Streamingdiensten moeten meer gaan betalen aan songwriters

Geschreven door op 29 januari 2018 om 12:17
Spotify Wrapped Work-out tracks Spotify - Fotocredits Pixelbay (CC0 Publiek Domein)

Songwriters krijgen in de Verenigde Staten voortaan een groter deel van de opbrengst van hun gestreamde liedjes. Auteursrechtenorganisatie Copyright Royalty Board (CRB) heeft dat bepaald. 

Songwriters krijgen meer geld

Schrijvers van liedjes krijgen in de Verenigde Staten meer geld voor hun liedjes. De uitspraak betekent een flinke tegenslag voor diensten als Amazon Music Unlimited, Apple Music en Spotify. Deze organisaties moeten de makers van liedjes nu extra gaan compenseren.

Songwriters krijgen nu nog 10,5 procent van de opbrengsten van de muziekstreamingdiensten. Dat tarief wordt de komende vijf jaar verhoogt naar 15,1 procent. David Israelite van belangenorganisatie National Music Publishers’ Association (NMPA) is tevreden met deze uitspraak:

” We zijn blij dat het CRB (Copyright Royalty Board) de tarieven voor songwriters met 43,8% heeft verhoogd. Dit is de grootste renteverhoging die in de CRB geschiedenis is toegekend.”

De muziekindustrie in de Verenigde Staten moet het tegenwoordig sterk hebben van de opbrengsten via streamingdiensten, die het erg goed doen. De NMPA vond dat songwriters hier veel te weinig van meeprofiteerden.

Kritiek op Spotify

Voor Spotify is dit besluit een fikse tegenvaller. Het bedrijf klaagde eerder al dat het veel geld misliep door de hoge kosten van muziekrechten. Daarbij is er de laatste tijd ook veel kritiek op Spotify.

Muziekuitgever Wixen Music Publishing heeft in december, bij de rechtbank in Californië, een aanklacht tegen de dienst ingediend. Volgens de muziekuitgever gebruikt de streamingdienst tienduizenden nummers zonder daar compensatie en licentiekosten voor te betalen.

Eind 2015 werd de muziekdienst ook al aangeklaagd wegens schending van het auteursrecht.

Enrique Iglesias

Zanger Enrique Iglesias kwam in januari in het nieuws vanwege een rechtszaak tegen zijn voormalige platenmaatschappij Universal Music Group. De Spanjaard spande samen met zijn advocaat James Sammataro een rechtszaak aan vanwege het stelselmatig te weinig uitkeren van royalty’s voor het streamen van zijn muziek.

Zijn advocaat zei toen het volgende:

Artiesten, producers en tekstschrijvers zouden moeten meeprofiteren van de lagere kosten van streaming.

Uiteindelijk heeft zijn pleidooi geholpen en profiteert nu iedereen mee van de lage kosten.

 

Bronnen: musicweek.com

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Nieuws