Het geheim achter de ’45-degree lean’-dancemove van Michael Jackson

Geschreven door op 28 mei 2018 om 13:39
Michael Jackson - Fotocredits: Francesco - Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wat is het geheim achter de bekende dancemove ’45 degree lean’ van Michael Jackson? Dat is waar wetenschappers achter probeerden te komen door middel van een onderzoek. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan verder!   

Wetenschappelijk onderzoek naar Michael Jackson’s ’45-degree-lean’

Volgende maand, op 25 juni om precies te zijn, is het alweer negen jaar geleden dat Michael Jackson op 50-jarige leeftijd is gestorven. Zelfs na zijn dood blijkt de King of Pop nog onderzoekswaardig te zijn voor de wetenschap.  Drie neurochirurgen uit India, allen Michael Jackson-fans, deden namelijk onderzoek naar het geheim achter de King of Pops bekende dancemove ‘45-degree lean‘.

Excentrieke verschijning

De dood van Michael Jackson was een enorme schok in de muziekwereld en voor zijn trouwe fans. Hij was niet alleen een zanger en danser, maar tevens een componist en performer. Mede door zijn moeilijke jeugd, excentrieke verschijning en liefdadigheid was de King of Pop een voorbeeld en inspiratie voor jong en oud wereldwijd.

De ‘45-degree lean’

Naast de hits ‘Beat It’ en ‘Billie Jean‘ is ‘Smooth Criminal’ en de bijbehorende videoclip ook zeer bekend geworden. In deze clip doen Michael en zijn dansgroep een dance movedie bijna niet na te bootsen is: de ‘45-degree lean’ waarbij Jackson vanaf zijn enkels 45 graden naar voren ‘leunt’. Tot heden is deze move nooit echt uitgelegd, laat ‘staan’ verklaard. Maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen! Er is een ware studie en berekening losgelaten op de wereldbekende move van de excentrieke performer.

Trick or special kick?

Maar wat is nu precies het geheim van de dancemove volgens de wetenschappers? Special effects in de videoclip ‘Smooth Criminal’ zouden uitgesloten zijn, aangezien MJ de move ook tijdens live shows deed. Volgens het onderzoek van de neurochirurgen N. Yagnick, M. Tripathi en S. Mohindra kan een mens normaal gesproken, vanuit rechtopstaande positie vanaf de enkels, maximaal 20 graden naar voren leunen. Professionele dansers die goed getraind zijn, kunnen hooguit 25 tot 30 graden bereiken vanuit deze positie. Hoe bereikte MJ die 45 graden dan toch? Verklaring: Jackson zou hiervoor een speciale schoen hebben ontwikkeld, met ‘iets’ in de hiel verwerkt dat deze iconische ‘lean’ mogelijk maakte. Kortom; een beetje van zichzelf.. en een beetje van magie.

De exacte bevindingen en onderbouwingen zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke blad the Journal of Neurosurgery‘.

Don’t try this at home

Voor degenen die het allemaal wel geloven en dé ‘move gewoon nog even willen zien, hier volgt ‘Smooth Criminal’. Kijk, luister en huiver, maar de onderzoekers waarschuwen terecht: “Don’t try this at home!”

YouTube player

Bron: YouTube, Mirror, thejns.org, wikipedia

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.