Is Seasick Steve wel wie we denken dat hij is?

Geschreven door op 9 juni 2016 om 12:10
Seasick Steve - Foto: Thesupermat (Wikimedia, CC BY-SA 4.0)

Gisteren ging er een kleine schok door de muziekwereld. De schrijver Matthew Wright gaf zijn biografie Ramblin’ Man uit, over het leven van Seasick Steve. Wat bleek? Steve heeft altijd gelogen over zijn bestaan. Of niet?

Liegt Seasick Steve over zijn leven?

Voor de biografie Ramblin’ Man over het turbulente leven van Seasick Steve pleegde de schrijver Matthew Wright een telefoontje met de doe-het-zelf bluesmuzikant. Maar Steve had geen trek om mee te werken, en bij elke kritische vraag liep hij vast.

Hij bleek te liegen over zijn geboortejaar (overal staat 1941, maar het is 1951), over zijn ‘leven’ in Mississippi, en over nog meer. De vraag is wat deze onthullingen met het imago van Seasick Steve doen. Maar hoeveel daarvan was gewoon al bekend? Wij zoeken de bronnen bij elkaar.

Steve wie? Steve wat? Steve waar?

Het leven van Seasick Steve neemt op oudejaarsavond 2006 een rare wending als hij bij Jools Holland, tussen Lily Allen en Amy Winehouse in, met zijn three-stringed trance monster de wereld verovert. Met zijn levensverhalen, zelfgemaakte instrumenten en stevige muziek brengt de 75-jarige (?) de bluesmuziek de 21e eeuw in.

Steven Gene Wold (de achternaam komt van zijn Noorse vrouw, met wie hij in 1982 trouwde) is echter niet altijd als solo-artiest de wereld rond gegaan. Als Steve Leach (waarschijnlijk ook zijn echte achternaam niet) speelde hij basgitaar in de band Shanti uit San Francisco. De band speelde Indisch-gerelateerde rock waar The Beatles en Pink Floyd ook gek van waren in de tijd van drugs-experimenten en summers of love.

In 2009 ging de BBC met de muzikant naar Mississippi, om zijn roots vast te leggen. Echter, veel van de beelden die de crew schoot komen uit Nashville, Tennessee. Nashville heeft ook een mooie blues-traditie, maar de roots van Steve zijn dus niet vastgesteld.

Suggestie en speculatie

OOR sprak in 2011 en 2013 met de muzikant, en daar leren we dat Steve nooit loog, maar alleen vertelde wat nodig was. De suggesties van de media deden de rest. Als hem in interviews gevraagd wordt hoe het is om pas op 65-jarige leeftijd beroemd te worden, mompelt hij dingen als “Ze zeggen dat ik zo oud ben”.

Hij heeft ook wel degelijk een zwerversbestaan gehad. Veertig jaar geleden, toen hij ook intensief met muziek bezig was. Toen hij kinderen kreeg, heeft hij tijdelijk de gitaren aan de wilgen gehangen, en is hij een working-class-man geworden: “Er moet toch brood op de plank komen, dromen over muziek helpt niet”.

Ramblin’ Man

Insiders wisten al lang over zijn leven, en wat wel en niet overdreven is. De biografie is niets meer dan een complete beschrijving. Voor de mensen die willen weten hoe het leven van Seasick Steve daadwerkelijk in elkaar zit.

Maar willen we dat echt weten? Of willen we luisteren naar de bluesmuziek en de mooie teksten, en staren naar zijn aparte instrumenten? Op 11, 12 en 16 oktober staat de muzikant in Paradiso en Paard van Troje. De drukte daar zal de vragen beantwoorden.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Eet met muziek, slaapt met muziek, werkt met muziek, ademt muziek. Maakt dagelijks een diepe buiging voor Muse en Pink Floyd. Leeft voor retro.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.