Jan Smeets slaat eerste Pinkpop jubileummunt

Geschreven door op 27 maart 2019 om 17:47
Jan Smeets - Foto: Sam Reneerkens (Artiesten Nieuws)

Voor een besloten publiek heeft Jan Smeets, oprichter van Pinkpop,  vanmiddag op het Megaland terrein de speciale Pinkpop jubileummunt geslagen. Artiesten Nieuws was hier bij aanwezig en zag een trotse Jan Smeets die blij was om deze speciale jubileummunt als eerste in ontvangst te mogen nemen.

Jan Smeets slaat eerste Pinkpop jubileummunt

In het Pinkpop café worden alle uitgenodigde gasten bij binnenkomst getrakteerd op een drankje en een stuk Limburgse vlaai. Na een aantal speeches, de vlaai en een muzikaal optreden van A Minor Problem is het dan eindelijk tijd voor de ceremoniële slag!

In het midden van het grote Megaland terrein staat een grote gouden historische slingerpers. We hebben met een speciale, grote dieplader de slinger vanuit de Nederlandse Munt in Utrecht naar Landgraaf moeten vervoeren,” vertelt Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt. Wethouders, Pinkpop medewerkers en pers moeten afstand houden van de grote zware slinger zodat er niemand geraakt kan worden.

Oej wat een joekel van een ding,” zegt Smeets lachend vlak voordat hij een draai geeft aan de slinger. Iedereen telt in koor af en vervolgens gaat een grote slinger draaien. Is het gelukt?” vraagt Smeets nieuwsgierig. Uit een grote staaf aan de onderkant van de grote slinger komt een muntje tevoorschijn. Speciaal voor de ceremoniële slag ontvangt Smeets een gouden munt in plaats van een zilveren.

Jan Smeets met de eerste Pinkpop jubileummunt - Foto: Sam Reneerkens (Artiesten Nieuws)

Jan Smeets met de eerste Pinkpop jubileummunt – Foto: Sam Reneerkens (Artiesten Nieuws)

“We vonden dat Pinkpop een speciale munt verdiende”

Van Ravenswaaij, CEO van de Koninklijke Nederlandse Munt, vertelt met trots dat de onderneming ook munten maakt voor onder andere België, Jamaica en Aruba: We maken ook herdenkingsmunten voor landen zoals Canada en Zweden maar we vonden dat Pinkpop ook een speciale munt verdiende. De proefopslag van de munt was in 2D gedrukt. Uiteindelijk hebben we besloten om met behulp van speciale 3D technieken de munt 3D details te geven.”

Een bijzonder ‘Limburgs’ muntje

De zilveren munt heeft een diameter van 33 millimeter en is van ‘Brilliant Uncirculated’ kwaliteit. Het muntje weegt 15,5 gram en bevat bijzondere kleine details. Aan de voorkant van het muntje is het beroemde Pinkpop logo te vinden waarbij de haren van de pop 3D gedrukt zijn. De achterkant heeft een 3D gedrukte gitaar met de tekst ’50 jaar Pinkpop’. Aan de onderkant van het muntje zijn de drie plaatsen te vinden waar Pinkpop ooit heeft plaatsgevonden en een Mercuriusstaf teken. Dit teken toont de gebruiker dat de munt gemaakt is in het gebouw van Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Het meest opvallende is toch wel de Maastrichtse Sint Servaas brug die aan de onderkant van het muntje pronkt. Op elke Nederlandse munt is deze brug te vinden omdat altijd in Maastricht wordt gecontroleerd of de kwaliteit van de munt goed is,” vertelt Van Ravenswaaij  bij het evenement.

Er zijn 6.000 exemplaren van de munt verkrijgbaar via Ticketmaster, de speciale souvenirs website van Pinkpop en via deze link. Geïnteresseerden moeten er vlug bij zijn: “Inmiddels zijn al meer dan 3.000 exemplaren verkocht en we verwachten dat deze week de overige muntjes nog worden verkocht.”

Jan Smeets - Foto: Sam Reneerkens (Artiesten Nieuws)

Jan Smeets – Foto: Sam Reneerkens (Artiesten Nieuws)

Pinkpop 2019

De aankomende jubileumeditie van Pinkpop vindt plaats op 8, 9 en 10 juni 2019 op het bekende Megaland terrein in Landgraaf. Tickets voor de vijftigste verjaardag van het festival  zijn op zaterdag 16 maart in de verkoop gegaan via de website van Ticketmaster. Onder andere The Cure, Fleetwood Mac, Major Lazer, Mumford & Sons en Armin van Buuren geven dit jaar een optreden gedurende de jubileum editie.  Er zijn zowel dag- als weekendkaarten verkrijgbaar. Meer info is te vinden op de website van het evenement.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Sam Reneerkens

Sam Reneerkens, Blogger bij ArtiestenNieuws
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Festivals · Nieuws · Pinkpop Nieuws