeah right, yeah right!” schreeuwde het publiek mee op het eind. En Vince heeft zijn stempel als beste hiphop act van het weekend verdiend.

Beste Kept Secret op zondag

Dj St Paul

Het is geen Best Kept Secret zonder de mogelijkheid om ten alle tijden te dansen bij Stage FOUR. En het is geen stage FOUR zonder Dj St Paul. De Nederlandse plaatjesdraaier hoste, net zoals voorgaande jaren de stage en bikkelde alle gastdj’s aan elkaar. Zo koos hij voor wiskundige Inioica Smeets, en een piano uitvoering van Joep Beving, waar het publiek op de grond zat en tot op de laatste minuut muisstil was. St Paul kreeg op de slotdag van Best Kept Secret nog een geluksmomentje: Khruangbin kwam last minute een set draaien. Want waar anders dan stage FOUR is er alles mogelijk?

Superorganism

Appels zijn ook muziekinstrumenten, wist je dat al? Superorganism is een band die haar bekendheid te danken heeft aan het internet. Maar met hun hitjes ‘Everybody Wants To Be Famous’ en ‘Something For Your M.I.N.D.’ hebben ze het gered tot Stage THREE op Best Kept. Nou moet ik zeggen, de frontvrouw kan niet geweldig zingen, maar vermakelijk is het wel. De show is een creatieve samenstelling van echte instrumenten, ingetogen zang, vrolijke koppies en geluidjes. Maar meer dan dat heb je van deze band ook niet echt nodig.

LCD Soundsystem

Arctic Monkeys hadden een hoge lat gelegd en The National sprong daar nog overheen. Dan heb je een flinke taak op je schouders rusten om daar wat van te maken, maar James Worthy van LCD Soundsystem leek er geen moeite mee te hebben. Euforie was het sleutelwoord van de show. Er kwamen een hoop hits voorbij, zoals ‘Daft Punk Is Playing At My House’, waardoor er flink gedanst werd op de laatste beetjes energie van het weekend. Maar het slotakkoord bij ‘All My Friends’ liet kippenvel achter die je alleen kan krijgen wanneer je weet dat dit het einde was van een prachtig en geslaagd weekend.

Best Kept Secret 2019

Genoten van Best Kept Secret 2018? De organisatie heeft alvast aangekondigd dat Best Kept Secret in 2019 zal plaatsvinden op 7, 8 en 9 juni. Super handig, want de meeste mensen zijn op de Pinkstermaandag vrij. Early Bird tickets kosten zo’n 145 euro en zijn beperkt beschikbaar. De verkoop start aanstaande dinsdag 12 juni om 12:00 via de website van het festival.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Julie Velthoven

festivalreporter op www.artiestennieuws.nl
Julie Velthoven, festivalreporter bij ArtiestenNieuws
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.