Interview: De wereld van Merol in 2019

Geschreven door op 28 januari 2019 om 17:08
Merol, cropped- Fotocredits: Jeremy Houweling

Merol gaat hard! De zangeres scoorde in 2018 een hit met het nummer ‘Lekker Met De Meiden’. We spraken haar over haar succes, voornemens voor 2019, dromen en meer.

Interview: De wereld van Merol

In een knus café in het hartje van Amsterdam wacht Sam Reneerkens op Merel Baldé, beter bekend als Merol. Een zangeres die in 2018 succes boekte met haar hit ‘Lekker Met De Meiden’. De videoclip werd op Youtube inmiddels al meer dan 1,6 miljoen keer bekeken. Met een paarse dons jas, pantalon en blauw baseball t- shirt stapt ze het café in.

“Hey” zegt ze met een vriendelijke lach.

Merol - Fotocredits: Jeremy Houweling

Merol – Fotocredits: Jeremy Houweling

Hoe ben je eigenlijk het nieuwe jaar ingeknald?

Hahaha dat is meteen leuk om te vertellen! Ik heb in het warme Tel Aviv met een vriendengroep oud en nieuw gevierd. Het is heel bijzonder om daar een keer oud en nieuw te vieren omdat er geen vuurwerk en champagne is. Ze hebben daar gewoon hele andere tradities en dat vind ik wel erg interessant om te zien.

Wow! Dat is inderdaad gaaf. En waarom kies je dan voor Tel Aviv en niet voor bijvoorbeeld Londen?

We willen eigenlijk elk jaar ergens anders oud en nieuw vieren en dit jaar was het Tel Aviv geworden omdat dat ons wel een mooie en bijzondere bestemming leek.

Nu we het toch over oud en nieuw hebben. Wat zijn eigenlijk jouw voornemens voor 2019?

Nou ik wil dus ‘woke’ worden. Woke betekent dat je als mens veel meer bewust gaat worden van je blinde vlekken. Je gaat veel meer aandacht schenken aan sociale rechtvaardigheid, racisme, gelijkheid en denkt minder in je eigen wereldje. We denken toch vaak vanuit de hetero als standaard, als norm. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Daarnaast wil ik ook graag zanglessen gaan nemen en op zoek gaan naar een manager.

Waarom wil je zo graag een manager? Is het niet fijn als je zelf dingen mag regelen?

Ik merk dat ik de laatste tijd teveel zelf moet regelen en dat het me soms dan toch wat teveel werk is. Ik regel nu alle takken van het management zelf, denk bijvoorbeeld aan merchandise, auteursrechten, socials, et cetera. Het zou fijner zijn als ik bepaalde zaken kan loslaten zodat ik nog veel meer kan werken aan mijn muziek!

Merol - Fotocredits: Jeremy Houweling

Merol – Fotocredits: Jeremy Houweling

Recentelijk kondigde je een show aan in de kleinste zaal van Paradiso. Al snel was deze show uitverkocht en werden een tweede en derde show toegevoegd. Hoe is dit eigenlijk verlopen?

Mijn boeker had met Paradiso afgesproken dat ik in de kleine zaal zou gaan optreden. En ik weet nog dat ik toen zei: “Het zou leuk zijn als we dit binnen een week kunnen uitverkopen”.  En toen werd ik na een paar uur al geappt door mijn boeker dat de eerste show al was uitverkocht. Toen werd er nog een show toegevoegd in de kleine zaal en omdat deze ook snel was uitverkocht, werd deze verplaatst naar de Tolhuistuin. Deze verkocht ook uit en toen kwam er een derde grote show bij. Daar zijn inmiddels 1000 kaarten van verkocht en er kunnen nog 100 mensen bij.

Super gaaf! Wat kunnen we eigenlijk in deze shows verwachten? Heb je een speciaal decor of neem je een speciale gastartiest mee?

Ik moet eerst zorgen dat er genoeg liedjes zijn dus ik ben nog steeds bezig met het schrijven van nieuwe liedjes. En volgende week heb ik afspraken met een regisseur, dansers en een kledingontwerpster. Ik ben nog niet echt begonnen met het voorbereiden van de shows maar heb wel al ideeën in mijn hoofd.

Dat moet wel spannend zijn toch? Heb je al een idee hoe deze show eruit gaat zien?

Het lijkt me super leuk om een lichtshow en decor te hebben en bijvoorbeeld een liedje met een gitarist. En ik wil sowieso vier kostuums want een echte popster heeft dat wel. Het lijkt mij super leuk om een ‘drag queen’ als voorprogramma te hebben! En ik denk dat mijn fans dat zeker zullen waarderen. Als ze dat niet leuk vinden dan wennen ze er maar aan.

Wat zou je in je shows graag willen overbrengen naar je publiek?

Ik vind dat Nederland soms een beetje te preuts is. Het hoeft allemaal niet zo tuttig. Je mag best wel gek of overdreven zijn en humor vind ik ook heel erg belangrijk. Ik zoek gewoon graag de grenzen op. Over heel veel dingen denken Nederlanders gewoon heel bekrompen. We blijven soms gewoon heel erg hangen in onze tradities en dan denk ik soms verplaats je eens in een ander! En ik denk dat vrouwen soms gewoon minder te zeggen hebben, vooral in de wereld van muziek. Mannen mogen wel over seks praten in hun muziek en vrouwen niet!

Vind je dit vervelend?

Ja tuurlijk! Bij het lied ‘Ik Wil Een Kind Van Jou’ moest ik bij elk interview gaan uitleggen waarom ik dat lied heb geschreven terwijl het bij een man normaal zou worden gevonden. Mijn bedoeling was niet om te provoceren met het nummer maar Nederland bleek blijkbaar nog te moeten wennen aan mijn muziek.

Merol - Fotocredits: Jeremy Houweling

Merol – Fotocredits: Jeremy Houweling

Stel je zou met een artiest samen mogen optreden, wie zou dat dan zijn?

Ik zou super graag met Anita Meyer samen iets willen zingen omdat ze echt het grootste ‘gay icon’ aller tijden is.  Ze heeft natuurlijk ‘Why Tell Me Why’ geschreven. En het lijkt me super gaaf om samen met een rapper een nummer te maken. Ik heb bijvoorbeeld al contact met Joost Klein en Bokoesam. Maar ik weet natuurlijk nog niet wat daar uit gaat komen.

Maar stel je voor dat Martin Garrix je morgen opbelt om samen een nummer te maken? Of je mag als gastartiest optreden bij Lady Gaga?

Ik ben bang dat ik bij zo’n grote artiest als Lady Gaga gewoon wegval op het podium. Dat mensen denken “Wie is die saaie meid uit Nederland?” Met een dj samen een nummer maken heb ik nog niet zo over nagedacht, ik zou dan wel graag samen met de dj de beat willen bepalen. Ik wil niet zomaar een beat krijgen en dan daar leuk overheen gaan zingen. Voor het nummer ‘Kerst Met De Fam’ heb ik ook samen met een dj gewerkt om de juiste beats te maken.

Is er een festival waar je echt nog graag wilt optreden?

Ja Milkshake lijkt me super leuk! En Lowlands natuurlijk, Down The Rabbit Hole, Bevrijdingsfestivals en Into The Great Wide Open. Ik denk gewoon: laat me overal maar spelen. En op een boot bij de gay pride lijkt me super gaaf! Ja dat lijkt me echt super leuk!

Is dat dan je droom?

Nou ja, qua festivals is Lowlands toch echt wel een droom. Maar dat komt omdat ik als klein meisje van 15 daar kwam en dacht “ooh vet, wat is dit gaaf”. Het leek me toen ook super gaaf om daar ooit op te mogen treden. En nu lijkt het opeens minder ver weg dan ik had gedacht. Ik merk ook dat de Spotify streams en het uitverkopen van de Paradiso shows toch wel de aandacht trekt bij boekers.

YouTube player

We zouden graag nog wat foto’s willen maken voor bij het interview. Wat lijkt je een leuk idee?

Jaaaa kom we gaan naar de gay club en daar een foto maken! Ik ga vaak uit in de gay clubs in Amsterdam omdat veel van mijn vrienden gay zijn. Ik vind dat wereldje gewoon super gaaf! Voordat we gaan moet ik wel nog even mijn roze lippenstift opdoen.

Terwijl we naar wat fotolocaties lopen schreeuwt Merel opeens tegen haar telefoon. “We weten dat er een wachtrij is bij jullie telefoonprovider. Omdat niemand bereik heeft.”

Hahaha! Wil je graag online blijven?

Helaas moet dat wel vaak nu. Als je al twee uur niet online bent denkt bijna iedereen dat ik dood ben of dat er iets ergs is gebeurt grapte Merel.

 

De concerten van Merol op 28 maart en 2 april zijn inmiddels uitverkocht maar er zijn nog tickets te krijgen voor de show van zondag 24 maart in de Paradiso.

Merol - Fotocredits: Jeremy Houweling

Merol – Fotocredits: Jeremy Houweling

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Sam Reneerkens

Sam Reneerkens, Blogger bij ArtiestenNieuws
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Interviews · Merol Nieuws