Interview: Maak kennis met Noctulux

Geschreven door op 21 november 2018 om 12:50
Noctulux - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Soms kom je bands tegen waar je gewoon wat meer over wil weten. Deze bands zijn op de één of andere manier opvallend en daar zit altijd wel een bepaalde reden achter. Eén van die bands is Noctulux: een Nederlandse band met een verhaal.

Een interview met Noctulux

Tijd om eens met de bandleden van Noctulux te praten. De redactie van Artiesten Nieuws ontmoet de bandleden op een donderdagavond in Wilp. Normaliter wordt er volop gerepeteerd, maar vandaag zijn de bandleden ook beschikbaar om vragen te beantwoorden.

Wie is Noctulux?

“Wij zijn Noctulux, wat in het Nederlands ‘nachtlicht’ betekent. Onze band bestaat uit Mirjam van der Wel (vocals), Maarten Langeree (guitar), Dennis Tappij Gielen (keybords), Michiel Nijs (drums) en Ben Bruschke (bass).”

Is dit jullie vaste oefenruimte?

“Ja, in deze ruimte oefenen wij in principe elke donderdagavond. Het is een goede ruimte, alleen is het niet echt breed waardoor we een wat bijzondere opstelling hebben. Maar het is fijn om een vaste oefenruimte te hebben.”

Noctulux - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Noctulux – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Hoe zijn jullie eigenlijk bij elkaar gekomen?

“De band is ontstaan toen Mirjam met haar 25 jaar zoiets had van: ‘Ik heb eigenlijk niks te verliezen, dus laat ik maar eens een poging gaan wagen’. Ze was dol op muziek en begon met pianospelen. En toen ging het snel. Binnen een week begon ze ook met schrijven. Zo was ook dol op zingen en zo is het eigenlijk aan het rollen gekomen.”

Dat klinkt mooi maar was er daarmee ook al een band?

“Nee, zo gemakkelijk is dat niet gegaan. Voordat je een band hebt geformeerd, moet er tegenwoordig echt wel wat gebeuren. Bandleden liggen niet echt voor het oprapen. Iemand moet ook passen binnen de groep. Sommigen zijn zelfs schaars, bijvoorbeeld toetsenisten. Maar via oproepen op sociale media en zelfs een briefje op een toilet is het gelukt om een band te formeren. Vanaf 2017 bestaat Noctulux in deze samenstelling.”

Jullie repeteren hier dus iedere week. Best veel. Betekent dat ook dat jullie fulltime muzikanten zijn of is het puur een hobby?

“Nee, hoor. Alle bandleden zijn in feite amateur. Wij hebben de band puur als hobby en we hebben ook allemaal een andere baan erbij. Alleen Michiel is professioneel bezig in de muziek, maar heeft wel Noctulux als hobby.”

Noctulux - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Noctulux – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Noctulux staat te boek als een zogenaamde ‘Female Fronted‘ band. Is dit iets wat wel bij jullie past?

“‘Female Fronted’ is volgens ons maar een verzamelnaam. Wat wij zeker niet willen is dat men ons een gothic-gerelateerde band noemt. Dus moet je wat anders en dan is ‘female fronted’ het meest voor de hand liggend.

Overigens willen wij eigenlijk helemaal niet in een hokje geplaatst worden. Wij maken muziek die we mooi vinden. Het hoeft niet aan een bepaald genre gekoppeld te worden of gerelateerd te zijn. We spelen ook alleen maar eigen nummers. Geen covers of zo.”

Jullie spelen dus alleen eigen nummers. Dat betekent dus ook dat jullie alle nummers zelf schrijven.

“Dat klopt. De band is zelf verantwoordelijk voor de nummers. En dat is een dingetje op zich. Nummers ontstaan vaak op de meest vreemde momenten. Zoals het bedenken van een nummer in je slaap. Of liever gezegd; wakker worden met een idee voor een nummer. Dennis beheerst dat feilloos en schrijft heel gemakkelijk op gevoel.

Als er een idee is maken we samen de arrangementen en heeft eenieder zijn bijdrage aan een nieuw nummer.”

Tot nu toe heeft dat schrijven ertoe geleid dat jullie een album hebben uitgebracht. Kunnen jullie daar iets over vertellen?

“Het album dat we uitgebracht hebben is ‘From the Shadows’. De nummers op dit album zijn uiteraard door ons zelf geschreven. Er staat een nummer op dat we als band gezamenlijk hebben geschreven. De overige nummers zijn geschreven door Mirjam en Dennis.”

Is er misschien al zicht op een eventueel tweede album?

“We zijn inderdaad druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers voor een volgend album. Enkele zijn er zelfs al gereed. Het zijn vooral nummers die we gezamenlijk schrijven.”

Noctulux - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Noctulux – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Zijn jullie beïnvloed door een bepaalde band of stroming binnen de muziek?

“Zoals al eerder aangegeven willen wij niet in een muzikaal hokje geduwd worden. We zijn ook niet echt beïnvloed door een bepaalde band of zo. Onze individuele muziekvoorkeuren zijn ook erg divers. Het gaat van Opeth, Vangelis en Dire Straits tot aan Chopin. Deze diversiteit willen we ook graag terug laten komen in onze muziek.”

Hoe staat het met optredens?

“Het valt niet mee om in Nederland een optreden te regelen. Het aantal zalen neemt af en zaaleigenaren nemen niet zomaar meer een band bij de arm om te komen optreden. Er wordt vooral gekeken naar wat een band kan meebrengen of binnen brengen aan toeschouwers. Er moet wel aan verdiend kunnen worden.

Wij hebben de pech dat we alleen eigen nummers spelen. Vaak wil het publiek ook herkenbare nummers horen. Door onze diversiteit in nummers zijn we vaak te metal voor een poppubliek en te veel pop voor een metalpubliek. Kortom, we zijn vaak veroordeeld tot het meedoen aan zogenaamde ‘battles’.”

Noctulux - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Noctulux – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

En als jullie optreden wat zijn dan de ervaringen met het publiek?

“Het is soms lastig omdat mensen toch wel erg geneigd zijn om met hun biertje in de hand door een optreden heen gaan praten. Of zelfs met hun rug naar de band gaan staan. Vervelend, maar het is niet anders.”

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Interviews · Nieuws · Noctulux Nieuws