Spotify voor 1,3 miljard euro aangeklaagd door artiesten

Geschreven door op 3 januari 2018 om 11:35
Spotify Wrapped Work-out tracks Spotify - Fotocredits Pixelbay (CC0 Publiek Domein)

Spotify riskeert een boete van 1,3 miljard euro wegens een aanklacht van muziekuitgever Wixen Music Publishing. Het bedrijf regelt auteursrechten voor nummers van onder meer The Doors en Neil Young. 

Spotify aangeklaagd

Op 29 december 2017 heeft Wixen Music Publishing bij de rechtbank van Californië een aanklacht tegen Spotify ingediend. Volgens de muziekuitgever gebruikt de streamingdienst tienduizenden nummers zonder daar compensatie en licentiekosten voor te betalen. Eind 2015 werd de muziekdienst ook aangeklaagd wegens schending van het auteursrecht.

Het bedrijf dat de Zweedse streamingdienst aanklaagt eist een vergoeding voor het onrechtmatig gebruiken van nummers van artiesten als The Doors en Neil Young. In totaal komt dit op 1,3 miljard euro aan misgelopen inkomsten, en daarbij nog een schadevergoeding.

 

The Doors

Wixen Music behartigt de belangen van vele grote artiesten waarvan de muziek ongevraagd is gebruikt op de streamingdienst. Onder meer Tom Petty, The Black Keys-frontman Dan Auerbach, Weezer-frontman Rivers Cuomo, The Doors, Neil Young en Steely Dan-zanger Donald Fagen zijn volgens Wixen slachtoffer van auteursrechtinbreuk.

Volgens de uitgever wordt tot 21% van de 30 miljoen nummers op Spotify aangeboden zonder dat daar rechten voor worden afgedragen.

Bron: De Telegraaf, The Hollywood Reporter

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Nieuws · Radio · Spotify Nieuws