Metallica ontvangt prestigieuze Polar Music Prize

Geschreven door op 14 februari 2018 om 14:16
Metallica - Fotocredits: Merijn Bos - Bron: WikiMedia Commons

De Amerikaanse metalband Metallica neemt op 14 juni in Stockholm de internationaal erkende Polar Music Prize in ontvangst. Deze “Nobelprijs voor de muziek” krijgen zij voor hun fenomenale kracht om miljoenen fans al jaren te boeien.

Metallica schenkt beloning aan goed doel

De grootheden krijgen een miljoen Zweedse kronen als beloning voor hun oeuvre. Deze geldprijs (omgerekend ongeveer 108.000 euro) doneert Metallica aan hun eigen stichting, All Within my Hands. Dit goede doel (vernoemd naar het karakteristieke nummer uit 2003) werd vorig jaar opgericht om de trouwe fans te belonen voor hun betrokkenheid bij de band. Frontman James Hetfield, drummer Lars Ulrich, gitarist Kirk Hammett en bassist Robert Trujillo steken fans die in moeilijkheden verkeren een hart onder de riem met een persoonlijk bezoekje.

Prijzenkast 

De stelling dat Metallica één van de grootste bands ter wereld is behoeft uiteraard geen verdere onderbouwing. Bijna iedere muziekliefhebber kan nummers als Nothing Else Matters en Enter Sandman praktisch dromen. Het feit dat de Polar Music Prize nu aan de ellenlange prijzenkast wordt toegevoegd verstevigt de iconische status van de band andermaal. Zij zijn de eerste metalband die aan de prijs gekoppeld wordt.

Polar Music Prize

De Polar Music Prize is in 1989 in het leven geroepen door de Zweedse componist Stig “Stikkan” Anderson. Hij werd wereldberoemd als de manager van ABBA en speelde een sleutelrol in het succes van de band. De componist vernoemde de prijs naar zijn eigen label Polar Music. Om de prestige van de prijs te benadrukken, reikt niemand minder dan de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf de prijs uit aan Metallica. Een koninklijke onderscheiding voor een koninklijke band dus!

Illustere voorgangers

De Polar Music Prize wordt ieder jaar uitgereikt aan twee laureaten. Zij worden gekozen uit groepen of individuen die een bijzondere bijdrage aan de muziek hebben geleverd. Grote namen als Pink Floyd, B.B. King en Bob Dylan ontvingen in het verleden de prijs. Vorig jaar gingen Sting en Wayne Shorter met de award naar huis.

Bron: Officiële site Metallica

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.