Festival Report: Essential Festival, een magisch muzikaal jungleparadijs

Geschreven door op 28 juli 2017 om 14:21
festivals, Concert at SEA, Rock Werchter, Mundial festival, Festival concert publiek - Foto Eva Rinaldi (Flickr) (CC BY-SA 2.0)

Op 15 juli was Artiesten Nieuws aanwezig bij het Essential Festival in het Zuid-Limburgse Heerlen. Naast geweldige optredens zat het festivalterrein vol verrassingen.

Essential Festival een grote verrassing

Essential Festival is er een voor in de boeken. Vuurwerk, mensen verkleed in de raarste outfits, geweldige muziek en cocktails. We zijn nog geen 15 minuten binnen en we krijgen waterpistolen in onze handen geduwd. Gewoon om andere mensen te treiteren en om te lachen. De organisatie van Essential houdt van kleine verrassingen en dat maakt dit festival juist zo speciaal. De mega ballon die wordt opgeblazen bij het optreden van Jebroer of de André Hazes cover die Lil Kleine zingt bij zijn optreden: Essential Festival verrast je overal op elk moment.

Programma: 8,7

Bij Essential krijg je genoeg acts te zien voor een heel mooi bedrag. Lil Kleine, Boef, Ronnie Flex, Jebroer, Dannic, Brooks, Warface, Matisse & Sadko en nog veel meer top acts. Er is erg veel variatie in het programma en dit maakt Essential extra speciaal. Voor de echte carnavals liefhebbers: zelfs Ron Van Richting Roy gaf een optreden op het festival.

Sfeer: 9,8

Dansen, zingen, springen en schreeuwen! Het publiek van Essential had er heel veel zin in. Bij de grote namen zoals Lil Kleine en Jebroer wordt er hard meegezongen. Veel jongeren tussen de 16-22 jaar bezoeken het festival, maar er zijn ook een handje vol mensen van de oudere generatie die met de voetjes van de vloer gaan. Het festivalpubliek van Essential is publiek waar veel andere festivals jaloers op zullen zijn.

Aankleding: 9,3

Het festival heeft dit jaar erg op de details gelet. Overal zien we palmbomen en houten huisjes die voor een tropische sfeer zorgen. Iemand loopt met slangen rond over het terrein en er zijn ook twee personen die verkleed in een speciale jungle outfit op stelten over het terrein lopen. Bij het optreden van Jebroer wordt er een mega ballon, gevuld met confetti, opgeblazen totdat deze ontploft bij het hoogtepunt van het nummer ‘Kind Van De Duivel’. Het grote vuurwerk dat het festival afsluit zorgt alleen maar voor meer bewondering.

Essential Festival - Foto: Sam Reneerkens

Essential Festival – Foto: Sam Reneerkens

Eten: 7,2

Helaas zijn er maar weinig eettentjes op Essential Festival wat al snel voor lange rijen zorgt. Er ontstaan de nodige frustraties bij de hongerige festival bezoekers en iedereen moet zeker een half uurtje wachten om een speciaal Limburgs broodje te krijgen. Over de smaak van de broodjes klaagt niemand. Heerlijk, genoeg, speciaal, Bourgondisch en goedkoop. Aan de smaak lag het niet, helaas wel aan de wachtrijen bij de eetkraampjes.

Drinken: 9,2

De organisatie van Essential kiest dit jaar voor een speciale Desperados stage waar een flink aantal Desperados biertjes over de toonbank gaan. Naast het reguliere Heineken bier zijn er ook speciale fruit cocktails en andere mix drankjes en dit allemaal voor maar € 2,50.

Veiligheid: 9,5

Op het terrein van Essential zit je veiliger dan buiten op straat. Bezoekers worden twee keer gefouilleerd en ook zien we af en toe een drugs hond over het terrein lopen om te zorgen dat alles veilig verloopt op het festival.  Minderjarigen hoeven niet te rekenen op alcohol: alleen bezoekers die 18 jaar of ouder zijn krijgen een bandje waarmee ze alcohol kunnen halen. Zelfs met een biertje in je hand zijn er steekproeven om te kijken of je daadwerkelijk 18 bent. Ook zijn er genoeg EHBO’ers te vinden op het terrein die rondlopen om mensen te helpen die eventueel hulp nodig hebben. De veiligheid op Essential is top!

Totaal: 9,0

Essential is een geweldig festival dat in een aantal jaren kan uitgroeien tot een van de bekendste dance festivals van Nederland. Van begin tot eind verveelt men zich niet op het festival. Je haren laten knippen bij de kapper, spieren trainen bij de fitness area, Lil Kleine of een smoothiebox: Essential Festival heeft het allemaal en dat alles voor een super lage ticket prijs. Het knallende vuurwerk aan het einde zorgt alleen maar voor bewondering. Wow, wow en wow!

De kaartverkoop voor indoorvariant Essential Indoor is inmiddels gestart. Essential Indoor zal plaatsvinden in de MECC in Maastricht.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Sam Reneerkens

Sam Reneerkens, Blogger bij ArtiestenNieuws
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Festivalverslagen · Reports en Reviews