Top 10 grootste concerten ooit gehouden

Geschreven door op 2 september 2016 om 13:16
Rod Stewart - Foto: Beth Walsh - Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Mensen die beelden hebben gezien van Woodstock, verbazen zich over de mensenmassa. Maar het kan groter. Veel groter. Wat zijn de grootste concerten ooit?

Grootste concerten ooit gehouden

Iedereen die voor het eerst op een festival komt, vergaapt zich aan de grote hoeveelheid mensen die daar rondlopen. Pinkpop huist 65.000 mensen, Rock Werchter trekt 100.000 mensen. Maar er zijn concerten en evenementen geweest met nóg meer mensen! Kun je het je voorstellen?

Grootste concerten ooit: Watkins Glen groter dan Woodstock

Dacht je dat er veel mensen waren bij Woodstock? Vier jaar later kwamen 600.000 mensen (200.000 meer dan bij Woodstock) bij elkaar op het circuit bij Watkins Glen, New York. Onder andere The Band, Allman Brothers Band en Grateful Dead traden op een wisselvallige julidag op. En zoals toen gebruikelijk was deed een piratenzender de radio-uitzending op locatie. De seventies waren een heerlijke tijd, nietwaar?

Grootste concerten ooit: Central Park omgedooopt tot Country Park

Country voor een enorme massa? Laat dat maar aan Garth over! De countryzanger wist in 1997 een ware ‘Garthstock’ te creëren in New York, toen hij voor 980.000 mensen optrad in Central Park. De zanger uit Oklahoma wist country hiermee definitief in de mainstream te zetten, en kreeg daarvoor vele Emmy-nominaties.

Grootste concerten ooit: Rammstein verdubbelt inwoneraantal voor een dag

Wat Garth is voor country, is Rammstein voor Industrial Metal. In 2013 werd de Russische stad Samara letterlijk twee keer zo groot, toen vele honderdduizenden mensen naar de stad trokken voor het bizarre Duitse zestal. Het optreden in de Wir Halten Das Tempo-tour trok 800.000 tot 1.200.000 mensen. Tuurlijk is het een schatting, want welke gek gaat nou zo veel mensen tellen?!

Grootste concerten ooit: Concerto Del Primo Massalio

Normaal zijn Italianen niet zo snel te porren om een hele dag actief te zijn, maar voor een concertreeks als Primo Maggio komen ze van heinde en ver. Vooral omdat er puur Italiaanse artiesten staan waarschijnlijk. De editie van 2006 trok een miljoen mensen. Wij denken dat Baustelle daar wat mee te doen had.

Grootste concerten ooit: Goede doelen trekken miljoenen

Als het gaat om gratis festivals, zie je opeens heel veel meer bezoekers, en al helemaal als er een goed doel aan verbonden is. Voorbeelden? Live 8 en Paz Sin Fronteras. Deze Amerikaanse en Cubaanse versies van benefietconcerten trokken in respectievelijk 2005 en 2009 1,5 miljoen bezoekers. De headliner in Philly? Stevie Wonder. De headliner in Havana? Juanes. Ja, die ja.

Grootste concerten ooit: Rolling Stones doen het alleen maar groots

Waar de Stones zijn, zijn ook vele mensen. En in Cuba hadden ze zelfs een primeur. Ze waren dit jaar namelijk de eerste rockband die een concert gaf in het communistische land. En dat deden ze meteen voor 500.000 mensen. Maar in Brazilië maakten de rollator-rockers het in 2006 helemaal bont, toen ze op de Copacabana voor 1,5 miljoen mensen optraden.

Grootste concerten ooit: Massale liefde voor rave

Berlijn is dé stad voor techno en rave. Dat bewezen ze met het bijna jaarlijks georganiseerde Love Parade. Van 1989 tot 2010 kwamen heel veel mensen naar de Siegessäule voor grote dance en techno-namen. Het bezoekersaantal in 2008 (met o.a. Paul van Dyk en Armin van Buuren) werd geschat op 1,6 miljoen, maar deze schatting is omstreden.

Grootste concerten ooit: Monsters Of Rock voor monsterlijk groot publiek

Wat doe je als je veel hardrock-/metalbands wil zien? Je gaat naar Monsters Of Rock! Net als vele anderen trouwens. Omdat de bands die op één van de locaties komen (er worden verschillende versies gehouden over de hele wereld) meestal een hele grote fanbase hebben, zijn er ook veel aanwezigen. In 1991 maakten de Russische fans het in Moskou zo bont dat er uiteindelijk 1,6 miljoen mensen bij elkaar waren voor onder andere AC/DC en Metallica. Logisch eigenlijk.

Grootste concerten ooit: Jean Michel Jarre speelt voor hele steden

Of je nou wil of niet, de Franse electronica-artiest zorgt er voor dat je onbedoeld meedoet in zijn concerten. In de jaren 70, 80 en 90 had Jarre er een handje van om de hele stad te gebruiken in zijn visuele shows. Van 1 miljoen in La Concorde (1979) naar 1,3 miljoen in Houston (1987) naar maar liefst 2,5 miljoen in La Défence in 1990. En in 1997 wist de Fransman het Guinness Book te halen door 3,5 miljoen mensen te betrekken in zijn show in Moskou. A City In Concert.

Grootste concerten ooit: Rod Stewart vult strand beter dan Olympische Spelen

Oud en Nieuw is een groot feest, en de Brazilianen besloten in 1994 om dit feest te vieren met Rod Stewart. Wie wil dat nou niet? Maar liefst 3,5 miljoen mensen waren getuige van het grootste concert dat ooit is gegeven. Konden de mensen achterin überhaupt iets van het podium zien? Alsof je naar een concert op de maan aan het kijken bent.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Eet met muziek, slaapt met muziek, werkt met muziek, ademt muziek. Maakt dagelijks een diepe buiging voor Muse en Pink Floyd. Leeft voor retro.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes