Live Report: Arch Enemy raast met orkaankracht door 013 Tilburg

Geschreven door op 31 januari 2018 om 16:39
Arch Enemy - Foto: Persbericht FortaRock 2018 (zie mail)

Voor de derde keer binnen een maand werd Tilburg geteisterd door een heuse winterstorm. De oorzaak was Arch Enemy, dat met orkaankracht op zondag 28 januari door 013 raasde en in haar kielzog Jinjer, Tribulation en Wintersun mee nam. Artiesten Nieuws was erbij en doorstond de storm.

Live Report: Arch Enemy in 013

Aanvang van het concert is even na 18.00 uur. Vroeg, maar met een druk programma (4 bands) is dat wel noodzakelijk. Voor de deur en in de straat staat een lange rij wachtende bezoekers. Al snel blijkt waarom het al vroeg zo druk is. Veel fans blijken speciaal voor supportact Jinjer te komen, die als eerste op het programma staat.

Jinjer

De eerste band van de avond is Jinjer. Deze uit de Oekraïne afkomstige band mag dus de avond openen en het publiek had het een stuk slechter kunnen treffen! De zaal is direct wakker wanneer frontvrouw Tatiana Shmailyuk het podium betreedt. Gehuld in een strak lederen pak steelt zij direct de show (en de harten) van het publiek. Maar het openingsnummer, Captain Clock’, is ook de ideale gelegenheid om te laten zien wat je in je mars hebt.

Tatiana gebruikt het gehele podium en beweegt zich als een slang tussen haar overige bandleden door. Het publiek komt soms ogen te kort om het allemaal goed te volgen. Dit staat in schril contrast met die overige bandleden, die vastgenageld aan het podium lijken te staan. Dit doet overigens niets af aan de prima muziek!

Jinjer

Foto door William van der Voort – Cloakture photography – www.cloakture.com

Geplaatst door Poppodium 013 op zondag 28 januari 2018

Grote klasse

Zangeres Tatiana Shmailyuk is een echte vakvrouw. Behalve haar performance op het podium, beschikt zij over een prachtige stem. De wisselingen van grunt naar melodieus verloopt keer op keer vlekkeloos. Wat een heerlijk optreden is dit. Zeker het slotnummer, Who is gonna be the one’, is van grote klasse.

Het publiek laat ook duidelijk merken zeker voor deze band naar Tilburg te zijn gekomen. Er is een heuse pit en veel interactie tussen band en publiek. Het enige nadeel: het optreden is na een half uur alweer voorbij.

Tribulation

De Zweedse band Tribulation kreeg vervolgens de zware taak om de show voort te zetten. Al snel blijkt dat de band het publiek niet zo kan boeien als Jinjer. Het is ook wel even goed kijken wanneer de band het podium betreedt.

Basgitarist en zanger Johannes Andersson neemt plaats achter de microfoon en begint met het openingsnummer, Lady Death’. Maar de meeste ogen zijn gericht op de beide gitaristen die als volleerde ballerina’s over het podium bewegen. Zeker één van de twee lijkt gedurende het gehele optreden een vertolking van het Zwanenmeer neer te zetten. Het past niet bij de muziek en ook het publiek beleeft weinig interactie met de muziek.

Tribulation

Foto door William van der Voort – Cloakture photography – www.cloakture.com

Geplaatst door Poppodium 013 op zondag 28 januari 2018

De nummers beginnen veelbelovend maar gaan na verloop van tijd een beetje vervelen. Ze duren net wat te lang. En hoewel Johannes een prima bassist en zanger is  en uitermate zijn best doet, is het publiek al redelijk afgehaakt. Het is rumoerig in de zaal en geen pit of echte beweging. Jammer maar het viel wat tegen.

Wintersun

Dan Wintersun! De band zet  haar openingsnummer Awaken from the dark slumber’ en 013 is direct wakker. Als dan ook nog zanger Jari Maenpaa op het podium verschijnt heeft deze Finse band de volledige aandacht. De zanger weet het publiek feilloos op zijn hand te krijgen, maar ook de zeer aansprekende muziek heeft dat effect. Metal zoals het moet klinken.

Wintersun

Foto door William van der Voort – Cloakture photography – www.cloakture.com

Geplaatst door Poppodium 013 op zondag 28 januari 2018

Vooral de hoorbare melodische klanken geven deze band dat mystieke wat de naam Wintersun al impliceert: diep verscholen in een donker woud waar zich allerlei mysterieuze zaken afspelen. In het midden van de zaal vormt zich een rij van fans die het gehele optreden met de armen over elkaars schouders staan te headbangen. Nog een opvallendheid: frontman Jari tovert tijdens een muzikaal intermezzo mok thee tevoorschijn. Dat zie je ook niet elke dag op een podium!

Na het slotnummer Time’ neemt de band op gepaste wijze afscheid en laat zich veelvuldig toejuichen. Het is een prima opwarmer voor wat er nog moet gaan komen.

Arch Enemy

Met de tonen van Ace of Spades’ wordt het publiek opmerkzaam gemaakt dat Arch Enemy het podium gaat betreden. Een voor een komen de bandleden op. Met Set flame to the night’ komt ook zangeres Alissa White-Gluz het podium op. En het publiek komt opnieuw ogen en oren te kort. Het is onvoorstelbaar dat er uit zo’n “wezentje” een dergelijk geluid kan komen. De zangeres kan geen seconde stil blijven staan en gaat van links naar rechts over het podium.

De band gaat in vlot tempo van het ene naar het andere nummer. En natuurlijk komen de tracks als The world is yours’ en The eagle flies alone’ voorbij. The race’ en You will know my name’ lijken de meeste indruk op het publiek te maken.

Arch Enemy

Foto door William van der Voort – Cloakture photography – www.cloakture.com

Geplaatst door Poppodium 013 op zondag 28 januari 2018

Kippenvel

Natuurlijk is zangeres Alissa de onbetwiste nummer 1 van de band. Maar het is goed dat alle bandleden ook hun ‘moment’ krijgen. En dan blijkt toch dat Arch Enemy de beschikking heeft over prima muzikanten. Zeker wanneer de drie gitaristen samen, naast elkaar, hun moment pakken, geeft dat kippenvel.

Het is voorbij voordat je het weet. Om 22.45 uur is het over en uit en neemt het publiek dankbaar afscheid. Het was een lange rit maar het was het meer dan waard.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.