Album Review: Cradle of Filth – Cryptoriana: The Seductiveness Of Decay

Geschreven door op 2 oktober 2017 om 13:19
Cradle of Filth - Fotocredits: Andreas Lawen (Wikimedia Commons)

Cradle of Filth does it again! Met Cryptoriana komt de Engelse metallegende Cradle of Filth met hun twaalfde studioalbum. De nieuwe plaat kwam uit op 22 september 2017. Lees hier de review.

Album Review: Cradle of Filth – Cryptoriana: The Seductiveness Of Decay

Fans hebben even moeten wachten. De voorganger ‘Hammer of the Witches‘ kwam uit in 2015. Voortbordurend op dat succes komt Cradle of Filth terug met Cryptoriana: The Seductiveness Of Decay.

“Het album is tekstueel en artistiek doordrongen met Victoriaanse gothic rock.”

Verklaart de 44 jarige frontman Dani Filth.

“De titel ‘The Seductiveness Of Decay’, is een reflectie hiervan en gaat door op de menselijke aantrekkingskracht van zelf-vernietiging”.

Cradle of Filth - Fotocredits: Andreas Lawen (Wikimedia Commons)

Cradle of Filth – Fotocredits: Andreas Lawen (Wikimedia Commons)

Vernieuwend

De negen nummers zijn muzikaal zowel vernieuwend als trouw aan de schare fans. Herkenbare dramatische instrumentale stukken, snoeihard gitaarwerk, snelle drumsalvo’s en natuurlijk het bekende gekrijs van frontman Dani Filth.

Als afsluiter komt de band met het nummer ‘Allison Hell’. Dit is een cover van de Canadese band Annihilator. Het is niet de eerste keer dat CoF ervoor kiest nummers te coveren. Het nummer ‘Hallowed be thy Name’ van Iron Maiden was bijvoorbeeld een groot succes.

Albumcover: Cradle of Filth - Cryptoriana, The Seductiveness Of Decay

Albumcover: Cradle of Filth – Cryptoriana, The Seductiveness Of Decay

Overkill of muzikaal tot extremen gaan?

Een andere verrassing is terug te vinden op het nummer ‘Vengeful Spirit’. Deze track is een samenwerking met zangeres Liv Kristine. Fans hebben haar waarschijnlijk al gezien in de videoclip van het nummer ‘Nymphetamine’ van het gelijknamige album uit 2004.

De nummers zijn op sommige punten tekstueel gezien misschien wel te beschrijven als ‘overkill’. Met het oog op het thema is dit echter prima. Cradle of Filth zou zichzelf niet zijn als de bandleden muzikaal niet tot in extremen gaan. Of het nu tot Black Metal, Death Metal of tot iets anders behoort, daar zijn de meningen over verdeeld. Cradle of Filth is vooral zichzelf!

Cradle of Filth live meemaken?

Wil je het nieuwe materiaal live ervaren? Op donderdag 1 februari staat deze legendarische band in de 013 in Tilburg. Op vrijdag 2 februari zijn de mannen te zien in de Patronaat te Haarlem. Tijdens de tournee worden zij vergezeld door de bandleden van Moonspell. Dit is een Portugese gothic metal band die hun sporen inmiddels lang en breed verdiend hebben.

Kortom: een avond voor de metalliefhebber om niet te missen.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Mijn naam is John Smolenaers, 32 jaar en woonachtig in Weert. Muziek, festivals en theater behoren tot mijn hobby’s. Graag deel ik mijn bezoeken middels Artiestennieuws met jullie!
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.