Festival Report: Het Duitse MELT! festival viert succesvolle 20e verjaardag

Geschreven door op 20 juli 2017 om 17:00
Entrance @ Melt Festival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Afgelopen weekend, van 14 t/m 17 juli 2017, vierde MELT! festival haar twintigste verjaardag in het Duitse Gräfenhainichen. De redactie van Artiestennieuws was erbij en doet verslag!

Festivalverslag Melt!

Het Oost-Duitse Gräfenhainichen ontvangt jaarlijks duizenden ravers uit heel Europa tijdens het Melt! weekend . MELT! is een van de grootste elektronische openluchtfestivals in Duitsland. Het festival vindt, op de eerste twee edities na, jaarlijks plaats in de sfeervolle setting van openluchtmuseum Ferropolis.

De redactie vertrok donderdagochtend om 06:00 uur (!!!) met vier auto’s vanuit Utrecht naar het Oost-Duitse provinciedorp. Na een reis van zo’n zeven uur komen we aan bij het kampeerterrein. Parkeren kan gratis op loopafstand van de entree van het festivalterrein.

Entrance @ MELT! Festival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Entrance @ MELT! Festival 2017 – Fotocredits Djuna Vaesen

Kamperen op MELT!

Bij aankomst op de festivalcamping kijken we eens goed om ons heen. Overal zijn festivalgangers haastig op zoek naar een geschikte kampeerplek. Populair zijn de veldjes in de buurt van het meer, de bosjes en faciliteiten zoals het sanitairgebouw en horeca.

Na een nachtje doorhalen is een koele slaapplaats schijnbaar van levensbelang. Alle kampeerplaatsen bij de schaduwrijke bosjes worden dan ook in no-time geclaimd en afgebakend met stukken bagage. Het doet een beetje denken aan het territoriumgedrag van de welbekende Duitse kuilengravers op de Hollandse stranden.

Heb je net als wij een partytent (partytent kopen) meegenomen? Chill! Dan heb je voldoende schaduw voor overdag en hoef je je niet te mengen in het dierlijke gevecht der territorium. Na even zoeken zetten we onze tenten op in de buurt van het zwemstrand, net buiten reukafstand van de dixies.

Zondsopgang Camping Noord @ Melt Felstival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Zonsopgang bij Camping Noord @ MELT! Felstival 2017 – Fotocredits Djuna Vaesen

De MELT! camping is van alle gemakken voorzien

De MELT! camping is onderverdeeld in een Noord en Zuid camping. Het terrein is voorzien van alle benodigde faciliteiten. Er is een bar, campingwinkel, oplaadservice en zelfs een kleine supermarkt. Verder kun je terecht bij diverse foodtrucks voor kebab, noodles, vis en pizza. Er is zelfs een pulled pork stalletje uitgerust met techno en rookmachine.

De dixies op het campingveld zijn redelijk schoon. Zit je liever op een porseleinen potje? Dan kun je een abonnement nemen op het sanitairgebouw. Dit kost je € 10,- voor het gehele weekend en is inclusief onbeperkt gebruik van de douches.

VIP Camping @ MELT Festival 2017 - Fotocredits: Djuna Vaesen

VIP Camping @ MELT! Festival 2017 – Fotocredits: Djuna Vaesen

Meer luxe? Kom dan naar Camping Plus

Ravers met behoefte aan wat meer luxe, kunnen terecht op Camping Plus. Hier is het toegestaan om de auto naast je tent te parkeren. Geen gesleep en gesjouw met zware trays bier dus! Verder zijn er aparte faciliteiten aanwezig op camping Plus.

Ben je zo’n type waarbij het opzetten van een tent steevast eindigt in een infantiele ruzie? Dan kun je ervoor kiezen om te overnachten in een tipi, kant-en-klaar opgezette tent of sfeervolle mini-lodge met, jawel.. elektriciteit. Ideaal en absoluut sfeerbevorderend!

Sleepless Floor @ MELT Festival 2017 - Fotocredits: Djuna Vaesen

Sleepless Floor @ MELT! Festival 2017 – Fotocredits: Djuna Vaesen

Pre-party met Fatboy Slim

Donderdagavond is de avond waarop je gaat socializen met je buren op het kampeerterrein. Op deze dag is er nog geen programma op het festivalterrein. Iedereen zit dus met een blik Warsteiner voor zijn tentje te zuipen.

Hebben de buren last van een antisociale persoonlijkheidsstoornis? Geen nood! Dan kun je altijd nog terecht bij de pre-party op de Sleepless Floor. Voor slechts € 15,- euro kun je je festivalweekend gepast inluiden met een show van niemand minder dan Fatboy Slim.

Entrance @ Melt Festival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Entrance @ MELT! Festival 2017 – Fotocredits Djuna Vaesen

Melt Festival

Op vrijdagmiddag opent het festivalterrein eindelijk haar deuren. Gekleed in een geschikte rave-outfit lopen we langs het meer via de Sleepless Floor naar de entree van het festival. Yess! We hebben er zin in!

Festivalterrein @ MELT! Festival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Festivalterrein @ Melt Festival 2017 – Fotocredits Djuna Vaesen

Dansen tussen de machines bij Ferropolis

Bij aankomst op het festivalterrein kijken we onze ogen uit. Wat een vette festivallocatie is dit!

Wat Melt! uniek maakt, is ongetwijfeld de industriële setting van het terrein. Het evenement vindt plaats in het openluchtmuseum Ferropolis. Dit was vroeger een kolenmijn. Je danst dus tussen de gigantische graafmachines uit de twintigste eeuw. Sommigen zijn zo’n 30 meter lang en wegen maar liefst 1980 ton.

Dansen tussen de machines @ Melt Felstival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Dansen tussen de machines @ Melt Felstival 2017 – Fotocredits Djuna Vaesen

Stages op Melt!

Op het terrein zijn meerdere stages te vinden, waaronder de Big Wheel Stage, de overdekte Medusa, Gremmin Beach, Meltselector en natuurlijk de (Main) Melt Stage. De stages zijn omringd door water en strandjes waardoor je tussendoor een duik kunt nemen in het water.

Mainstage @ Melt Festival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Mainstage @ Melt Festival 2017 – Fotocredits Djuna Vaesen

Boswandeling

Tussen Big Wheel en Gremmin Beach kun je een wandeling maken in het bos. Hier is ook een openluchtbioscoop te vinden waar de hele dag foute films worden afgespeeld.

Zonsondergang @ Melt Festival 2017 - Fotocredits Djuna Vaesen

Gremmin Beach Stage @ Melt Festival 2017 – Fotocredits Djuna Vaesen

Sleepless Floor

Ben je na sluiting van het festivalterrein nog lang niet moe? Dan kun je vierentwintig uur per dag terecht voor een dansje bij de Sleepless Floor.

Sleepless Floor @ MELT Festival 2017 - Fotocredits: Djuna Vaesen

Sleepless Floor @ MELT Festival 2017 – Fotocredits: Djuna Vaesen

Meer dan alleen techno

Op het programma van MELT! staat een veelvoud aan grote namen uit de Technoscene. Dit zijn voornamelijk DJ’s, maar wil je de techno soms afwisselen met iets anders? Dan kun je op MELT! ook genoeg vette acts zien,  zoals Bonobo, Sohn, M.I.A., Phoenix en The Kills.

Mainstage @ Melt 2017 - Fotocredits Marten de Vries (Outdare Branding BV)

Mainstage @ Melt 2017 – Fotocredits Marten de Vries (Outdare Branding BV)

Die Antwoord

Het hoogtepunt van dit jaar was zonder twijfel Die Antwoord. De satirische rapravers uit Kaapstad sloten de mainstage af op zondagavond.

Ninja, ¥o-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek wisten de Melt Stage tot op de nok toe te vullen met enthousiaste fans. Het Zuid-Afrikaanse rariteitenkabinet zette vervolgens zonder meer een keiharde, maar vooral hele toffe show neer boordevol spektakel.

Sleepless Floor @ MELT Festival 2017 - Fotocredits: Djuna Vaesen

Sleepless Floor @ MELT Festival 2017 – Fotocredits: Djuna Vaesen

MELT! 2017

Kort na de show van Die Antwoord loopt MELT! 2017 op zijn einde. Nog even een uurtje naar de Sleepless en dan toch echt naar de tent.

Het was een geslaagde 20e editie! Volgend jaar zijn we er sowieso weer bij! Meer info? Kijk dan op de website of volg Melt! Festival op Facebook. Bekijk hier de complete fotoreportage.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Djuna Vaesen

Djuna Vaesen, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.