Overleden moordernaar en sekteleider Charles Manson was ook muzikant

Geschreven door op 28 november 2017 om 15:36
Charles Manson - Bron: Wikimedia Commons - Fotocredits: California Department of Corrections and Rehabilitation (publiek domein)

Het zal de meesten niet ontgaan zijn dat sekteleider Charles Manson overleden is. Voor Manson zijn gruwelijke daden beging was hij eigenlijk een singer-songwriter.

Charles Manson als singer-songwriter

Zo’n 45 jaar bracht hij in het gevang door vanwege betrokkenheid bij de Tate – La Bianca moorden in de zomer van augustus 1969. Dit was echter niet het enige waar Manson zich mee bezig hield in die tijd. Hij probeerde tegelijkertijd door te breken als muzikant en werd door velen als ” een charismatische man” beschreven.

‘The Manson Family’

Charles Mason verzamelde in de jaren 60 een groepje mensen om zich heen,  die we later allemaal leren kennen als ‘The Manson Family’ sekte. Manson was de leider en wist mensen te beïnvloeden en voor zijn karretje te spannen. De sekteleden, bestaande uit een aantal mannen en zo’n 25 vrouwen, deden van alles voor hun jonge, interessante en opvallende leider.

Charles was een hippie en maakte deel uit van de hippiecultuur. Zijn roerige jonge jaren vulde Manson onder andere met seks, drugs (met name LSD), en het uitstippelen van een plan om de wereld te veroveren.

The Beach Boys

Charles Manson trok op met de razend populaire groep Beach Boys op het moment dat de band op haar absolute top was. Hij woonde vrijwel bij Dennis Wilson, de drummer van de Beach Boys in huis. Neil Young, die vanuit Canada kwam aanwaaien, leerde Charles Manson kennen terwijl hij bij Wilson woonde. Ook Neil Young was enorm te spreken over de jonge Manson.

Neil Young stelde Manson voor aan de producer van de Beach Boys, Terry Melcher. Manson nam een paar half afgewerkte nummers op met Melcher maar het resulteerde niet in succes. Het plan van Terry om een documentaire te maken over Manson en zijn ‘Family’ ging ook niet door.

Je kan het je bijna niet voorstellen van een moordenaar maar velen waren enorm gecharmeerd van de man. Één van de dames die ook optrok met Mansons clubje was Deirde Shaw, de dochter van actrice Angela Lansbury. Shaw was, net als veel andere vrouwen, erg onder de indruk van de charismatische en buitengewone sekteleider.

Charlie en The Beatles

Manson had dus vriendjes in het muzikale circuit gemaakt en was leider van zijn eigen sekte. Charlie Manson, zoals Neil Young hem noemde, had een aparte obsessie met het Bijbelboek ‘Openbaring’ en het ‘White‘ Album van The Beatles. Beiden werken bevatten geheime boodschappen volgens Manson.

De nummers ‘Piggies’ en ‘Helter Skelter’ worden gebruikt om nog eens extra olie op het vuur te gooien in de strijd tussen de zwarte en blanke gemeenschap. Geïnspireerd door de vier heren uit Liverpool bedacht Manson zijn ‘Helter Skelter theorie’. Dit hield, kort samengevat, in dat er een rassenoorlog zou komen. Manson zou met zijn sekte onderduiken en uit de assen van de oorlog terugkomen om vervolgens over de wereld te heersen. Succes gegarandeerd, of toch niet?

Muzikale wraak of Helter Skelter?

De leden van de ‘Manson Familie’ droegen allen een kruis gekerfd in het voorhoofd. Dit diende als afwijzingsteken van de samenleving. Later veranderde de sekteleider dit in een hakenkruis.

Terry Melcher, de producer van de Beach Boys, die geweigerd had de muziek van Manson uit te brengen en simpelweg niet wist wat te doen met de muzikale en talentvolle sekteleider, deed dus uiteindelijk niets voor hem. Neil Young had zijn best gedaan om hem te helpen, maar het mocht niet baten. Het feit dat Young voor Charlie Manson een motor kocht had ook geen invloed meer op wat er komen zou.

Manson zou zijn ‘familie’ opdracht gegeven hebben om naar het huis van Melcher te gaan en de daar aanwezigen te vermoorden. Of dit nu onderdeel was van de ‘Helter Skelter theorie’ of een daad uit wraak vanwege zijn muzikale afwijzing, is nooit door Manson is bevestigd.

Tijdens het proces in 1970, vlak voordat hij voor de rest van zijn leven in het gevang werd gezet, lukte het dan toch nog om een album uit te brengen. De nummers waren uiteraard al eerder geschreven en opgenomen. Zijn vriend en producer, Phil Kaufman, bracht het album uit. Kaufman beweert in een later interview dat het album was uitgebracht om zijn ‘volgers’ te bereiken. Het album van Charles Manson kreeg de naam: Lie: The Love and Terror Cult.

Charles Manson’s muzikale invloed

Inmiddels zijn de nummers van de sekteleider meerdere malen gecoverd. De bekendste versie is misschien wel het nummer “Look at your Game, Girl” door Guns N’ Roses. Dit verborgen nummer is te vinden op het album “Spaghetti Incident”.

Neil Young schreef later het nummer “Revolution Blues” over Manson. Dit nummer stond op het album “On the Beach wat uitkwam in 1974.

Wellicht wordt de bekendste invloed vorm gegeven door de Gothic-rocker Brian Hugh Warner, beter bekend als Marilyn Manson. De artiestennaam is een mix van Marilyn Monroe en uiteraard Charles Manson.

Als “bedankje” voor deze daad en de muziek van Marilyn Manson schreef de echte Manson ooit een cryptisch bedankbriefje aan het adres van de shockrocker.

Wie nog niet klaar is met de muzikale invloed van Charles Manson, kan aankomende dinsdag 28 november Marilyn Manson bewonderen tijdens zijn show in het Eindhovense Klokgebouw.

Bron: AD, Noisey, Dailymail, Huffingtonpost, Rollingstone, The Brag, Telegraph, Washingtonpost, Earnthenecklace, Fammousinterview, People, The Guardian, 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Mijn naam is John Smolenaers, 32 jaar en woonachtig in Weert. Muziek, festivals en theater behoren tot mijn hobby’s. Graag deel ik mijn bezoeken middels Artiestennieuws met jullie!
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Charles Manson Nieuws · Nieuws