In memoriam: Bon Scott vandaag 38 jaar geleden overleden

Geschreven door op 19 februari 2018 om 17:18
Bon Scott (AC/DC) - Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Op 19 februari 1980 komt er abrupt een einde aan het leven van AC/DC-zanger Bon Scott. De wereldberoemde Australische band verliest plotsklaps een veelbelovend musicus. 

AC/DC in de kinderschoenen

Net zoals iedereen in het leven ondervindt, moet ergens begonnen worden. In 1973 wordt de Australische band Alternating Current/Direct Current opgericht, maar blijft het succes beperkt tot Oceanië. De meeste Europeanen en Amerikanen hebben tot dan toe nog nooit van de rauwe hardrockband gehoord, maar dat verandert spoedig. De band van zanger Dave Evans, de broers Angus en Malcolm Young (beide gitaar), bassist Larry van Kriedt en drummer Colin Burgess probeert in het eerste jaar een imago te vormen. Wanneer Ronald Belford ‘Bon’ Scott een jaar later leadzanger Evans vervangt, krijgt de band pas echt contouren.

Author: Elfast Bon Scott photography. 1979

Author: Elfast
Bon Scott photography.
1979

Toetreding Scott tot AC/DC

De van oorsprong Schotse zanger sluit zich, na een uitermate geslaagde auditie, in 1974 aan bij AC/DC. Hij was als chauffeur eerder in contact gekomen met de gebroeders Young. Tijdens de eerste opnames in de studio, klikt het vrijwel direct tussen de bandleden. Later stelde Angus Young dat met de toetreding van Scott alles op zijn plaats viel. “Pas toen werden we een echte band” aldus de gitarist.

Groeiend succes

In 1975 komt het eerste album, High Voltage, met zanger Scott uit. Naast het zingen, is hij ook verantwoordelijk voor enkele teksten op de plaat. Na de release klapt de band door. Enkele maanden later komt het album T.N.T. uit, dat AC/DC in één klap wereldberoemd maakt. De invloed van de band reikt tot in Europa en Amerika en een grote toekomst lijkt gegarandeerd. Door het succes komt er eveneens een einde aan de vele wisselingen in de band. Scott, de gebroeders Young, drummer Phill Rudd en bassist Cliff Williams treden vanaf nu over de hele wereld op.

Whole Lotta Rosie

In 1978 ziet de single Whole Lotta Rosie het levenslicht. Deze plaat groeit uit tot één van de grootste rockklassiekers aller tijden. Het nummer is geschreven door Scott als een ‘ode’ aan vrouwelijke fan met wie hij ooit een one-night stand had. Voor de frontman was dit geen ongewoon verschijnsel: het leven als succesvol rockster werd voor hem één grote verleiding. Ondertussen neemt het succes van AC/DC buitenproportionele vormen aan. Het absolute hoogtepunt wordt bereikt in 1979, met het fenomenale album Highway to Hell. Bijna elke rockliefhebber heeft dit album tegenwoordig nog steeds in de persoonlijke collectie staan.

Alcoholvergiftiging

Het gigantische succes van AC/DC had (helaas) ook een grote keerzijde. Scott doet het (enigszins onterechte) imago van rockster eer aan en raakt verslaafd aan alcohol. Op de bewuste avond van zijn overlijden in 1980 gaat Scott, vergezeld door enkele vrienden, in een plaatselijk café iets drinken. Nadat hij bij thuiskomst stomdronken in de auto in slaap valt, besluiten zijn vrienden hem te laten liggen op de achterbank. De volgende dag ligt hij echter nog steeds op exact dezelfde plaats, waarna zijn vrienden een ambulance bellen. Deze mocht al niet meer baten: de wereld was één van de grootste rocksterren van dat moment door een alcoholvergiftiging verloren.

Brian Johnson

Vanwege het verlies van hun frontman, trekt AC/DC zich enkele maanden uit de publiciteit terug. Na deze periode van rouw besluit de leden van de band, op aanraden van de ouders van Scott, hun muzikale carrière weer op te pakken. De Engelse musicus Brian Johnson vervangt Scott na een drukbezochte auditie. Het album Back in Black wordt ter ere van Scott uitgebracht en blijkt een enorme hit. AC/DC vervolgt het succes onder aanvoering van Johnson, maar het gemis van Scott blijft zich voor eeuwig voelen.

YouTube player

Bron: Top40

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.