Metaprism terug met volwassen plaat ‘Catalyst to Awakening’

Geschreven door op 8 februari 2018 om 13:05
Metaprism - Foto: Frank Schwichtenberg (Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

‘Catalyst to Awakening’ is het tweede album van de Engelse melodische metalband Metaprism. En het is daarmee een waardige op volger van het in 2015 verschenen album ‘The human Encryption’. Hoewel er zeker ook overeenkomsten zijn, is dit album toch anders, volwassener, dan zijn voorganger.

Metaprism terug met volwassen plaat ‘Catalyst to Awakening’

Metaprim is een band met een dubbele bezetting op de vocalen. Zangeres Theresa Smith die de clean vocals voor haar rekening neemt en zanger Joey Draper die het grunten en een deel van de clean vocals verzorgt. Samen vormen zij een prima duo dat, voor wat betreft de zang, Metaprism een eigen geluid geeft.

Het album

Het album bevat in totaal 11 tracks. Een tweetal daarvan, Catharsis’ en Unleash the Fire’, zijn al wat eerder uitgebracht. Deze twee nummers zijn een prachtige vertegenwoordiger van hoe dit album klinkt. Behalve de zang van Theresa Smith en Joey Draper horen we ook de beide gitaristen Ollie Roberts en Callum Downing, bassist Matt Hudson en drummer James Clarke. Samen goed voor een aantal prachtige tracks.

Hoewel de nummers misschien in eerste instantie wel wat veel van elkaar weg hebben, leert een paar keer luisteren dat er wel degelijk verschil is. Zeker als je even, met alle respect, de zang wat naar de achtergrond laat gaan, hoor je wel degelijk hoeveel zorg er aan de nummers is besteed. Zeker een nummer als Codex Regius’ mag er zijn.

Heuse ballad

Opvallende zaken op het album zijn er zeker, zoals het nummer ‘Anomalous II: Ghost of Asylum’, waar Delain gitarist Timo Somers een gastrol in vervult. Maar ook zeker het nummer Aftermath’. Een heuse ballad waar de stem van Theresa Smith voortreffelijk tot zijn recht komt.

Een echte live band

Hoewel het een prima album is, kennen we Metaprism toch ook als een echte live band. De band staat bekend om zijn erg energieke optredens. Zo waren de rockers het gelopen jaar nog te zien in Nederland, samen met Xandria, en maakten ze veel indruk.

Hoewel er nog geen optredens in ons land gepland staan zal de band haar album hier graag aan het publiek willen laten zien en horen. En Catalyst to Awakening’ leent zich prima voor live optredens.

Het album is vanaf 9 februari in Nederland verkrijgbaar.

Rating: 9/10

Tracklist

 1. The awakening
 2. Codex Regius
 3. Unleash the Fire
 4. Incarcerate
 5. Anomalous I : Illogical Era
 6. Anomalous II : Ghost of Asylum
 7. Living by Proxy
 8. Carve the Stone
 9. Aftermath
 10. Unanimous
 11. Catharsis

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.