INTERVIEW: Britse band Metaprism over nieuw album en toekomstplannen

Geschreven door op 8 maart 2018 om 15:58
Metaprism (persfoto, toestemming band. Zie mail Harrie de Haas)

De Britse band Metaprism bracht begin 2018 haar nieuwe album ‘Catalyst to Awakening’ uit. Artiesten Nieuws sprak met de band over de nieuwe plaat en hun toekomstplannen.

Interview Metaprism

Metaprism is een zeskoppige Britse metalband, bestaande uit vocalisten Theresa Smith en Joey Draper, gitaristen Ollie Roberts en Calumn Downing, drummer James Clarke en bassist Matt Hudson. In april 2017 maakte Nederland voor het eerste kennis met de Britse band, tijdens een optreden in Dynamo in Eindhoven, als voorprogramma van Xandria.

De band vergelijkt zichzelf met bands als Amaranthe en Scar Symmetry, maar de vergelijking met het Braziliaanse Semblant gaat ook zeker op. Metaprism bracht onlangs nog haar tweede studioalbum uit, getiteld ‘Catalyst to Awakening’. Reden genoeg om de Britse rockers eens op te zoeken! Artiesten Nieuws sprak met gitarist Ollie over hun nieuwe album en toekomstplannen.

Metaprism (persfoto, toestemming band. Zie mail Harrie de Haas)

Metaprism

Jullie stonden ruim een jaar geleden in Eindhoven. Is er een verschil tussen het Metaprism van toen en nu?

“Ik denk dat er wel verschillen zijn tussen toen en nu. Natuurlijk hebben we het afgelopen jaar erg veel geleerd van de optredens die we hebben gedaan. We hebben onze optredens verbeterd en we hopen dat het ook zichtbaar is voor fans die ons al een keer hebben zien optreden

Natuurlijk zijn er altijd zaken die voor verbetering vatbaar zijn, of het nu gaat over optredens of het opnemen van een album. Het belangrijkste is dat je altijd moet blijven proberen jezelf te verbeteren en zelfverzekerder te worden.”

Kijkend naar het nieuwe album ‘Catalyst to Awakening’, wat is het verschil met jullie vorige plaat ‘The Human Encryption’?

Ik zou zeggen dat de stijl van de beide albums wel te vergelijken is. Het nieuwe album heeft een aantal elementen die we ook in het eerste album gebruikt hebben. Maar over het geheel gezien is dit album wat heavier en heeft het net iets meer. Eigenlijk in alles een logisch vervolg op het album ‘The Human Encryption’.

Heeft de titel ‘Catalyst to Awakening’ een speciale betekenis?

De titel ligt eigenlijk in het verlengde van de songtitels op het album. De verschillende gemoedstoestanden waar we mee te maken krijgen. Dus een openbaring van onze gedachten.

Metaprism - Catalyst to Awakening (albumcover)

Metaprism – Catalyst to Awakening (albumcover)

Kun je iets vertellen over de nummers die op het album staan?

Zeker! Op de eerste plaats denk ik dat de nummers iedere metal fan wel zullen aanspreken. We hebben melodische nummers als ‘Unleash the Fire’, de eerste single van het album, en ‘Carve the Stone’, afgewisseld met thrashmetal als in ‘Unanimous’. En het hele album kenmerkt zich door de prachtige, stevige, riffs die de nummers toch wel wat extra’s geven. En omdat we twee verschillende stemmen hebben is er een prima balans tussen de wat zwaardere grunts en de clean vocals.

Dus samengevat voor eenieder wat wils, zolang je maar van metal houdt.

Wat zijn de favoriete nummers van het album?

Dat is heel lastig te zeggen. Dat veranderde eigenlijk steeds tijdens de opnames. En ook tijdens de optredens wil dat nogal eens verschillen. Maar op dit moment zou ik zeggen ‘Unleash the Fire’, ‘Living by Proxy’en misschien ook wel ‘Illogical Era’. Maar eigenlijk kan dat ook zo weer veranderen. We hebben ook nog niet alle nummers live gespeeld, dus het is lastig om daar nu een goed antwoord op te geven.

Jullie hebben met een aantal gasten gewerkt op dit album. Hoe was dit?

Het was geweldig om met Marco, Chiara en Timo te werken. Het was echt fantastisch. Het is altijd heerlijk om met vriendelijke en getalenteerde collega’s te kunnen en mogen werken. Ik vind dat ze ook echt een prima bijdrage aan het album hebben geleverd.

Wat kan het publiek verwachten wanneer jullie de nieuwe nummers live spelen?

Ik kan je vertellen dat wanneer we nieuw materiaal live gaan spelen, dat altijd wel wat extra energie en een soort van frisheid geeft op het podium. En zeker wanneer de fans positief reageren op het nieuwe materiaal. Tijdens de optredens die we tot nu gedaan hebben zien we dat het publiek de nieuwe nummers erg goed waarderen. Dat geeft natuurlijk extra energie wat de show weer ten goede komt.

Wie heeft de nummers geschreven?

Meestal schrijf ik (Ollie) en zet de grote lijnen uit. Theresa en Joey schrijven de teksten en de melodieën. Als we die hebben gaan we samen fine-tunen. Vervolgens gaan James, Callum en Matt er nog mee aan de slag om hun deel toe te voegen en er een final touch aan te geven. We werken dus erg nauw samen.

Metaprism (persfoto, toestemming band. Zie mail Harrie de Haas)

Metaprism

Hoe vinden jullie dat het album is geworden?

Het voelt wel als een sterker album dan de vorige. En dat is natuurlijk ook wel logisch omdat je de ervaringen opgedaan met het eerste album kunt meenemen en je hier kunt verbeteren. Het voelt dan ook beter en volwassener dan het eerste album. De sound is wat heftiger en voller dan op het eerste album.

We zijn er dan ook erg trots op. Maar uiteindelijk zullen de fans moeten uitmaken wat zij ervan vinden. Maar wij zijn ervan overtuigd dat zij het wel een prima album vinden en dat het zijn weg in de wereld wel gaat vinden.

Hoe zijn de recensies tot nu toe?

Er zijn al een groot aantal recensies geschreven. En opzich is het natuurlijk al prima dat er zoveel geschreven zijn. Het geeft aan dat er volop belangstelling voor het album is.

Tot nu toe zijn de recensies ook prima. De meeste waarderen het album met een 8 tot 9 wat natuurlijk erg goed is. Het is een prima start voor een nieuw album en hopelijk raken mensen  hierdoor wat sneller geïnteresseerd in het album.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Als we kijken naar optredens zijn we aan het kijken of we wat festivals kunnen gaan doen gedurende de zomer en misschien een wat grotere tour in het najaar. Hopelijk komen we dan ook weer terug naar Nederland en Duitsland.

We kunnen jullie misschien dus weer in Nederland bewonderen?

Er staat nog niets vast op dit moment dus ik kan nog niets bevestigen. Maar we willen zeker terug naar Nederland. Hopelijk nog ergens dit jaar.

Willen jullie nog iets kwijt?

Jawel hoor! Wij willen onze fans vragen om het album zeker eens te beluisteren en als het bevalt, aan te schaffen. Het is voor ons als band heel erg belangrijk de steun te krijgen van onze fans. En steun ons door na een optreden eens een praatje te komen maken. We staan na het optreden vaak bij onze merch stand. Kom even hallo zeggen en koop een album of T-shirt. Wij hebben die steun hard nodig.

En we willen graag iedereen bedanken voor de steun tot nu toe. Alle recensies en interviews die er mede voor zorgen dat wij op de kaart gezet worden.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Interviews · Metaprism Nieuws · Nieuws