Interview Landscapes: “Toen we het aanbod van Jera On Air kregen hebben we meteen ja gezegd!”

Geschreven door op 6 december 2016 om 15:23
Landscapes - Foto: Toestemming Rude Press

Maandag 28 november, de dag dat Landscapes samen met Knocked Loose, Counterparts en Expire het Haarlemse poppodium Patronaat op z’n kop mag zetten! Voor de show spraken wij Shaun Milton, de vocalist van Landscapes. Over het nieuwe album, reizen en natuurlijk Jera On Air 2017!

Het is een koude winterse dag als wij aankomen bij het Patronaat in Haarlem. Aan niets is te zien dat er maar liefst vier bands deze locatie straks op z’n kop gaan zetten. Vandaag zijn we extra vroeg omdat we eerst een interview hebben met vocalist Shaun Milton van de Britse band Landscapes.

Binnen aangekomen in het poppodium is er gelukkig helemaal niets meer te merken van de kou buiten. We krijgen een gezellig knus café aangewezen waar we twintig minuutjes de tijd hebben Shaun te interviewen!

Hij staat ons in z’n eentje te woord, waarom? Omdat hij naar eigen zeggen de enige is waar we wat aan hebben. “Als jullie de andere bandleden vragen stellen over een nummer of een betekenis hebben ze geen flauw idee wat ze erop moeten antwoorden.”

Allereerst, leuk dat je even tijd voor ons hebt! Hoe is het om weer terug te zijn in Nederland? 

Ik hou van Nederland. Altijd als ik hier terugkom heb ik een geweldige tijd! Ook natuurlijk om de dingen die alle toeristen leuk aan Nederland vinden, haha! We hebben nog niet echt de tijd gehad om Haarlem te bekijken, maar misschien doen we dat straks nog even!

Jullie zijn al eerder in Nederland geweest. Is er een groot verschil tussen Nederlandse fans en de Britse fans?

Over het algemeen is er geen groot verschil tussen de fans. Het is natuurlijk in iedere stad anders. In sommige steden zijn er mensen die je band sneller leuk vinden omdat daar vaker bands spelen van een beetje dezelfde genre. Het hangt er ook vanaf hoeveel promotie er gemaakt is. Maar dat is ook wat het toeren zo leuk maakt: de ervaring, cultuur en het ontmoeten van veel nieuwe mensen in nieuwe steden en kijken hoe iedereen reageert op onze muziek! Het maakt ons niet uit waar we spelen en voor hoeveel mensen we spelen. We proberen altijd alles uit onze shows te halen!

Jullie laatste album Modern Earth kwam begin dit jaar uit. Hoe wordt het album ontvangen?

De ontvangst is heel goed! Ik heb geen idee hoeveel die verkocht is. Maar we zijn erg verrast door alle positieve reacties. We wisten van te voren echt niet hoe mensen zouden reageren op ons nieuwe materiaal. Sommige nummers waren zeker wel een experiment, omdat het heel anders is dan ons oudere werk. We hebben er lang aan gewerkt, het heeft een betekenis en ik denk dat we zeker gegroeid zijn ten opzichte van ons oudere werk!

Waar wij wel benieuwd naar zijn: hoe hebben jullie de muzikale richting van de band bepaald, waren jullie het er allemaal meteen over eens?

Dat is een hele goede vraag, ik weet het eigenlijk niet. Toen we net begonnen met de band hebben we vooral inspiratie gehaald van bands zoals Life Long Tragedy. Alles wat we toen wilden, was het zijn van zo’n band haha! Natuurlijk is dat door de jaren heen veranderd. Je gaat naar meerdere artiesten luisteren, interesses veranderen en je haalt de inspiratie uit meerdere genres.

We zijn meer invloeden uit andere genres gaan gebruiken en dan creëer je uiteindelijk je eigen ding. Ik schrijf zelf vaak met een donkere ondertoon, veel persoonlijke dingen die ik kwijt kan in onze muziek. De rest van de band is het daar gelukkig ook mee eens!

Het is niet zo omdat ik in een hardcoreband speel, ik ook steeds naar die muziek luister, om eerlijk te zijn luister ik er bijna nooit naar!

Halen jullie inspiratie uit een bepaald soort muziek, zijn jullie geïnspireerd door een bepaalde artiest/band?

Ikzelf ben heel erg geïnspireerd door Björk, het liefst luister ik het 24 uur achter elkaar haha. Maar ook luister ik naar Oasis en Future Islands. Het is niet zo omdat ik in een hardcoreband speel, ik ook steeds naar die muziek luister. Om eerlijk te zijn luister ik er bijna nooit naar. Ik moet er echt zin in hebben en het moet bij m’n humeur passen.

Wanneer ik boos ben, of ga hardlopen, dan is dat soort muziek echt ideaal. Voor iedere gemoedstoestand is er een bepaald soort nummer, dat is ook het leuke van muziek, je kan het goed afstemmen op je humeur.

Hoe is het om op tour te zijn met drie andere bands en zijn er nog bands waar jullie ooit mee op tour zouden willen gaan?

Vier jaar geleden zijn we ook op tour geweest met Expire, dus toeren met ze is niet nieuw voor ons. Maar ik vind het geweldig om met alle bands op tour te zijn. Stuk voor stuk zijn het allemaal geweldige mensen! Ik kan ’s avonds na een show een serieus gesprek voeren met iemand van een van de bands, maar ook grapjes maken, het kan allemaal. Ik kan niet gelukkiger zijn dan nu. Dit is ook echt een geweldige kans voor ons natuurlijk!

We zijn al met geweldige bands op tour geweest, dus ik heb geen grote wensen nu. We hebben al heel veel geweldige kansen gekregen en daar zijn we erg dankbaar voor. Maar als ik dan moet kiezen zou het wat mij betreft een band zoals Tool of Deftones zijn!

Zijn er specifieke dingen die jullie missen als jullie op tour zijn?

Iedereen zou wat anders zeggen. Ik mis m’n familie. Mijn moeder is m’n beste vriendin in de hele wereld, dus ja, haar mis ik wel het meeste. Maar ik zou het vreselijk vinden om vast te zitten in een stad. Ik hou ervan om te reizen en absoluut niet stil te zitten!

Toen we het aanbod van Jera On Air kregen hebben we meteen ja gezegd!

We zagen dat jullie al op een aantal festivals hebben gespeeld, jullie zijn zelfs al bevestigd voor een festival in Nederland volgend jaar: Jera On Air. Wat zijn de grootste verschillen tussen het spelen op een festival en een clubshow?

Ik hou van clubshows omdat het klein en intiem is. Als ik aan het zingen ben, dan wil ik op hetzelfde level staan als het publiek. Daarom ben ik ook absoluut geen fan van hoge podiums, iets wat ze op een festival vaak wel hebben. Maar festivals, ja de omgeving is geweldig natuurlijk, het is altijd erg leuk om op een festival te spelen!

Toen we het aanbod van Jera On Air kregen hebben we ook meteen ja gezegd! Onze manager vroeg wel of we niet moesten onderhandelen, haha. Maar ik zei: het maakt me allemaal niet uit ik wil daar absoluut spelen! Het is een grote kans en een eer dat wij op dat festival mogen spelen, we kijken er echt heel erg naar uit!

Je wil niet weten in hoeveel foto’s van landschappen we worden getagd haha!

We zijn alweer aangekomen aan de laatste vraag. Een vraag die we altijd stellen omdat we wel benieuwd zijn naar het verhaal achter bandnamen. Hoe zijn jullie aan de naam Landscapes gekomen? Zit er een speciaal verhaal achter?

Onze bandnaam komt van een nummer van Björk. Het nummer heet Joga en daarin komt de zin “Emotional Landscapes” voor. Ik zou het jullie nu willen laten horen, want niemand snapt het totdat ze het nummer horen. We hebben verder niet echt nagedacht over de naam. Je wil niet weten in hoeveel foto’s van landschappen we worden getagd haha!

Interview en tekst: Elle Jansen en Kartien Luinenburg

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Festivals · Fun Content · Interviews · Jera On Air Nieuws · Nieuws