Vandaag in de geschiedenis: Legendarische video-opname wereldhit U2

Geschreven door op 27 maart 2018 om 15:10
Bono (U2) - Foto: U2start (Flickr, license CC BY 2.0)

Voor de inwoners van Los Angeles zal 27 maart voor eeuwig een bijzondere datum blijven. Op deze dag in 1987 nam U2 de legendarische videoclip op voor de wereldhit “Where The Streets Have No Name”. Vanaf het dak van een slijterij in de Amerikaanse stad zorgden de rockers voor chaotische taferelen. 

Los Angeles toneel voor legendarische U2 video

Een uiterst bijzondere dag vandaag voor de fans van U2. Op 27 maart 1987, precies 31 jaar geleden, nam de Ierse band de videoclip op voor het nummer “Where The Streets Have No Name”. Op het dak van een slijterij in de Amerikaanse stad Los Angeles trokken de Ierse muzikanten een groot en laaiend enthousiast publiek.

Publiciteit

De band van frontman Bono hoopte op grote publiciteit voor de opname. Zo kondigden de muzikanten (ruim) van te voren aan dat ze op het dak van de slijterij zouden staan. Door de populariteit van de Ierse band ontstond er een enorme toeloop van fans. Ook de politie vernam de drukte en riep de band op te stoppen met optreden. Toen de artiesten weigerden, sloot de politie van LA de stroom af. U2 was echter voorbereid op deze maatregel: een noodaggregaat bood de mogelijkheid tot het voortzetten van de opname.

Populariteit zorgt voor drukte

Zelfs voor een wereldstad als Los Angeles werd de drukte omtrent de opname op een gegeven moment echter toch te veel. Na meerdere verzoeken van de politie (in 2007 gaf U2 toe dat de politie minder streng was dan in de videoclip te zien is) werden de opnames uiteindelijk voortijdig beëindigd. De Ierse regisseur Meiert Avis had op dit moment echter genoeg materiaal om de legendarische clip in elkaar te zetten. Het nummer “Where The Streets Have No Name” is dan vier keer gespeeld. In totaal speelden de wereldberoemde rockers acht nummers en verzorgden zo een spectaculair en gratis mini-concert voor de inwoners van LA.

Grammy

De moeite omtrent het opnemen van de clip was niet voor niets geweest. In 1989 won de video van het nummer een Grammy voor Best Performance Music Video (Beste Video met daarin een optreden van de artiest). De inspanningen werden zodoende beloond met een prestigieuze prijs in de muziek.

The Joshua Tree

Het nummer “Where The Streets Have No Name” is het eerste nummer op het eveneens legendarische album The Joshua Tree. Dit album is met 25 miljoen verkochte exemplaren één van de beste albums aller tijden.

YouTube player

Bron: NPO Radio2.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Behind The Music · Bono Nieuws · Fun Content · Nieuws · U2 Nieuws · Videos