Gitaarvirtuoos Eric Clapton viert vandaag zijn 73e verjaardag

Geschreven door op 30 maart 2018 om 9:27
De legendarische Eric Clapton speelt live tijdens het Hard Rock Calling concert op 28 juni 2008 in Hyde Park, Londen. Author: Majvdl (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Voor de fans van Eric Clapton is het een uiterst bijzondere en feestelijke dag! De Britse gitaarvirtuoos viert vandaag (30 maart) zijn 73e verjaardag. Gezien zijn turbulente leven is elke verjaardag een heuglijk feit en iets om bij stil te staan. 

‘De invloedrijkste gitaarspeler aller tijden’

In 2010 publiceert het gerenommeerde muziekblad Rolling Stone een lijst van de honderd beste artiesten die ooit op deze aarde rondliepen. Op 55 staat de Britse gitarist Eric Clapton. Steven Van Zandt, gitarist van de E-Street Band, schrijft in een essay zijn bewondering uit over de singer-songwriter uit Ripley. “Eric Clapton is the most important and influential guitar player that has ever lived, is still living or ever will live,” aldus de sidekick van Bruce Springsteen. “Do yourself a favor, and don’t debate me on this.” De verjaardag van Eric Clapton mag, gezien deze woorden, dan ook absoluut niet ongemerkt voorbijgaan. Een overzicht van zijn flamboyante leven:

Een roerig begin

Eric Patrick wordt in 1945 geboren als zoon van de zestienjarige Patricia Molly Clapton en de 25-jarige Canadese militair Edward Fryer. Vader Edward maakt de geboorte van zijn kind niet mee. Nog voordat Eric het levenslicht ziet, is Fryer vertrokken naar zijn thuisland Canada. Gezien de lastige situatie waarin Patricia de kleine Eric moet opvoeden, besluiten zijn overgrootouders de zorg op zich te nemen. De eerste jaren van zijn leven doet het gezin alsof Patricia de zus van Eric is. Pas op negenjarige leeftijd ontdekt Clapton dat Patricia in werkelijkheid zijn moeder is.

De legendarische Eric Clapton speelt live tijdens het Hard Rock Calling concert op 28 juni 2008 in Hyde Park, Londen. Author: Majvdl (Wikimedia Commons)

De legendarische Eric Clapton speelt live tijdens het Hard Rock Calling concert op 28 juni 2008 in Hyde Park, Londen. Auteurr: Majvdl (Wikimedia Commons)

Muzikaal talent

Al in de jonge jaren van zijn leven komt het muzikale talent van Clapton naar voren. Hij krijgt van zijn overgrootouders een gitaar en bespeelt het instrument tot er geen snaar meer van over is. De hobby zorgt er echter voor dat zijn loopbaan op school geen succes wordt. De jongeling verwaarloost school en richt zich meer en meer op zijn muziek.

Slowhand in The Yardbirds

Om aan zijn muzikale behoefte te voldoen, sluit Clapton zich in 1963 aan bij de band The Yardbirds. In zijn periode als gitarist van de Britse band komt zijn talent tot wasdom en groeit het succes. De singer-songwriter krijgt van de fans de liefkozende bijnaam Slowhand. Deze bijnaam zou hem de rest van zijn leven bij blijven. Ondanks alle succes en roem verlaat Clapton in 1965 de band uit onvrede over de commerciële kant die wordt ingeslagen.

Eric Clapton - Foto: Monosnaps - Flickr - (CC BY-SA 2.0)

Eric Clapton – Foto: Monosnaps – Flickr – (CC BY-SA 2.0)

Rockband Cream

Nadat Clapton The Yardbirds achter zich laat, ontstaat de band Cream. Samen met drummer Ginger Baker en bassist Jack Bruce wordt deze formatie een groot succes. “We wilden de wereld veranderen, mensen van hun stuk brengen”, stelde Clapton ooit tijdens een interview van de supergroep. “Ons doel was om zover af te wijken van de originele lijn dat je iets speelt wat niemand ooit heeft gehoord.” De muzikanten fabriceren enkele hits, waaronder ‘Sunshine of Your Love’ (1967) en White Room’ (1968). Dit laatste nummer heeft in alle edities van de Top 2000 gestaan, met 175 als hoogste notering. Ondanks het muzikale succes breekt de supergroep in 1968, omdat Clapton onder andere vindt dat de band geen progressie boekt. “De band was waarschijnlijk allang dood, maar wist dat niet.” 

Pattie Boyd

In 1969 gaat Eric Clapton samen werken met George Harrison, gitarist van de Beatles. Tijdens deze samenwerking wordt Clapton verliefd op Pattie Boyd, de vrouw van Harrison. Voor haar worden later de – tot absolutie klassiekers verworden – nummers ‘Layla’ (1970) en (jaren daarna) ‘Wonderful Tonight’ (1977) geschreven. Boyd wijst de smoorverliefde muzikant echter af, waardoor deze depressief raakt. Nadat in dezelfde periode vriend Jimi Hendrix komt te overlijden, is Clapton helemaal van slag. De gitarist raakt verslaafd aan drugs en moet op een gegeven moment zelfs zijn gitaren verkopen om in zijn verslaving te voorzien.

Derek and the Dominos

In 1970 wordt de groep Derek and the Dominos opgericht. De band zou slechts twee jaar bestaan en produceert maar één album: ‘Layla and Other Assorted Love Songs’. Deze plaat wordt door verschillende muziekjournalisten bestempeld als het Magnum Opus van Clapton. Vakblad Rolling Stone positioneert het album zelfs op nummer 117 in de lijst van 500 beste albums ooit gemaakt. Vooral de rauwe en snelle versie van ‘Layla’ is een ware klassieker geworden.

Huwelijk vol problemen

Uiteindelijk loopt het huwelijk van Harrison en Boyd in 1977 toch stuk. Voor Clapton echter een uiterst gelukkige gebeurtenis. In 1979 stapt de artiest met zijn muse Boyd in het huwelijksbootje. Het huwelijk is allesbehalve een sprookjesverhaal. Beide raken verslaafd aan alcohol en Clapton heeft bovendien moeite zijn drugsverslaving onder controle te houden. Daarnaast houdt Clapton er enkele affaires op na, waaronder eentje met Lori Del Santo, met wie hij in 1986 zelfs een zoon krijgt. Twee jaar later scheidt Boyd van Clapton en komt het turbulente huwelijk ten einde.

Tears in Heaven

Het toch al onrustige leven van Clapton kent in 1991 voor de zoveelste keer een dieptepunt. Tijdens een vakantie bezoekt Clapton zijn zoontje Conor in New York, die daar verblijft met Del Santo. Nadat een schoonmaakster het raam van een appartement open laat staan, valt de vier-jarige Conor naar beneden en komt te overlijden. Als onderdeel van het rouwproces en ter ere aan zijn zoontje schrijft Clapton het nummer ‘Tears in Heaven’. Dit nummer wordt wereldberoemd en wint uiteindelijk drie Grammy’s.

Eric Clapton (cropped) - Foto Raph_PH (Flickr, CC BY 2.0)

Eric Clapton (cropped) – Foto Raph_PH (Flickr, CC BY 2.0)

Enkele albums

Na ‘Tears in Heaven‘ komt het privéleven van Clapton in (relatief) rustig vaarwater. In 2002 stapt hij met Melia McEnery in het huwelijksbootje en met haar krijgt hij nog drie kinderen. Ook muzikaal gaat het minder stormachtig dan voorheen. Wel brengt Clapton nog verscheidene soloalbums uit. Zijn meest recente is ‘I Still Do’, dat in 2016 het levenslicht ziet. Noemenswaardig is daarnaast het album ‘The Breeze an appreciation of JJ Cale’. De plaat uit 2014 is opgedragen aan zijn overleden vriend JJ Cale, die meerdere malen met Clapton optrad.

Gezondheidsproblemen

Helaas gaat de gezondheid van de gitarist de laatste jaren enigszins achteruit. In 2016 geeft Clapton te kennen dat hij fysieke problemen heeft, die voor flinke pijn zorgen. Op 11 januari van dit jaar wordt bekend dat Clapton langzaamaan doof wordt. Laten we echter hopen dat hij zijn verjaardag vandaag in relatief goede gezondheid mag vieren. Gezien zijn turbulente leven, is elke verjaardag een bijzondere gebeurtenis om stil bij te staan. Happy Birthday Eric!

Bron: 1) Rolling Stone. 2) David Roberts, ‘Geschiedenis van de rockmuziek’.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.