Toots Thielemans: de meest herkenbare legende

Geschreven door op 22 augustus 2016 om 14:00

De Belgische jazzmuzikant Toots Thielemans is overleden op 94-jarige leeftijd. Dat maakte zijn management vanochtend bekend.

Volgens zijn management is hij in het ziekenhuis in zijn slaap overleden: “Er waren geen complicaties. Zijn lichaam was gewoon op.”

Jazzorkest boven is compleet

In België komen de mensen woorden tekort. Minister van Justitie Koen Geens: “Een groots mens, die wel eeuwig leek”. Vicepremier Kris Peeters: “Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid.”

Toots Thielemans: wie werd er niet groot mee?

Hoewel velen de naam misschien niet meteen herkennen, gaat er bij de meeste mensen wel een lampje branden als ze zijn werk horen: Baantjer, Turks Fruit, Sesamstraat, Old Spice… Herkenbare tunes van legendarische films en programma’s, allemaal van de hand van Thielemans.

Zijn grootste wereldwijde hit behaalde hij in 1961 met de compositie Bluesette. Een jaar later maakte hij de compositie Moon River voor de film Breakfast At Tiffany’s. Hele generaties hebben programma’s en films gekeken met zijn muziek.

YouTube player

De groten der aarde

Op driejarige leeftijd speelde de kleine Toots al accordeon voor het café van zijn ouders. Omdat hij astma had, kreeg hij een mondharmonica om zijn longen te trainen. En toen hij en z’n familie naar Frankrijk vluchtten in de Tweede Wereldoorlog, hoorde hij aldaar voor het eerst een bigband.

Na de oorlog begon hij composities van Charlie Parker en Dizzy Gillespie te spelen. Zijn grote doorbraak was in 1950, toen hij bij Benny Goodman meespeelde tijdens diens Europese tour. Daarna heeft hij grote artiesten ondersteund van Ella Fitzgerald tot Billy Joel en Paul Simon, en stond zelfs aan de bakermat van het succes van The Beatles. In 1959 gingen Harrison en Lennon naar een van zijn concerten in Berlijn toe, en raakten beïnvloed door zijn spel.

The bigband in the sky

Toots, een naam die verwijst naar Toots Mondello en Toots Caramata, heeft hele generaties muziek beïnvloed en begeleid, en is in vele huiskamers te horen geweest. Tot 2014 mochten wij van hem genieten, toen hij met pensioen ging. Nu mag hij de grote bigband in de lucht begeleiden met zijn herkenbare harmonica. Het ga je goed, Toots.

YouTube player

Een opdracht voor iedereen: zoek zijn muziek op, en ga naar A Soft Murmur. Zet de sliders voor ‘Rain’ en ‘Thunder’ een beetje open, en speel Toots’ muziek tegelijk af. Laat je meenemen door de heerlijke sfeer.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Eet met muziek, slaapt met muziek, werkt met muziek, ademt muziek. Maakt dagelijks een diepe buiging voor Muse en Pink Floyd. Leeft voor retro.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.