Festival Report: Grote namen op bloedhete Graspop-zaterdag

Geschreven door op 25 juni 2019 om 11:14
Graspop Metal Meeting - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Graspop 2019 zit er weer op! Artiesten Nieuws doet verslag van de tweede dag van het festival, met optredens van grote acts als Slash, Lamb of God en headliner Slipknot.

Festival Report: Graspop 2019

Met grote namen als Trivium, Lamb of God, Distrubed, Slash en headliner Slipknot op het affiche, kon het niet anders dan dat de Graspop zaterdag een doorslaand succes zou worden. Het metalfestival moest de verwachtingen desondanks toch nog maar even waarmaken en deed dit uiteindelijk met verve.

Bij aankomst op het festivalterrein, de vertrouwde Stenehei in Dessel, blijkt dat er weinig gesleuteld is aan de indeling van het veld. “Never change a winning formula.” Met zijn twee Main Stages, De Marquee tent, de Red Bull Metal Dome en de kleinere Jupiler Stage biedt het metalfestival plaats voor zowel de grootheden binnen de metalwereld, als ook kleinere opkomende acts.

Emoties lopen hoog op bij Bad Wolves

En zowel grootheden als nieuw talent had Graspop genoeg op deze warme zaterdag. De populaire band Bad Wolves krijgt vandaag de eer om de Main Stage 1 te openen. De Amerikaanse band, die in 2018 wereldwijde bekendheid kreeg met zijn cover van The Cranberries’ hit ‘Zombie’, zet een sterke show neer. De muziek van de band is wellicht niet zo zwaar als die van andere bands die vandaag de podia betreden, toch lijkt de relatief jonge band nu al een perfecte booking voor rock- en metalfestivals. Frontman Tommy Vext, die een zware periode achter de rug heeft, bedankt het publiek na afloop van de set met tranen in zijn ogen.

In de Red Bull Metal Dome brengt de Zweedse band Grand Magus een ouderwets hardrock- en metal geluid. Het is inmiddels bloedheet in de tent, dus de slome metal van de Zweedse rockers, die zich overduidelijk laten inspireren door klassieke acts als Black Sabbath en Deep Purple, is een welkome afwisseling tussen al het snoeiharde gitaargeweld.

Red Bull Metal Dome op Graspop 2019 - Foto: Timo Verhaar (Artiesten Nieuws)

Red Bull Metal Dome op Graspop 2019 – Foto: Timo Verhaar (Artiesten Nieuws)

Crowdsurfen bij Trivium

Hoe anders is dit even later bij Trivium. De Amerikaanse band krijgt het publiek voor de Main Stage 2 al snel op zijn hand, met hordes crowdsurfers tot gevolg. De metalcore en thrashmetal van de band rond frontman Matt Heafy valt overduidelijk in de smaak bij de festivalgangers, die ondanks de hitte flink uit hun dak gaan. Hoewel Matt Heafy wellicht niet de sterkste zanger is die we vandaag op de podia zien, klinkt de muziek van de Amerikaanse thrashmetal- en metalcoreband erg lekker.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

GRASPOP 2019!

Een bericht gedeeld door Matthew kiichichaos Heafy (@matthewkheafy) op

Slash keert terug op de Desselse Main Stage

Direct na de show van Trivium hoeft het publiek zich slechts enkele meters naar links te verplaatsen voor een show van misschien wel de meest iconische naam op het festival vandaag. Slash, de Amerikaanse gitaargod die vorig jaar nog het podium betrad met zijn band Guns N’ Roses, keert terug op de Main Stage van Graspop met zijn andere band: Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators. De soloband van Slash heeft inmiddels voldoende materiaal opgebouwd om een sterke show neer te zetten, al is het nog altijd Guns N’ Roses-klassieker ‘Nightrain’ die het beste lijkt te worden ontvangen door de Desselse festivalgangers. Stiekem kun je je toch niet ontdoen van het idee dat zanger Myles Kennedy tegenwoordig gewoon een stuk beter klinkt dan Guns N’ Roses-zanger Axl Rose.

De twee tracks die volgen, ‘Anastasia’ en ‘World On Fire’, zijn zonder twijfel de sterkste solotracks van de Amerikaanse rockster en vormen de perfecte afsluiter van een goede, ouderwetse rock-set.

Lamb of God zorgt voor hoogtepunt

Tegen het einde van de avond is het tijd voor Lamb of God, misschien wel het hoogtepunt van de zaterdag. De uit Richmond, Virginia afkomstige band, nog altijd zonder drummer Chris Adler, zet een ijzersterke show neer. De grommende en krijsende vocalen van zanger Randy Blythe en het virtuoze gitaarspel van Mark Morton vormen een geheel dat inmiddels al bijna 25 jaar lastig te overtreffen is. Lamb of God toont ook vanavond aan dat het in bloedvorm is, met snoeiharde klassiekers als ‘Walk With Me In Hell’, ‘Descending’ en ‘Laid To Rest’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@graspopmetalmeeting today, see you there. Photo: @elliemitchellphotography

Een bericht gedeeld door Lamb of God (@lambofgod) op

Slipknot schenkt Graspop-zaterdag waardig einde

Even na middernacht is het de beurt aan de headliner van de dag: Slipknot. De gemaskerde Amerikaanse band is helemaal terug van weggeweest. Nieuwe maskers, nieuwe muziek (onlangs verscheen single ‘Unsainted’) en een nieuw album dat eraan zit te komen. De metalband lijkt dan ook met vernieuwde energie op het Desselse hoofdpodium te staan. De band, die onlangs percussionist Chris Fehn op vervelende wijze zag vertrekken, vuurt de ene na de andere hit op het massaal aanwezige publiek af. Het veld van de Stenehei staat bomvol en het publiek vooraan bij het podium staat geen moment stil.

Naast het nieuwe materiaal, tracks ‘Unsainted’ en ‘All Out Life’, blijkt er weinig veranderd aan de formule van de gemaskerde rockers. Zeker wanneer frontman Corey Taylor het publiek beveelt om te gaan zitten tijdens het nummer ‘Spit It Out’. Het ritueel is inmiddels meer dan bekend: het publiek wacht op het bevel van de excentrieke frontman om op te springen en uit zijn dak te gaan. Het is inmiddels een uitgekauwd element binnen de show van de metalband maar toont aan hoe goed de interactie met het publiek na al die jaren nog altijd is. Slipknot bezorgt de tweede dag van Graspop 2019 een waardig einde.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@graspopmetalmeeting ?? | #WeAreNotYourKind

Een bericht gedeeld door Slipknot (@slipknot) op

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Festivalverslagen · Reports en Reviews