Interview: Anneke van Giersbergen over debuutalbum nieuwe band VUUR

Geschreven door op 9 oktober 2017 om 17:25
Anneke van Giersbergen's VUUR - Foto: persbericht Petting Zoo Propaganda

Anneke van Giersbergen’s VUUR brengt op 20 oktober haar debuutalbum ‘In This Moment We Are Free – Cities’ uit. Artiesten Nieuws sprak met Anneke over het nieuwe album, haar leven en haar mooiste herinneringen!

Anneke van Giersbergen’s VUUR

In de aanloop naar het nieuwe album van VUUR, de band van en rondom Anneke van Giersbergen, spraken wij van Artiesten Nieuws met de geweldig getalenteerde zangeres in de Gibson Room in Amsterdam.

In een zeer gezellige, huiskamerachtige ruimte ontmoeten we de zangeres, die ons met een zeer welkome glimlach tegemoet straalt. Al vanaf haar achttiende kan ze leven van muziek met verschillende projecten, waaronder The Gathering en Agua de Annique.

Anneke van Giersbergen - Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Anneke van Giersbergen – Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Whitney Houston, The Beatles en Queen

Hoe ben je begonnen met muziek maken? Toen ik een jaar of twaalf was moesten we in de klas een nummer van Whitney Houston zingen en ik was de enige die de hoge noten haalde. Toen zei mijn muziekleraar: ‘Jij gaat op zangles.’ Toen dacht ik nog ‘ja hoor, is goed’. Nu ben ik daar heel dankbaar voor.”

Je hebt muziek gemaakt binnen verschillende muziekstijlen, waar komt die brede interesse vandaan? Ik ben heel breed opgevoed, luisterde vroeger veel naar The Beatles en Ella Fitzgerald. Op mijn vijftiende ontdekte ik metal en progressieve rock en in die scene voelde ik me meteen thuis. Ik vind het donkere en de energie van metal erg mooi en de dwarsheid ervan inspireert me. Daarnaast ben ik veel geïnspireerd door Queen.”

Geïnspireerd door steden

De nummers op je nieuwe album met VUUR zijn allemaal gelinkt aan een stad, op welke manier hebben die steden je geïnspireerd? De steden die terugkomen op het album hebben me allemaal op een andere manier geïnspireerd. Het ene nummer gaat over een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden, maar dan poëtisch verwoord, het andere nummer gaat over mensen die ik er ben tegengekomen.”

Anneke vervolgt: “In de nummers komt vooral naar voren hoe ik me in een bepaalde stad heb gevoeld. Ik ben gek op reizen en vind dat ook een van de mooiere dingen van het vak. Ik word vooral geïnspireerd door mensen en de natuur.”

Anneke van Giersbergen's VUUR - Foto: persbericht Petting Zoo Propaganda

Anneke van Giersbergen’s VUUR – Foto: persbericht Petting Zoo Propaganda

Balans tussen muziek en privéleven

Naast powervrouw, zangeres en frontvrouw ben je ook nog mama, is dat niet heel zwaar? Het is niet per se zwaar, het is vooral de balans zoeken tussen het maken van muziek en het zien opgroeien van je kind. Ik heb een zoon, Finn van 12, en hij is eraan gewend dat papa en mama muziek maken. Daarnaast heb ik mijn man Rob, daar heb ik ook samen mee in een band gezeten.

“Het allergelukkigst ben ik als we met zijn drieën op tour zijn. Dan mis ik thuis ook totaal niet. Ik zou er geen problemen mee hebben om boodschappen doen op te geven. De was draaien, bijvoorbeeld, vind ik weer wel heel therapeutisch.”

Business

Wat is de downside van het artiest zijn? Daar moet ik even over nadenken. Ik vind vrijwel alles van het muzikantenleven geweldig, maar wat ik wel echt vreselijk vind is de business-kant van de muziek. Alles wat met geld en afspraken te maken heeft vind ik vreselijk, maar helaas ontkom je er niet aan. Ik heb trouwens gewoon een manager, dus ik hoef het gelukkig niet zelf te doen.”

“Willem-Alexander heeft veel indruk op me gemaakt”

Wat is je mooiste herinnering? Tijdens de veteranendagen mocht ik zingen voor (toenmalig) prins Willem-Alexander. Hij zat op ongeveer een meter van me af en ik maakte af en toe oogcontact met hem.”

“Het was heel indrukwekkend om hem van zo dichtbij mee te maken. Achteraf heb ik zelfs nog met hem gesproken en hij gaf aan het einde van het optreden een soort goedkeurende glimlach. Ik was ontiegelijk trots op mezelf, het ging ook gewoon erg goed. Dat optreden en het ontmoeten van Willem-Alexander heeft veel indruk op me gemaakt.”

VUUR - 'In This Moment We Are Free - Cities' (albumcover)

VUUR – ‘In This Moment We Are Free – Cities’ (albumcover)

‘In This Moment We Are Free – Cities’

Op vrijdag 20 oktober brengt VUUR het album ‘In This Moment We Are Free – Cities’ uit. De plaat kan hier gereserveerd worden.

Op 10 december treedt VUUR op voor een zeer speciale headline-show in TivoliVredenburg, Utrecht.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.