K-Pop: een introductie

Geschreven door op 24 februari 2016 om 16:16

Amerikaanse muziek staat nog steeds op één, maar andere landen strijden om de titel. Zo ook Zuid-Korea. Hier ontstond in de jaren ’90 K-Pop: oftewel Koreaanse Popmuziek. Catchy liedjes met vette dansmoves die tieners laten gillen. Door social media gaan de Koreaanse popliedjes de hele wereld over en vind je in ieder land K-Pop fans terug. Wij hebben vijf K-Pop groepen voor je op een rijtje gezet om je te introduceren in de wereld van de Koreaanse popmuziek.

Super Junior

Super Junior maakte hun debuut in 2005 en had op het hoogtepunt maar liefst dertien leden. Hun debuutalbum Twins kwam eind 2005 uit en verkocht meer dan 28.000 exemplaren in de eerste maand. De groep werd internationaal bekend in 2009 met hun hitsingle Sorry, Sorry van het gelijknamige album. Inmiddels hebben ze tientallen awards gewonnen, zijn ze vier keer op een rij uitgeroepen tot bestverkopende K-Pop artiesten van het jaar en wonnen ze in 2015 de titels International Artist en Best Fandom bij de Teen Choice Awards.

Girls’ Generation

Girls’ Generation werd opgericht in 2007 en bestaat uit acht meiden. Ze brachten nummers uit als Into The New World en Kissing You, maar met de song Gee in 2009 braken ze pas echt door. Hun muziek wordt onder de genres bubblegumpop en electropop ondergebracht. De meidengroep heeft meer dan 4.4 miljoen albums verkocht en hebben titels als ‘The Nation’s Girl Group’ op hun naam staan. Ook in Japan zijn de meiden erg populair.

SHINee

SHINee werd in 2008 opgericht door S.M. Entertainment en bestaat uit vijf jongens: Onew, Jonghyun, Key, Minho en Taemin. In hetzelfde jaar als de oprichting bracht de groep een mini-album uit die meteen binnenkwam op nummer 10 in de Koreaanse hitlijsten. Inmiddels hebben ze 9 studioalbums (vijf in het Koreaans en vier in het Japans), vijf mini-albums en drie live albums geproduceerd. De groep staat bekend om hun gesynchroniseerde en complexe danschoreografieën.

EXO

EXO is een Chinees-Koreaanse boyband, opgericht in 2011, en begon met twaalf leden. Inmiddels zijn er nog negen over. De groep brak door met het album XOXO en de hitsingle Growl in 2013. Dat album had zoveel succes, en verkocht meer dan een miljoen exemplaren, dat de groep de snelst verkopende Koreaanse artiesten waren in meer dan 12 jaar. In 2015 brachten ze hun tweede studioalbum EXODUS uit. Eind 2015 stond EXO op nummer 7 in de Top Ten Pop Culture Leaders of 2015.

Bangtan Boys (BTS)

De boyband Bangtan Boys is de jongste band uit het rijtje en bestaan uit zeven jongens die in 2013 met hun eerste single No More Dream kwamen. Sindsdien hebben ze meerdere mini albums gemaakt en twee complete albums. Hun single Dope stond op nummer 3 op de Billboard’s World Digital Chart en werd een miljoen keer bekeken in minder dan 15 uur.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Als ik niet lig te slapen, luister ik naar muziek.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· · · · ·
Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes