INTERVIEW: Zweedse female fronted metalband Metalite

Geschreven door op 16 mei 2018 om 12:54
Metalite - Credits: Inner Wound Recordings (met schriftelijke toestemming, zie mail)

Een female fronted metalband met bijna 1 miljoen YouTube-views op een van hun eerste singles? Daar wilden wij meer over weten! Wij spraken met Edwin Premberg, gitarist van de Zweedse band Metalite. 

Interview Metalite

Soms is het echt lastig om te geloven wat je ziet. Maar dat was wat er gebeurde toen we bij Artiesten Nieuws keken naar de video voor het nummer ‘Afterlife‘ van de Zweedse female fronted metalband Metalite. De track heeft namelijk meer dan 950.000(!) hits op YouTube. Hoe kon het zijn dat wij nog nooit hadden gehoord van een band met zoveel views?

Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we vonden het dan ook hoog tijd om ze eens op te zoeken. De gitarist van de band, Edwin Premberg, was zo vriendelijk om een aantal vragen te beantwoorden. Lees het interview hieronder.

Oorsprong naam

Hoi Edwin. Kan je ons vertellen waar de naam Metalite vandaag komt en wat hij betekent?

De naam kwam bij ons op toen we bezig waren met het produceren van onze eerste song. We zochten naar een moderne naam voor onze band en Metalite leek ons wel wat. Eerst als naam voor het project dat we gestart waren en later ook voor de band.

Het is een samenvoeging van metaal met “133T”of “1337”, wat ‘elite’ betekent in online taal. De laatste is een term die wordt gebruikt in BSS en Online Gaming.

De band

Wil je ons voorstellen aan de bandleden?

Ik, Edwin Premberg op gitaar, Emma Bensing doet de vocalen, Robert Ornesved ook op gitaar, Lea Larsson op de drums en Robert Majd op de basgitaar.

Hoe is de band ontstaan?

Ik kwam Emma tegen op een cruiseschip hier in Stockholm. Robert (Ornesved) is een oude vriend van mij; wij hebben als even samen gespeeld, zo’n 15 jaar geleden. En Lea en Robert (Majd) ken ik via vrienden van mij.

Wanneer is de band echt ontstaan?

Ik ben ergens in 2015 gestart met dit project en we zijn als band sinds 2016 bij elkaar.

Hebben jullie altijd in deze samenstelling gespeeld of zijn er al veranderingen geweest?

Nee hoor, er zijn geen veranderingen geweest. Emma en ik zijn deze band gestart en even later hebben we samen met deze prima muzikanten Metalite opgericht.

Zijn jullie full-time muzikanten of hebben jullie ook nog andere banen?

Ik heb nog een full-time baan op dit moment. Maar we zien wel wat de toekomst brengt. Dat hebben we trouwens allemaal hoor. Maar misschien zorgt Metalite er wel voor dat dit gaat veranderen.

Spelen jullie behalve in Metalite ook nog in andere bands?

Alleen Robert Majd, hij speelt ook in de melodische band Captain Black Beard.

Jullie zijn dus geen full-time muzikanten. Is het moeilijk om te repeteren?

Nee hoor. We wonen allemaal in of in de buurt van Stockholm. Dat is dus geen enkel probleem.

De muziek

Wie van jullie schrijft de muziek en wie de teksten?

Ik heb al het materiaal geschreven voor ons debuutalbum ‘Heroes in Time‘.  En of ik dat ook weer ga doen voor het tweede album weet ik nog niet. We zullen wel zien.

Kunnen we jullie muziek vergelijken met die van andere bands? En als dat zo is, welke?

Ik denk dat we meer een mix zijn. Een mix tussen bijvoorbeeld Sonata Arctica, Battle Beast, Beast in Black, Amaranthe and Beyond the Black.

Jullie hebben dus nog niet echt optredens achter de rug. Maar krijgen jullie wel al reacties op jullie muziek?

Jazeker. We hebben ontzettend veel positieve reacties gekregen op ons album en onze single. Het is echt een droom die uit begint te komen. We willen straks ook graag 110% van onze energie overdragen aan ons publiek. En het lijkt ons geweldig wanneer we optreden en het publiek onze songs gaat meezingen. Dat moet echt ontzettend veel positieve energie geven.

Het succes

Je zal het wel verwachten deze vraag. Maar hoe voelt het om met jullie single “Afterlife” al meer dan 900.000 views te hebben?

Dat is natuurlijk geweldig en het voelt nog steeds heel erg onwerkelijk. Natuurlijk zijn we de mensen heel erg dankbaar, maar het voelt ook wel heel speciaal.

De toekomst

Zijn er plannen voor de toekomst?

Er zijn al plannen voor een 2e album en we willen natuurlijk later dit jaar volop gaan optreden.

Voor jullie in Nederland: we staan 1 juli in Helmond.

Tot slot

Wij bedanken gitarist Edwin voor dit leuke gesprek! Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze band? Je kunt ze volgen via Facebook, Instagram en YouTube. Beluister hieronder ook de track ‘Afterlife‘, afkomstig van debuutalbum ‘Heroes in Time‘.

YouTube player

Bron: YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Interviews · Metalite Nieuws · Nieuws