5 iconische Michael Jackson videoclips

Geschreven door op 4 maart 2016 om 16:01
Halloween -songs - Fotocredits: CelebrityABC - Flickr (CC BY-SA 2.0)

The King of Pop, Michael Jackson is inmiddels alweer bijna 6 jaar geleden overleden. Maar zijn muziek leeft nog altijd voort. En zo ook zijn videoclips! Want daar stond Michael om bekend: de vette videoclips waar complete verhalen aan vast hingen. Wij hebben vijf van de meest iconische clips voor je op een rijtje gezet. Welke vind jij het coolst?

5. Smooth Criminal

Smooth Criminal is een 42 minuten durende scene in de film Moonwalker, maar de meest bekeken clip op Youtube is die van 10 minuten. Hij is geregisseerd door Colin Chilvers, die een film noir achtige sfeer wilde, terwijl Jackson een tribute wilde brengen aan een MGM musical. Het tweetal bracht samen Jackson’s op een na bekendste dansmove tot leven: the gravity-defying lean. 

4. Scream

De videoclip voor Scream, die Michael samen met zijn zus Janet zong, staat bekend als de duurste videoclip ooit gemaakt. Zo’n 7 miljoen dollar is neergeteld voor het maken van deze clip, die zich afspeelt in een ruimteschip-achtige omgeving. Regisseur Romanek vertelt: “We konden niet naar een ruimteschip omgeving, dus moesten we er eentje maken. En we hadden er maar twee weken de tijd voor. Daarom hebben we er een hoop geld tegen aan gegooid.”

3. Billie Jean

Billie Jean stond al op nummer 1, maar met deze videoclip brak Jackson pas echt door. Steve Barron, de regisseur van de clip, had geen groot genoeg budget voor een mooie stoep die oplichtte (dit was nog voor Thriller) en daar moest een elektricien alles met de hand doen. Barron: “We filmen de eerste take en aan het einde, iedereen – op de stellages, die hun brood aan het eten waren, de krant aan het lezen of de set aan het schilderen waren – barstte los in applaus.”

2. Bad

Voor deze clip werkte Jackson samen met niemand minder dan regisseur Martin Scorsese. De twee gingen aan de slag met een groot budget en er kwam een 18 minuten lange muziekclip uitgerold die een beetje een West Side Story vibe heeft. Het dansgedeelte van de clip duurde twee weken om te filmen en daarvoor werd gewerkt met Michael Chapman, die de vechtscenes in Raging Bull had gechoreografeerd.

1. Thriller

Hij mag niet ontbreken in dit lijstje en daarom staat ie op nummer één: Thriller. Met deze clip werd geschiedenis geschreven. Het was het belangrijkste moment in de geschiedenis van de muziek televisie sinds The Beatles tijdens de Ed Sullivan show. Thriller had de glans van Hollywood: special-effects genie Rick Baker transformeerde een verlegen superster tot een beest en choreograaf Michael Peters hielp met het creëren van de historisch, iconische dansscène. De clip van Thriller maakte van video een nieuw soort kunst.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Als ik niet lig te slapen, luister ik naar muziek.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.