Rechtzaak tegen Led Zeppelin over plagiaat “Stairway to Heaven”

Geschreven door op 13 april 2016 om 15:29

Slecht nieuws voor Britse rockband Led Zeppelin: de band krijgt een rechtszaak aan haar broek. Het nummer Stairway to Heaven zou teveel lijken op een nummer van de band Spirit.

Led Zeppelin plagiaat

Led Zeppelin moet zich voor de Amerikaanse rechter verantwoorden met als reden: het plegen van plagiaat. De Britse rockband wordt ervan verdacht het intro van de wereldwijde hit Stairway to Heaven ongevraagd te hebben gestolen van het nummer Taurus, uitgebracht door de rockband Spirit uit Californië. De advocaten van de overleden Spirit gitarist Randy Wolfe, hebben aannemelijk gemaakt dat de muzikale gelijkenis opvallend genoeg is voor een rechtszaak.

Concerten met Zeppelin

De paden van Led Zeppelin en Spirit kruisten elkaar voor het eerst in 1968 in Denver bij een concert. De hoofdact van die avond was Spirit. Ook in 1969 komen de twee groepen elkaar meermaals tegen op verscheidene Amerikaanse popfestivals.

Volgens Spirit-bassist Mark Andes moeten ze het nummer Taurus destijds voor het eerst gehoord hebben. Led Zeppelin gitarist Jimmy Page reageerde twee maanden geleden in de rechtbank op de aantijgingen: “Ik weet zeker dat ik tot 2014 het nummer Taurus nog nooit had gehoord.”

Randy Wolfe

Vlak voor zijn dood liet Spirit gitarist Randy ‘California’ Wolfe weten in muziekblad Listener dat hij niet blij was met het nummer van Zeppelin.

“Stairway to Heaven? Dat is natuurlijk overduidelijk een rip-off. Die gasten hebben miljoenen verdiend aan mijn gitaarriff. Denk je dat ze ooit dankjewel hebben gezegd? Of hebben gevraagd: ‘Randy, wil je er geld voor?’ Het is pijnlijk. Hopelijk speelt op één dag hun geweten op en krijg ik alsnog erkenning voor mijn werk.”

Wat vind jij? Is het nummer plagiaat, of zie jij er geen vergelijking in? Laat het ons weten!

 

Bron: NU.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.